Υλικά
1 κ.σ. |
λιναρόσπορο, κοπανισμένο |
2 ½ κ.σ. |
νερό |
½ κούπα |
βρώμη |
⅓ κούπα |
καρύδια |
240 γρ. |
φακές ή κόκκινα φασόλια, βρασμένα |
½ |
κρεμμύδι μέτριο |
1 |
σκελίδα σκόρδο |
1⁄3 κούπα |
μαϊντανό ψιλοκομμένο |
1 κ.γ. |
θυμάρι ξερό |
1 κ.γ. |
δυόσμο ξερό |
¾ κ.γ. |
πάπρικα γλυκιά |
½ κ.γ. |
ρίγανη |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄4 κ.γ. |
πιπέρι μαύρο |
Προετοιμασία
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε τον κοπανισμένο λιναρόσπορο με το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη να πήξουν.
Εκτέλεση
Βάζουμε τη βρώμη και τα καρύδια σε έναν πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν τρίμματα. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Χτυπάμε τις φακές στον πολυκόφτη ίσα-ίσα να διαλυθούν λίγο και τις αδειάζουμε στο μπολ με τη βρώμη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε στο μείγμα τον λιναρόσπορο και τα μπαχαρικά, και ζυμώνουμε 2'-3΄μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Μεταφέρουμε το μπωλ στο ψυγείο και το αφήνουμε για περίπου 45΄.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Tα ραντίζουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για περίπου 25΄ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα σερβίρουμε ζεστά και μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με σάλτσα τσάτνεϊ τομάτας.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Ελέγξεις το μείγμα σου όταν το βγάλεις από το ψυγείο. Πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό και να πλάθεται εύκολα. Αν έχει πολλή υγρασία προσθέτεις λίγο σιμιγδάλι.
Μην ξεχάσεις...
Να αφήσεις το μείγμα σου στο ψυγείο για 45' ώστε να σφίξει και να αποροφηθούν τα αρώματα.
Ήξερες ότι...
Ο λιναρόσπορος όταν τον αναμείξεις με νερό και τον αφήσεις για 5'-10' αποκτά μια κολλώδη υφή και λειτουργεί ως συνδετικό υλικό. Μπορεί να αντικαταστήσει το αυγό και το ψωμί σε διάφορες συνταγές.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με ηλιόσπορο αντί για καρύδια.
Ψημένα σε αντικολλητικό τηγάνι αντί στον φούρνο.
Πρόσθεσε ένα 1 κ.γ. γκαράμ μασάλα (garam masala) στα κεφτεδάκια για μία πιο ιδιαίτερη γεύση.