Βιοποικιλότητα: άλλος ένας φυσικός πόρος σε στενότητα

Περιβάλλον + Βιωσιμότητα
21/03/2023
2' ανάγνωση

Ποιος;

O Ομότιμος Kαθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Cambridge σερ Πάρθα Ντασγκούπτα…

Τί;

…εκπόνησε Έκθεση 610 σελίδων, η οποία δείχνει ότι το οικονομικό μας σύστημα οδηγεί στη μείωση της βιοποικιλότητας. Η Έκθεση καλεί σε σημαντική αναθεώρηση του πώς σκεφτόμαστε, πώς δρούμε (πώς παράγουμε και καταναλώνουμε), και πώς μετράμε την επιτυχία των οικονομιών μας. Η υιοθέτηση φυτοφαγικής διατροφής αναδεικνύεται ως μία σημαντική αλλαγή που πρέπει να γίνει προκειμένου να διατηρήσουμε το επίπεδο διαβίωσής μας και το φυσικό περιβάλλον.

Πού;

Την Έκθεση ανέθεσε στον Καθηγητή Ντασγκούπτα η Κυβέρνηση της Μεγ. Βρετανίας το 2019.

Πότε;

Η Έκθεση κυκλοφόρησε στις 2 Φεβρουαρίου του 2021.

Λοιπές πληροφορίες

Πολλά οικοσυστήματα από τα τροπικά δάση ως τους κοραλλιογενείς υφάλους έχουν υποβαθμιστεί, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει ζοφερές συνέπειες για τις οικονομίες αλλά και την ανθρώπινη ευημερία καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να επαναφερθεί ένα οικοσύστημα που έχει καταρρεύσει.

Μεταξύ άλλων στην Έκθεση αναφέρεται πως για να μην συνεχιστεί η καταστροφή της βιοποικιλότητας είναι αναγκαίο να αλλάξουν τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Το να επενδύονται χρήματα για ανάπτυξη επιχειρήσεων που βλάπτουν τη φύση μόνο αντιπαραγωγικό μπορεί να είναι για το μέλλον.

Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να μειώσει το οικολογικό αποτύπωμα είναι η διατροφή. Έχει αναφερθεί σε πολλές έρευνες πως η κατανάλωση ζωικών προϊόντων έχει μεγαλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον από ό,τι η κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης.Τα εδάφη που χρησιμοποιούνται για λόγους εκτροφής ζώων αποτελούν το 80% της παγκόσμιας γεωργικής γης.

Εναέρια άποψη λατομείου. Εικόνα: Ivan Bandura | Unsplash

Από την άλλη πλευρά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τρόφιμα που προέρχονται από φυτά είναι κατά κανόνα πολύ μικρότερες απο αυτές που προέρχονται από προϊόντα ζωικής προέλευσης. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως αν απομακρυνθούν τροφές ζωικής προέλευσης από τη διατροφή μας τότε θα ήταν δυνατό να τραφεί όλος ο πληθυσμός της γης με μόνο το 50% της παγκόσμιας αγροτικής γης.

Η Έκθεση αποτελεί μία ακόμα προσθήκη στο σώμα της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δείχνει πως η vegan διατροφή αποτελεί μονόδρομο τόσο για την ανθρώπινη ευημερία όσο και για την πλανητική υγεία.

© Vegan Times 23-03-2021

Δημοσιεύτηκε: 23/03/2021
Ενημερώθηκε:
21/03/2023

Πηγές:

  1. Main picture credits to Free Photos | Pixabay
  2. Dasgupta, P. (2021) ‘Final Report - The Economics of Biodiversity: The Dasgupta Review’, HM treasury, 2 February. Available at: https://www.gov.uk/government/publications/final-report-the-economics-of-biodiversity-the-dasgupta-review (Accessed: 19 March 2021).