Γεωργία Βαχανίδου – Συνέντευξη με μία vegan πρωταθλήτρια

Η Γεωργία Βαχανίδου είναι ένας άνθρωπος που αρχικά σε συνεπαίρνει με το πάθος της για την δράση και την άσκηση. Την γνωρίσαμε λίγο περισσότερο, και καταλάβαμε ότι το πάθος αυτό είναι μια στάση ζωής που έχει στο επίκεντρό της την προσήλωση σε στόχους και την αγάπη για την προσπάθεια, για όλα τα θέματα. Φεύγουμε από αυτήν τη συζήτηση εμπνευσμένοι για να θέτουμε στόχους και “να μην το βάζουμε ποτέ κάτω”. 

Άνθρωποι
28/09/2022
9' ανάγνωση

VeganTimes: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Είστε απόφοιτος ΤΕΦΑΑ. Με ποιο άθλημα ασχολείστε;

Γεωργία Βαχανίδου: Έχω αποφοιτήσει το 2008 από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παράλληλα τελείωσα τον κύκλο σπουδών Aerobic, Fitness και Personal training της North Academy of Fitness. Είμαι προπονήτρια πυγμαχίας και Personal Trainer στην Θεσσαλονίκη. Σαν γυμνάστρια ασχολούμαι με πολλά, αλλά από μικρό παιδί ξεκίνησα να κάνω πυγμαχία, ένα σκληρό αλλά και τόσο δυναμικό και αγαπητό άθλημα. Είμαι πρωταθλήτρια Ελλάδος πολλών ετών (Άρης Θεσσαλονίκης) και ήμουν μέλος της εθνικής ομάδας γυναικών, με συμμετοχές σε αγώνες και τουρνουά. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με την πυγμαχία και έχω σταματήσει να παίζω αγώνες σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

VeganTimes: Ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει κανείς τον στόχο του στον αθλητισμό;

Γεωργία Βαχανίδου: Ο πρωταθλητισμός έχει διαφορά με τον αθλητισμό. Το ένα έχει απαιτήσεις, απαιτεί θυσίες και υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ αθλητών και σωματείων, όπου πολλές φορές πρέπει να ξεπερνάμε τον εαυτό μας με κάθε κόστος. Δεν είναι πάντα καλό πράγμα. Ο αθλητισμός είναι γενικότερα η ενασχόληση με ένα άθλημα ή μια αθλητική δραστηριότητα, είναι κάτι υγιές και όμορφο. Και στα δύο όμως για να πετύχει κάποιος αρχικά απαιτεί να θέσει στόχους και να πλάνο για το πώς θα τους πετύχει. Και μετά θέλει επιμονή και προσπάθεια και φυσικά πειθαρχία για να δει το αποτέλεσμα που θέλει κάποιος. Με λίγα λόγια θέλει μεράκι, ψάξιμο, δουλειά και να αγαπάς αυτό που κάνεις. Θέλει να βελτιώνεσαι συνεχώς, να μην σταματάς ποτέ.

Vegan Times: Εκτός από πρωταθλήτρια είστε και μητέρα. Πώς καταφέρατε να συνδυάσετε τον πρωταθλητισμό με την μητρότητα;

Γεωργία Βαχανίδου: Είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Μια μητέρα και αθλήτρια θα πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει και στις απαιτήσεις της οικογένειας και της καθημερινότητας αλλά και στις προπονήσεις και τους αγώνες. Το πιο βασικό είναι το υποστηρικτικό περιβάλλον είτε της οικογένειας είτε της ομάδας. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι γύρω μας να μας στηρίζουν. Είναι πολύ σημαντικό οι προπονητές να είναι υποστηρικτικοί· αυτό πολλές φορές δεν συμβαίνει, όπως και στην κοινωνία μας. Η μητρότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Την μητρότητα την υμνούμε μόνο στην ποσότητα αλλά όχι στην ποιότητα.

