Υλικά
1 κιλό |
μακαρόνια για παστίτσιο |
1⁄2 κούπα |
διατροφική μαγιά |
Για τον κιμά από ροζ φακές |
|
500 γρ. |
ροζ φακές |
2 |
κρεμμύδια ξερά |
3 σκελίδες |
σκόρδο |
400 γρ. |
ντοματάκια ψιλοκομμένα σε κονσέρβα |
500 ml |
ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας |
1 κ.γ. |
κανέλλα σκόνη |
8 |
μπαχάρια ολόκληρα |
2 |
φύλλα δάφνης |
3 ακτίνες |
αστεροειδή γλυκάνισο |
1 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι |
Για την μπεσαμέλ |
|
2 λίτρα |
νερό |
1⁄2 κούπα |
διατροφική μαγιά |
1 κούπα |
άμυλο αραβοσίτου (κόρν φλάουρ) |
1⁄2 κούπα |
αλεύρι ολικής |
1 κ.γ. |
αλάτι |
3 κ.σ. |
χυμό λεμονιού |
3⁄4 κ.γ. |
πιπέρι λευκό |
1⁄2 κ.γ. |
μοσχοκάρυδο |
1 κούπα |
νερό για μετά το μαγείρεμα |
Εκτέλεση
Μαγειρεύουμε τον κιμά: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε με λίγο νερό σε μέτρια-υψηλή (6/9) θερμοκρασία για 3'-4'. Πολτοποιούμε το σκόρδο, το προσθέτουμε, και σωτάρουμε για άλλα 3'-4'. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας, τις ροζ φακές, την κανέλα, τον γλυκάνισο, το αλάτι και το πιπέρι, και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (4/9) για 30'-40' μέχρι να φύγουν τα υγρά. Αν στεγνώσει προσθέτουμε λίγο νερό ή ντοματοχυμό.
Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια: Ενώ μαγειρεύεται ο κιμάς, βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα. Κρατάμε λίγο νερό στην κατσαρόλα για να μην μας κολλήσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: Την ξεκινάμε μόλις αρχίσει να σιγοβράζει ο κιμάς.
Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (π.χ. 6/9) ανακατεύοντας πότε-πότε με την πλάτη μιας ξύλινης κουτάλας ή με ένα σύρμα. Είναι στη σωστή σύσταση όταν στην κουτάλα μαζεύεται μπεσαμέλ πάχους περ. μισού εκατοστού. Όταν πήξει την βγάζουμε από τη φωτιά.
Για να μπορέσουμε να την απλώσουμε πιο εύκολα, προσθέτουμε στη μπεσαμέλ το νερό (όλο ή όσο χρειαστεί) και ανακατεύουμε ώστε το μείγμα να γίνει ελαφρώς πιο υδαρές.
Ετοιμάζουμε το ταψί: Το φαγητό έχει τέσσερεις στρώσεις υλικών. Μακαρόνια, κιμά, μακαρόνια, μπεσαμέλ.
Αναλυτικά: Σουρώνουμε εντελώς τα μακαρόνια. Τοποθετούμε λίγα παραπάνω από τα μισά στο ταψί και πασπαλίζουμε με διατροφική μαγιά. Απλώνουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια. Σκεπάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με διατροφική μαγιά. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα ώστε να καλυφθούν όλα τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμες (προαιρετικά) με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στους 190°C για 40'-60' ή μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 20'-30' ώστε να μην διαλυθεί κατά το κόψιμο.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Διατηρήσεις τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με λίγο από το νερό τους για να μην κολλήσουν.
Μην ξεχάσεις...
Να φτιάξεις τον κιμά από την προηγούμενη ημέρα για να εξοικονομήσεις χρόνο.
Μπορείς να φτιάξεις τον κιμά στη χύτρα ταχύτητος. Βάζεις τα υλικά στη χύτρα εκτός από νερό και ντομάτες. Προσθέτεις συνολικά 8,75 κούπες υγρό (περιλαμβανομένης της τριμμένης ντομάτας και της πασσάτας), και από τη στιγμή που σηκωθεί το έμβολο μαγειρεύεις για 7 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσει φυσικά.
Ήξερες ότι...
Το καλοκαίρι βρίσκεις φρέσκα πομοντόρια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για ντοματάκια ψιλοκομμένα σε κονσέρβα. Αντικαθιστάς την κάθε κονσέρβα με 10 πομοντόρια, τα 6 ψιλοκομμένα και τα 4 σε χυμό στο μπλέντερ.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Αντί για στρώσεις, ανακάτεψε τα πάντα στο ταψί. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου γευστικό!