Η vegan διατροφή απαιτεί λιγότερη γη

Περιβάλλον + Βιωσιμότητα
17/03/2022
2' ανάγνωση

Ποιος;

Το ερευνητικό έργο Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης…

Τί;

…τεκμηριώνει με στατιστικά δεδομένα ότι εάν ο κόσμος υιοθετούσε τον vegan τρόπο ζωής και διατροφής τα εδάφη που θα χρειαζόμασταν για παραγωγή τροφίμων θα ήταν 75% λιγότερα. Τα εδάφη που θα εξοικονομούσαμε θα ήταν ίσα με την έκταση των ΗΠΑ και τις Βραζιλίας μαζί.

Πότε;

Στις αρχές Μαρτίου του 2021.

Γιατί;

Από τα εδάφη που καλλιεργούνται, τα περισσότερα χρησιμοποιούνται για εκτροφή ζώων, βοσκότοπους, και παραγωγή ζωοτροφών. Η στροφή στην vegan διατροφή θα εξαλείψει την ανάγκη για βοσκοτόπους και για εδάφη στα οποία καλλιεργούνται ζωοτροφές.

Λοιπές πληροφορίες

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης απαιτούν περισσότερη γη. Πόση περισσότερη; Από διπλάσια έως υπερεκατονταπλάσια.

Σχήμα: Χρήση γης ανά 1.000 θερμίδες. Πηγή σχήματος: Our world in Data.

Στο παραπάνω σχήμα φαίνεται πως η έκταση γης που απαιτείται για την παραγωγή φυτικών τροφίμων (π.χ. ρυζιού, δημητριακών, αρακά, πατάτας) είναι κατά πολύ μικρότερη από ό,τι για οποιοδήποτε τρόφιμο ζωικής προελεύσεως. Για παράδειγμα, 1.000 θερμίδες βοδινού ή αρνιού απαιτούν πάνω από 100 τετρ. μέτρα γης, ενώ για την παραγωγή 1.000 θερμίδων από αρακά απαιτούνται μόνο 2 τετρ. μέτρα.

Σχήμα: Γη που απαιτείται για την παραγωγή τροφής σε διαφορετικά σενάρια διατροφής: Πηγή σχήματος: Our World in Data.

Εάν όλος ο κόσμος υιοθετήσει τον vegan τρόπο ζωής και κατά συνέπεια και διατροφής, τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η καλλιεργήσιμη γη που θα χρειαζόμασταν για παραγωγή τροφής θα ήταν το ¼ αυτής που χρειαζόμαστε τώρα. Σε όρους έκτασης, η έκταση που χρησιμοποιείται σήμερα για την παραγωγή ζωικών προϊόντων είναι σχεδόν 40 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή η έκταση είναι περίπου όση η αμερικανική ήπειρος (Βόρεια και Νότια Αμερική).

Η συγκεκριμένη ερευνητική δουλειά συμπληρώνει πληθώρα στοιχείων και ερευνητικών εργασιών που δείχνουν ότι η υιοθέτηση της vegan διατροφής θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα: στην αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στην αύξηση της βιοποικιλότητας, στην προστασία των υγροτόπων, στην βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας του γλυκού νερού, στην κατάσταση των ωκεανών, των δασών, και του εδάφους. Και φυσικά, ό,τι ωφελεί τη φύση, ωφελεί άμεσα και την ανθρωπότητα.

© Vegan Times 17-03-2021

Δημοσιεύτηκε: 17/03/2021
Ενημερώθηκε:
17/03/2022

Πηγές:

  1. Richie, Hannah (2021) ‘If the world adopted a plant-based diet we would reduce global agricultural land use from 4 to 1 billion hectares’, Our World in Data, 4 March. Available at: https://ourworldindata.org/land-use-diets (Accessed: 16 March 2021).
  2. Ritchie, H. and Roser, M. (2019) ‘Land Use’, Our World in Data. Available at: https://ourworldindata.org/land-use (Accessed: 16 March 2021).
  3. Main picture credits to Mesut Kaya|Unsplash