VT: Είστε Ελληνίδα αλλά γεννηθήκατε σε άλλη χώρα και ήρθατε στην Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες. Μάλλον δεν σας χαρίστηκαν πολλά στη ζωή σας – πράγματα που άλλοι θεωρούμε δεδομένα (π.χ. τη γλώσσα επικοινωνίας στο σχολείο, τα υλικά αγαθά), εσείς έπρεπε να παλέψετε για να τα κερδίσετε. Εσείς, πώς νιώθετε για αυτά που σας χάρισε (ή όχι) η ζωή μέχρι τώρα;

ΓΒ: Οτιδήποτε έρχεται στη ζωή μας είτε είναι μια ευλογία είτε είναι ένα μάθημα. Η ζωή πάντα κάτι μας χαρίζει ή κάτι μας παίρνει. Αυτό είναι νόμος. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις δικές τους δυσκολίες είτε χαρές είτε ανέσεις. Ο κάθε ένας αγωνίζεται για τα δικά του θέλω και τις δικές του ανάγκες. Εγώ απλά έμαθα να μην το βάζω ποτέ κάτω. Το να ξεπερνάμε δυσκολίες στη ζωή μας κάνουν πάντα πιο δυνατούς.

Εγώ απλά έμαθα να μην το βάζω ποτέ κάτω.

VT: Εδώ και κάποια χρόνια είστε βίγκαν. Πώς και γιατί πήρατε την απόφαση για αυτό;

ΓΒ: Στη φυτοφαγία και στον βιγκανισμό στράφηκα όταν έγινα μητέρα και θήλαζα τον γιο μου. Αρχικά σταμάτησα να πίνω γάλα και να τρώω κρέας. Έψαξα, διάβασα, πήγα σε συνέδρια, ρώτησα γιατρούς και διατροφολόγους και αποφάσισα να κάνω αυτό που λέει η καρδιά μου, να μην τρώω ζώα και να μην συντελώ με το φαγητό μου ή τον τρόπο ζωής μου στον βασανισμό τους. Είναι πολλοί οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση αλλά οι πιο σημαντικοί είναι η υγεία και η αποφυγή της εκμετάλλευσης των ζώων από τον άνθρωπο.

VT: Έχετε κάνει πρωταθλητισμό και πριν γίνετε βίγκαν. Θεωρείτε πως η βίγκαν διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να υποστηρίξει τους στόχους ενός αθλητή; Ποια η δική σας εμπειρία;

ΓΒ: Η χορτοφαγία μπορεί και είναι ισορροπημένη διατροφή και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να βελτιώσει το σώμα του και την υγεία του, άρα και τις επιδόσεις του στον πρωταθλητισμό – σε συνδυασμό με την σωστή προπόνηση και ξεκούραση φυσικά. Ο βίγκαν τρόπος ζωής δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και υγιεινός ή αποδοτικός. Μπορεί κάποιος να τρώει τζανκ φουντ και να είναι βίγκαν. Είτε να μην τρώει ισορροπημένα και αρκετά. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει στον πρωταθλητισμό· θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό. Ο αθλητής δεν πρέπει να κάνει δίαιτα, αλλά να τρώει υγιεινά. Η λέξη “δίαιτα” δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Όταν τρως υγιεινά τότε αποδίδεις και οι επιδόσεις σου είναι καλύτερες. Δεν νομίζω να διαφωνεί κανένας με αυτό.

