H vegan διατροφή είναι η καλύτερη ακόμα και στα σκουπίδια που δημιουργεί
Ποιος;
Ερευνητές από δύο Πανεπιστήμια της Ισπανίας…
Τί;
…δημιούργησαν έναν νέο δείκτη για την αξιολόγηση διαφορετικών τύπων διατροφής που μετρά το αποτύπωμα της απώλειας και σπατάλης τροφίμων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Πότε;
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου του 2021.
Λοιπές πληροφορίες
Κεντρικός πυλώνας των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 αποτελεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα κείμενα πως οι διατροφικές επιλογές είναι ισχυροί καθοριστικοί παράγοντες της ανθρώπινης υγείας – αλλά τελευταία παρατηρείται αυξημένη συνειδητοποίηση για το ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που παράγουμε, επιλέγουμε, και καταναλώνουμε επηρεάζουν σημαντικά και το περιβάλλον.
Γνωρίζουμε πως οι διατροφές που δεν περιλαμβάνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης υπολογίζεται ότι θα μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών και θα μειώσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η ανθρώπινη δραστηριότητα [2, 4]. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι διατροφές χωρίς ζωικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων πανδημιών.
Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι: τί γίνεται με τα απόβλητα; Πόσο συνεισφέρει στα περιβαλλοντικά προβλήματα η απώλεια και σπατάλη τροφίμων καθώς και τα απόβλητα που παράγονται παγκοσμίως σε μεγάλες ποσότητες. Γνωρίζουμε ότι και τα δύο έχουν επίπτωση στο περιβάλλον, μια που αντιπροσωπεύουν πόρους που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή και πόρους που απαιτούνται για την διαχείριση των αποβλήτων.
Η συγκεκριμένη έρευνα [Hoehn et al 2021] προτείνει έναν νέο σύνθετο δείκτη, τον λεγόμενο δείκτη Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης-Τροφίμων (SDG-τροφίμων). Με αυτόν μπορεί να αξιολογηθεί το αποτύπωμα που δημιουργεί η απώλεια τροφίμων και τα συστήματα παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων. Αυτός ο δείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί καλύτερα το επίπεδο συμμόρφωσης τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο ανά χώρα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.
Στη μελέτη αυτή ο προτεινόμενος δείκτης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με στοιχεία της Ισπανίας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τέσσερα είδη διατροφής, μεταξύ αυτών και η vegan.
Η vegan διατροφή πήρε την καλύτερη βαθμολογία, έχοντας συνολικά 30% μικρότερο αποτύπωμα από την τρέχουσα διατροφή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάζουν την σχετική επίδραση κάθε διατροφής που μελετήθηκε (σε μορφή δείκτη). Πηγή: Σχήμα 6 από Hoehn et al. (2021).
© Vegan Times 13-04-2021
Πηγές:
- Main picture credits to Satya Prem | Pexels
-
Clark, M. A. et al. (2019) ‘Multiple health and environmental impacts of foods’, Proceedings of the National Academy of Sciences, 116(46), pp. 23357–23362. doi: 10.1073/pnas.1906908116.
- Hoehn, D. et al. (2021) ‘A Novel Composite Index for the Development of Decentralized Food Production, Food Loss, and Waste Management Policies: A Water-Climate-Food Nexus Approach’, Sustainability, 13(5), p. 2839. doi: 10.3390/su13052839.
-
Willett, W. et al. (2019) ‘Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems’, The Lancet, 393(10170), pp. 447–492. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31788-4.