Ελένη Ταϊρίδου – When Helen Cooks

Είναι εκπαιδευτικός, αγαπάει τα ταξίδια, δημιουργεί νόστιμες vegan συνταγές, και είναι vegan. Η Ελένη, μία νέα, δραστήρια γυναίκα, μοιράζεται τις σκέψεις της, μέσω των δικών της βιωμάτων, γύρω από τον vegan τρόπο ζωής και εμείς μαθαίνουμε τί συμβαίνει “όταν η Ελένη μαγειρεύει” (When Helen Cooks).

Άνθρωποι
12/06/2023
8' ανάγνωση

VeganTimes: Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας. Τί σας άρεσε να κάνετε όταν ήσασταν παιδί, ποιες είναι οι σπουδές σας;

Ελένη Ταϊρίδου: Η παιδική και εφηβική περίοδος της ζωής μου είναι σημεία που αγαπώ να ανατρέχω στο μυαλό μου. Οι αναμνήσεις αυτές με γεμίζουν χαρά και πολλά χαμόγελα. Όταν ήμουν μικρή, μού άρεσε πολύ το διάβασμα τόσο των σχολικών εγχειριδίων όσο και λογοτεχνικών βιβλίων αντιστοίχων της τότε ηλικίας μου. Οι φίλοι, επίσης, που δημιούργησα εκείνα τα χρόνια και οι δραστηριότητες που κάναμε παρέα ήταν σίγουρα μοναδικές για εμένα. Πολλά από τα παιδιά εκείνα είναι ακόμα στη ζωή μου και συνεχίζουμε τη φιλία μας και ως ενήλικες. Τα καλοκαίρια ήταν μία περίοδος που ανέμενα με πολλή ανυπομονησία, αφού τα περνούσα μαζί με την οικογένειά μου στη Χαλκιδική, ένα μέρος που λάτρευα. Θάλασσα, κολύμπι, ήλιος, κάστρα στην άμμο και φυσικά το δροσερό καρπούζι συνέθεταν τα καλοκαίρια μου.

Όσον αφορά στα φοιτητικά μου χρόνια, τα έζησα στα Ιωάννινα, όπου σπούδασα στο Τμήμα της Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η περίοδος αυτή είναι για τους περισσότερους – θα πω – μία μοναδική εμπειρία, κάτι το οποίο ισχύει φυσικά και για μένα. Τα χρόνια που έζησα στα Ιωάννινα ήταν αξέχαστα! Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, εργάστηκα αμέσως παραδίδοντας ιδιαίτερα φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη εργαζόμενη στον κλάδο της εκπαίδευσης, καθώς νιώθω ικανοποιημένη, όταν μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου και συμβάλλω στη δημιουργία ενός δρόμου – μοναδικού για το κάθε παιδί – στην κοινωνικοποίηση. Η δουλειά αυτή, ταυτόχρονα, μού προσφέρει καινούργιες γνώσεις και η επαφή με τη νέα γενιά με “πλουτίζει” πνευματικά και συναισθηματικά.

VeganTimes: Ποιος ήταν ο βασικός λόγος που σας οδήγησε να ακολουθήσετε τον vegan τρόπο ζωής; Τον ακολουθήσατε αμέσως ή σταδιακά; Θα κάνατε κάτι διαφορετικά, αν ξεκινούσατε από την αρχή;

Ελένη Ταϊρίδου: Ο δρόμος προς τον βιγκανισμό ξεκίνησε για εμένα το 2018, όταν ψάχνοντας στο διαδίκτυο είδα για πρώτη φορά κάποια ντοκιμαντέρ σχετικά με τα ζώα και τα όσα διαδραματίζονται, μέχρι αυτά να φτάσουν στο πιάτο μας. Συγκεκριμένα, το “Dominion” και το “Earthlings” ήταν αυτά που με έκαναν, να δω καθαρά τί συμβαίνει στα ζώα και να αφαιρέσω αμέσως το κρέας από τη διατροφή μου. Ψάρια και θαλασσινά δεν έτρωγα ούτως ή άλλως. Με την πάροδο του χρόνου και συγκεκριμένα μέσα σε διάστημα ενός έτους και συνεχίζοντας να ψάχνω πληροφορίες για τα ζώα, άρχισα να συνδέω τα ζωικά παράγωγα, όπως το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, το αυγό και το μέλι, με την κακοποίηση των ζώων και την καταστροφή του πλανήτη. Η υιοθέτηση του βίγκαν τρόπου ζωής και διατροφής ήταν μονόδρομος πλέον για μένα!