VT: Ποιες διαφορές παρατηρήσατε στο σώμα σας και στις επιδόσεις σας με την βίγκαν διατροφή;

ΓΒ: Έχω κάνει πολλά χρόνια διατροφές και δίαιτες, καθώς το άθλημά μου αφορούσε κατηγορίες κιλών και πάντα προσέχαμε τη ζυγαριά. Έχω υπάρξει υπέρβαρη και πάλευα να διατηρήσω τα κιλά μου. Πλέον νιώθω και είμαι πιο καλά από ποτέ. Είμαι 35 χρονών έχω κάνει ένα παιδάκι, και μπορώ να ανταπεξέλθω σε απαιτητικές προπονήσεις ακόμη καλύτερα και από πριν. Νιώθω πιο υγιής και δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τα κιλά μου. Η αερόβια αντοχή μου είναι πολύ υψηλή, το ίδιο η δύναμη και η ταχύτητα. Και όλα αυτά χωρίς να καταναλώνω τίποτα άλλο εκτός από απλά τρόφιμα, αυτά που λέγονται whole foods.

VT: Κάνατε την αλλαγή σε βίγκαν διατροφή ενώ γυμναζόσασταν σκληρά. Πώς ακριβώς κάνατε τη μετάβαση; Από τη μία μέρα στην άλλη ή υπήρξε διάστημα προσαρμογής;

ΓΒ: Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος που έκανα τη μετάβαση στη vegan διατροφή ήταν η περίοδος της λοχείας μου. Μόλις είχα γεννήσει τον γιο μου και έψαχνα να βελτιώσω την διατροφή μου και την διατροφή αργότερα του παιδιού μου. Δεν γυμναζόμουν σκληρά· όμως θήλαζα και έκανα κάποιες προπονήσεις όποτε έβρισκα χρόνο. Επίσης είχα περισσότερο χρόνο για μελέτη. Η μετάβασή μου δεν άργησε – έγινε δύο μήνες μετά την συνειδητοποίηση ότι τα ζώα δεν είναι φαγητό. Δεν μου ήταν δύσκολο να κόψω το κρέας. Η μετάβαση σε μία διατροφή χωρίς καθόλου ζωικά (γάλα, αυγά, μέλι, ψάρια, κ.λπ.) έγινε μέσα σε περίπου δύο μήνες. Η μετάβαση σε διατροφή χωρίς κρέας έγινε μέσα σε μία μέρα. Απλά σκέφτηκα ότι τα ζώα που χρησιμοποιούμε για φαγητό, ένδυση, κ.λπ. είναι όπως και τα σκυλιά και έχουν νοημοσύνη και έχουν αισθήματα.

VT: Πολλοί υπεραθλητές με μακροχρόνια ενασχόληση με τον αθλητισμό και εξαιρετικές επιδόσεις όπως ο Brendan Brazier, ο Scott Jurek, ο Rich Roll, ο Novak Jokovich και άλλοι αναφέρουν ότι με την μετάβασή τους μειώθηκαν οι μικροτραυματισμοί και ο χρόνος αποκατάστασης. Ποια η δική σας εμπειρία;

ΓΒ: Προσωπικά αυτό που είδα στη μετάβασή μου στη φυτοφαγία ήταν ότι ένιωθα καλύτερα με τον εαυτό μου. Ένιωθα καλύτερα και σωματικά και πνευματικά· ένιωθα καλύτερη σαν άνθρωπος. Οι επιδόσεις μου, αν και ήμουνα αρκετά χρόνια εκτός πρωταθλητισμού και αγώνων, ήταν πολύ καλές, η φυσική μου κατάσταση ανακτήθηκε πολύ γρήγορα, και κατάφερα μετά από γέννα και μετά από πέντε χρόνια απουσίας από τα ρινγκ να ξαναπαίξω σε πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας και μάλιστα πήρα και διάκριση.

