Ώρα για τη φύση

Κείμενο της Αναστασίας Ψειρίδου PhD με θέμα την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος. 

Περιβάλλον + Βιωσιμότητα
13/06/2023
8' ανάγνωση

Σήμερα 5 Ιουνίου γιορτάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη η παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος. Φέτος το θέμα που έχει επιλεγεί είναι η φύση και το σλόγκαν είναι «Ώρα για τη φύση» (Time for nature).

Εικόνα: https://www.worldenvironmentday.global/

Ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενημερώσει τους ανθρώπους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και να τους κινητοποιήσει να αναλάβουν δράση που θα το ωφελήσει.

Το ότι η κατάσταση της φύσης συνδέεται άρρηκτα με την εκπλήρωση των ζωτικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων το γνωρίζουμε ήδη όλοι, σε κάποιον βαθμό. Χρειαζόμαστε τη φύση για να τραφούμε, να ζήσουμε με υγεία, και να ελπίσουμε για το μέλλον μας.

Όμως, ο τρόπος ζωής μας καταστρέφει τη φύση. Όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη “Είναι ώρα να ξυπνήσουμε. Για να φροντίσουμε τους εαυτούς μας θα πρέπει να φροντίσουμε για τη φύση.”

Εικόνα: https://www.worldenvironmentday.global/

Για να φροντίσουμε τη φύση πρέπει να φροντίσουμε τα ζώα

Πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φύση, υπάρχει μια κοινή συνιστώσα που είτε δημιουργεί ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα είτε επιτείνει ένα υπάρχον πρόβλημα. Αυτή η κοινή συνιστώσα είναι η χρήση ζώων για φαγητό, ένδυση, και άλλους σκοπούς. Τα ζώα που εκτρέφουμε για δικούς μας σκοπούς «προσφέρουν» πολύ λίγα στην ανθρωπότητα αν τα συγκρίνουμε με όσα της στερούν από το σήμερα και το μέλλον της. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός και όχι εξαντλητικός κατάλογος περιβαλλοντικών προβλημάτων που δημιουργούνται ή επιτείνονται από την χρήση ζώων από τους ανθρώπους.

  • Μείωση βιοποικιλότητας
  • Μειωμένη ποικιλία πρώτων υλών για νέα φάρμακα
  • Μείωση δασών
  • Δημιουργία νεκρών ζωνών στις θάλασσες
  • Μείωση πληθυσμών θαλασσίων ζώων
  • Έκλυση αερίων θερμοκηπίου
  • Κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα
  • Ρύπανση υδάτων
  • Λειψυδρία
  • Ερημοποίηση εδαφών
  • Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά
  • Εμφάνιση νέων ζωονόσων (όπως ο SARS, Ebola, COVID-19)

Ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός, αλλά δείχνει πόσες περιβαλλοντικές παραμέτρους ταυτόχρονα επηρεάζει η απόφαση ενός ατόμου να σπάσει την συνήθεια με την οποία μεγάλωσε και να ζήσει χωρίς να χρησιμοποιεί ζώα.

Στον παραπάνω κατάλογο δεν περιλαμβάνονται τα προβλήματα τα οποία δεν έχουμε τους οικονομικούς πόρους για να φροντίσουμε (π.χ. σπάνιες ασθένειες) διότι διοχετεύουμε χρήματα και ερευνητές στη μείωση των επιπτώσεων της τρέχουσας χρήσης ζώων. Για παράδειγμα, διοχετεύουμε χρήματα και ερευνητές για να αντιμετωπίσουμε την ρύπανση από τα τυροκομεία, από τις μονάδες εκτροφής ζώων, από τις (διατροφογενείς) ασθένειες που προκαλούνται ή επιτείνονται από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε σπάνιες ασθένειες, σε επενδύσεις υποδομής, και εν γένει σε μια πλειάδα στόχων που αυτή τη στιγμή υπο-εξυπηρετούνται.

Επίσης, στον παραπάνω κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας η χρήση ζώων. Όσοι είναι γονείς γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις σε ένα παιδί που διαθέτει έμφυτη την αγάπη προς τα ζώα, ότι πρέπει να φροντίζουμε τα ζώα ενώ του σερβίρεις ολόκληρα νεκρά ζώα (π.χ. ψάρια) ή κομμάτια τους στο πιάτο του. Πολλοί γονείς φτάνουν στην απόφαση για vegan τρόπο ζωής όταν αντιμετωπίζουν αυτήν την αντίφαση.

Ώρα για τη φύση, λοιπόν, χωρίς χρήση άλλων ζώων από τους ανθρώπους. Ώρα να φροντίσουμε στα αλήθεια τη φύση, τους εαυτούς μας, και τα παιδιά μας.

© Αναστασία Ψειρίδου & Vegan Times 05-06-2020

Δημοσιεύτηκε: 05/06/2020
Ενημερώθηκε:
13/06/2023