VT: Κορυφαίοι γιατροί και επιστήμονες της διατροφής αναφέρουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη για τις επιδόσεις, αλλά και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία. Όμως παρατηρούμε ότι η κατανάλωση απομονωμένης πρωτεΐνης (φυτικής ή ζωικής πηγής) και άλλων συμπληρωμάτων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ακόμα και στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τί νομίζετε ότι κάνει τους ανθρώπους να θέτουν σε κίνδυνο την μακροχρόνια υγεία τους για ένα υποτιθέμενο βραχυχρόνιο όφελος;

ΓΒ: Αυτό που συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι δεν θέλουν να βάλουν προσπάθεια να πετύχουν τον σκοπό τους και δεν έχουν και την υπομονή και επιμονή με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα του μάρκετινγκ και να καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις όπως π.χ. το εύκολο αδυνάτισμα, τα γρήγορα αποτελέσματα, οι δίαιτες αστραπή. Νομίζουν ότι με τα σκευάσματα θα αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, ενώ στην πραγματικότητα η μυϊκή μάζα χτίζεται με μία ισορροπημένη διατροφή και με προπόνηση, δηλαδή προπόνηση με αντιστάσεις με κάποια δυσκολία, να κάνεις κάτι που δεν έκανες πριν, να κάνεις κάτι δύσκολο. Έτσι έρχονται οι προσαρμογές: όταν πιέζεις τον εαυτό σου λίγο παραπάνω και όχι όταν παίρνεις σκευάσματα που μπορεί να επιβαρύνουν και την υγεία και ίσως και το συκώτι και γενικότερα τη λειτουργία του οργανισμού. Επίσης με τα σκευάσματα δεν έχουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η προσπάθεια, η εφ’ όρου ζωής άσκηση, και η ισορροπημένη διατροφή είναι που φέρουν τα αποτελέσματα. Και κυρίως η αλλαγή του τρόπου ζωής.

VT: Πόσες φορές σας έχουν ρωτήσει “Από πού παίρνεις πρωτεΐνη;”. Είναι αλήθεια ότι χωρίς ζωικά τρόφιμα δεν μπορείς να χτίσεις μυική μάζα;

Προσωπικά δεν ανησυχώ ποτέ αν μου λείπει πρωτεΐνη, αλλά αν τρώω αρκετά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, και ξηρούς καρπούς και αν τρώω όσο το δυνατόν λιγότερες επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη.

ΓΒ: Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι στρέφονται στη φυτοφαγία σταματούν να ανησυχούν για την πρόσληψη της πρωτεΐνης. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ποτέ έλλειψη αλλά επάρκεια και μάλιστα η ζωική πρωτεΐνη και ο αιμικός σίδηρος, δηλαδή ο σίδηρος που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα, επιστημονικά έχει αποδειχθεί επιβλαβής για τον οργανισμό. Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε όλα τα τρόφιμα – δεν μπορεί να λείψει ούτε από τους αθλητές όταν καταναλώνουμε αρκετές θερμίδες και καλύπτουμε τις θερμιδικές απαιτήσεις του οργανισμού μας. Μια απλή διατροφή βασισμένη στα όσπρια και τα λαχανικά μπορεί να περιέχει άνετα όση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε σε κατάλληλες αναλογίες αμινοξέων. Όσο αυξάνουμε τις θερμίδες, αυξάνεται και η πρωτεΐνη που λαμβάνουμε. Έτσι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν μπορεί να υπάρξει έλλειψη πρωτεΐνης!

Για κάποιον λόγο όμως, η ζωική πρωτεΐνη έχει συνδεθεί με καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Οι άνθρωποι καταναλώνουν τεράστιες ποσότητας πρωτεΐνης επιβαρύνοντας τον οργανισμό τους και την καρδιά τους γιατί μαζί με τη ζωική πρωτεΐνη καταναλώνουν και πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη – καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Προσωπικά δεν ανησυχώ ποτέ αν μου λείπει πρωτεΐνη, αλλά αν τρώω αρκετά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, και ξηρούς καρπούς και αν τρώω όσο το δυνατόν λιγότερες επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη.

VT: Από όσα μας είπατε είναι εμφανές ότι ένα χάπι ή μία μόνο άσκηση 5 λεπτά την ημέρα δεν μπορεί να κάνει θαύματα ώστε να έχουμε μακροχρονίως καλή φυσική κατάσταση. Όμως, υπάρχει κάποια άσκηση που θα μπορούσατε να μας προτείνατε, η οποία νομίζετε ότι είναι αρκετά αποτελεσματική σε σχέση με άλλες;

ΓΒ: Μία άσκηση δεν μπορεί από μόνη της να είναι αποτελεσματική. Αυτό που κάνει την άσκηση αποτελεσματική είναι οι παράμετροι του Fitness, δηλαδή αυτό που στην προπονητική θα λέγαμε τα επιμέρους στοιχεία της φυσικής κατάστασης. Το θέμα δεν είναι ποια άσκηση κάνουμε αλλά τί πρόγραμμα άσκησης κάνουμε, τί στόχους έχουμε θέσει, ποια είναι η συχνότητα προπόνησης (δηλαδή πόσες φορές κάνουμε προπόνηση την εβδομάδα ή τον μήνα), και πόσο συστηματικά και με ποια ένταση αθλούμαστε (δηλαδή πόσο συχνά και πόσο δυνατά ή χαλαρά αθλούμαστε). Ούτε εδώ υπάρχει θαυματουργό χάπι.

Για να είναι αποτελεσματική μία άσκηση θα πρέπει να την χρησιμοποιείς στο πλαίσιο ενός προπονητικού προγράμματος. Η συχνότητα των προπονήσεων σε βάθος χρόνου είναι που κάνει αποτελεσματικό το πρόγραμμα άσκησης και σημαντικό για αυτό είναι να κάνεις κάτι που σου αρέσει ώστε να έχει και διάρκεια και συνέπεια. Εμένα μου αρέσει περισσότερο η πυγμαχία γιατί συνδυάζει πολλές παραμέτρους του Fitness όπως είναι η αερόβια αντοχή, η βελτίωση της δύναμης, της μυοσκελετικής αντοχής, της κινητικότητας, και της ψυχολογικής κατάστασης. Μου αρέσει επίσης το τρέξιμο, το κολύμπι, η ποδηλασία, και η άσκηση με αντιστάσεις (δηλαδή με βάρη ή λάστιχα ή με το βάρος του σώματος). Νομίζω δεν υπάρχει μόνο μία άσκηση που να μου αρέσει αλλά πολλές. Άρα έχω πολλά κίνητρα για προπόνηση.

Για να είναι αποτελεσματική μία άσκηση θα πρέπει να την χρησιμοποιείς στο πλαίσιο ενός προπονητικού προγράμματος. Η συχνότητα των προπονήσεων σε βάθος χρόνου είναι που κάνει αποτελεσματικό το πρόγραμμα άσκησης και σημαντικό για αυτό είναι να κάνεις κάτι που σου αρέσει ώστε να έχει και διάρκεια και συνέπεια. Εμένα μου αρέσει περισσότερο η πυγμαχία γιατί συνδυάζει πολλές παραμέτρους του Fitness.

VT: Αυτόν τον καιρό προσφέρετε υπηρεσίες personal training. Τί προτείνετε σε κάποιον ή κάποια για να χάσει βάρος και να ενισχύσει την ευεξία του/της;

ΓΒ: Το επάγγελμά μου στην ουσία είναι αυτό, να βοηθάω τους ανθρώπους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, είτε σωματικά είτε ψυχικά. Άλλωστε αυτό κάνει ένας coach. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να χάσουν κιλά. Είτε για να φαίνονται πιο όμορφοι, είτε για να αντέχουν περισσότερο, είτε για διάφορους λόγους. Το θέμα δεν είναι να χάσουμε κιλά, ούτε να φαινόμαστε πιο όμορφοι. Το θέμα είναι να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας και, πιστέψτε με, αν ο τρόπος ζωής μας αλλάξει, τότε θα έχουμε και τα ιδανικά κιλά και την ιδανική εμφάνιση και τότε θα αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας και θα νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Το πρώτο πράγμα που θα πρότεινα αν κάποιος άνθρωπος θέλει να αλλάξει το σώμα του είναι να προσπαθεί να τρώει βήμα-βήμα και λίγο πιο υγιεινά, να αθλείται και να δραστηριοποιείται περισσότερο. Αυτό φυσικά είναι συνδυασμός και πνευματικής και σωματικής άσκησης. Αυτό είναι και το μυστικό. Σε αυτό βοηθάει και ένας personal trainer που είναι ο προσωπικός σου coach, δηλ. ο βοηθός σου σε αυτήν τη πορεία σου.

Αν ο τρόπος ζωής μας αλλάξει, τότε θα έχουμε και τα ιδανικά κιλά και την ιδανική εμφάνιση και τότε θα αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας και θα νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

VT: Τρώτε συγκεκριμένες τροφές πριν την προπόνηση;

ΓΒ: Τρέφομαι όπως τρέφομαι πάντα και προσπαθώ να δίνω στον εαυτό μου και την οικογένειά μου ό,τι καλύτερο μπορώ. Είναι σαν να έχεις ένα ακριβό αυτοκίνητο. Θα του έβαζες κακής ποιότητας λάδια ή κακής ποιότητας καύσιμα; Γιατί να το κάνεις με το σώμα σου; Πριν την προπόνηση κοιτάω απλά να μην τρώω παρά πολλές φυτικές ίνες και να τρώω αρκετούς υδατάνθρακες για να έχω ενέργεια, και φυσικά να είμαι σωστά ενυδατωμένη.

VT: Κυρία Βαχανίδου, τί θα συμβουλεύατε έναν νέο βίγκαν αθλητή;

ΓΒ: Θα συμβούλευα έναν αθλητή να μην το βάλει κάτω σε αυτήν τη μετάβαση και να μην ακούει γνώμες από ανθρώπους που δεν έχουν εμβαθύνει είτε στη διατροφή είτε στη φυτοφαγία. Θα τον/την συμβούλευα λοιπόν να κάνει πρώτα το δικό του/της προσωπικό διάβασμα από τους πιο γνωστούς γιατρούς και επιστήμονες που γνωρίζουν την υγιεινή βίγκαν διατροφή, όπως ο McDougall, ο Greger, ο Campbell, ο Klaper. Και, αν νομίζει ότι χρειάζεται κάποια καθοδήγηση για να μπορέσει να δημιουργεί και να τροποποιεί το δικό του πρόγραμμα διατροφής, να συμβουλευτεί έναν καλό επαγγελματία υγείας ο οποίος γνωρίζει τόσο την αθλητική όσο και την βίγκαν διατροφή. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι επαγγελματίες υγείας (γιατροί, διατροφολόγοι, και health coaches) και στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό φυσικά. Επίσης, βίγκαν αθλητές και υπεραθλητές όπως ο Rich Roll και ο Scott Jurek έχουν δικά τους sites και προσφέρουν την εμπειρία τους μέσω κειμένων, video, ή podcasts.

Το συμπέρασμα είναι ότι, μπορείς να είσαι βίγκαν αθλητής και να φτάσεις εξίσου ή περισσότερο ψηλά χωρίς να κάνεις κάτι διαφορετικό εκτός από το να αντικαταστήσεις τα ζωικά τρόφιμα με φυτικά!

VT: Ποιο είναι το αγαπημένο σας γεύμα; Ποιο είναι το αγαπημένο γεύμα του παιδιού σας;

ΓΒ: Υπάρχουν πολλά γεύματα που τα θεωρώ αγαπημένα μου. Ένα από αυτά είναι τα γεμιστά, το (vegan) παστίτσιο, οι φακές, και γενικότερα τα όσπρια. Επίσης μου αρέσουν πάρα πολύ και οι σαλάτες. Στον γιό μου αρέσει πολύ το (vegan) παστίτσιο και τα ρεβίθια (σε σούπα και φαλάφελ), αλλά επίσης τα γεμιστά, οι φακές σούπα, φασόλια γίγαντες, σπανακόρυζο, τα φασολάκια – γενικά τρώει με ευχαρίστηση όλα τα υγιεινά τρόφιμα. Ε, και φυσικά τα μακαρόνια!

VT: Το αγαπημένο σας σνακ;

ΓΒ: Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές! Αλλά θα έλεγα ότι το αγαπημένο μου σνακ (αλλά και του γιού μου) είναι οι μπάρες δημητριακών και το ψωμί με φυστικοβούτυρο, οι μπανάνες και τα άλλα φρούτα, και οι ξηροί καρποί. Φυσικά έχουμε και κάποια πιο ανθυγιεινά σνακ, όπως τα τοστ (βίγκαν πάντα!) ή τα κουλούρια, τα κριτσίνια, και τα κρακεράκια.

VT: Το αγαπημένο σας γλυκό;

ΓΒ: Γενικά προσπαθούμε να μην τρώμε πολλά γλυκά. Μας αρέσουν όμως πολλά γλυκά στις βίγκαν εκδοχές τους όπως είναι τα προφιτερόλ, το cheesecake, τα κέικ σοκολάτας, τα παγωτά, ο κορμός σοκολάτας, τα μπισκότα και πάει λέγοντας. Οι βίγκαν εκδοχές όλων των γλυκών είναι εξίσου νόστιμες, αλλά με λιγότερες θερμίδες και πιο υγιεινές!

VT: Κυρία Βαχανίδου, τι θα μπορούσατε να προτείνετε σε κάποιον που θέλει να γίνει βίγκαν για να σταματήσει να βλάπτει ζώα αλλά νιώθει ότι δεν μπορεί;

ΓΒ: Να προσπαθεί να γίνει το καλύτερο που μπορεί. Και γω έτσι ξεκίνησα. Έβλεπα βίγκαν αθλητές και αναρωτιόμουν “Πώς το κάνουν;” “Είναι καλό για την υγεία τους;” “Πώς καταφέρνουν και αγωνίζονται ενώ τρέφονται με φυτικές τροφές;”

Έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση πρώτα μέσα μου και δεύτερον από επιστημονικές πηγές και επιστήμονες. Θέλει αυτοΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. Θα πρότεινα λοιπόν να κάνει την αναζήτησή του και να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει.

Αν ο άνθρωπος βάλει κάτι στο μυαλό του, το κάνει. Αρκεί να το πιστέψει ότι το θέλει και το χρειάζεται.

VT: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Βαχανίδου!

ΓΒ: Εγώ σας ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση. 

Αν ο άνθρωπος βάλει κάτι στο μυαλό του, το κάνει. Αρκεί να το πιστέψει ότι το θέλει και το χρειάζεται.

Γεννήθηκα στην Τιφλίδα Γεωργίας και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασα και διαμένω. Είμαι μητέρα ενός 7χρονου αγοριού. Εργάζομαι ως προπονήτρια Πυγμαχίας και Personal Trainer με πολυετή εμπειρία στον χώρο και είμαι επαγγελματίας πυγμάχος. Ως αθλήτρια έχω διακριθεί πολλές φορές σαν πρωταθλήτρια Ελλάδος Γυναικών και υπήρξα μέλος της Εθνικής ομάδας πυγμαχίας γυναικών. Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με τον χορό και το μπάσκετ. Έχω εμπειρία σε ομαδικά προγράμματα άσκησης και την εκμάθηση κολύμβησης και πυγμαχίας σε ομάδες παιδιών και ενηλίκων. Έχω επίσης πτυχίο ναυαγοσωστικής ανοιχτής θάλασσας.

© Vegan Times 10-08-2021

Δημοσιεύτηκε: 10/08/2021
Ενημερώθηκε:
28/09/2022