Στην αρχή όντως το φαγητό ήταν ένα θέμα που με δυσκόλεψε, αφού είχα μεγαλώσει καταναλώνοντας κρέας και ζωικά παράγωγα. Η αγάπη μου, όμως, για τη μαγειρική και η ανακάλυψη νέων πρώτων υλών με έκανε να αρχίσω να δημιουργώ πιάτα που μου άρεσαν πολύ!

Ένα φαγητό που μου έλειψε ήταν η φέτα, αλλά γρήγορα ανακάλυψα πολλές εταιρείες που κυκλοφορούν στο εμπόριο φυτικό υποκατάστατο της φέτας, ενώ μετά από κάποιους μήνες άρχισα και εγώ να φτιάχνω τα δικά μου υποκατάστατα τυριών. Έτσι, η έλλειψη αυτή αντιμετωπίστηκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Τέλος, σχετικά με το αν θα έκανα κάτι διαφορετικά, αν μπορούσα να ξεκινήσω από την αρχή, αυτό που θα πω είναι να μπορούσα να ανακαλύψω όλες αυτές τις πληροφορίες νωρίτερα, ώστε να μεταβώ σε αυτόν τον τρόπο ζωής ακόμα πιο νωρίς. Ο βιγκανισμός, εκτός από τα ζώα και το περιβάλλον, έχει συμβάλλει καθοριστικά και στην υγεία μου – ψυχικά και σωματικά – αφού μία διατροφή βασισμένη στα όσπρια, τα λαχανικά, και τα φρούτα μού παρέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζομαι για να είμαι υγιής και γεμάτη ενέργεια. Όπως και να έχει, όμως, σήμερα βρίσκομαι εδώ και είμαι πολύ χαρούμενη που έχω ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο!

VeganTimes: Τα παιδιά σήμερα από την εμπειρία σας ως καθηγήτρια έχουν εκτεθεί στην ιδέα του βιγκανισμού; Και με ποιον τρόπο;

Ελένη Ταϊρίδου: Ο βίγκαν τρόπος ζωής γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τη δική μου συναναστροφή με τη νέα γενιά, μπορώ να πω ότι οι νέοι, ασχολούμενοι περισσότερο με το διαδίκτυο, ενημερώνονται για τον βιγκανισμό και πολλοί από αυτούς σκέφτονται να κάνουν αυτήν τη μετάβαση στη ζωή τους. Πολλοί άνθρωποι μοιράζονται στα social media το γεγονός πως είναι βίγκαν, μιλούν για τα δικαιώματα των ζώων, την προστασία του πλανήτη και τον θετικό αντίκτυπο της βίγκαν διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο εμπνέουν τη νέα γενιά. Επίσης, οι ομάδες απλων ανθρώπων που δρουν με ποικίλες, ειρηνικές δράσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έχουν προσφέρει πληροφόρηση σχετικά με αυτόν τον τρόπο ζωής και διατροφής. Προσωπικά, είμαι πολύ χαρούμενη, μιας και πολλοί από τους μαθητές μου, γνωρίζοντας το γεγονός πως είμαι βίγκαν, πολλές φορές μού θέτουν ερωτήσεις ή μού ζητούν συμβουλές για το πώς θα μπορούσαν να κάνουν ομαλά αυτήν τη μετάβαση. Φυσικά, δεν λείπουν οι ερωτήσεις για τα βίγκαν προϊόντα, τις γεύσεις τους, και τα σημεία πώλησής τους.

VeganTimes: Ποιος είναι ο σφυγμός της νεολαίας όταν τους εξηγείτε τις πτυχές του vegan τρόπου ζωής; Ποιες είναι οι αντιρρήσεις τους;

Ελένη Ταϊρίδου: Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι συζητήσεις και οι απορίες σχετικά με τον βιγκανισμό δεν λείπουν από την επαφή μου με τους νέους. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ερωτήσεις μού τίθενται από τους μαθητές μου. Το βασικό συναίσθημα και αντίδραση που εκλαμβάνω, είναι η θέληση για γνώση και η ανάγκη αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, η φράση: “Μα δεν είναι σωστό να κακοποιούμε τα ζώα” είναι μία από τις κυρίαρχες. Όσον αφορά στις αντιρρήσεις, αν και θα τις χαρακτήριζα περισσότερο ανησυχίες, αυτές σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις επιλογές στα εστιατόρια και στις ταβέρνες, καθώς και για τη δυνατότητα εύρεσης προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Ζώντας, ωστόσο, στο 2022 μπορώ να πω μέσα από τη δική μου εμπειρία πως πολλά εστιατόρια έχουν προσθέσει βίγκαν επιλογές στο μενού τους και είμαι σίγουρη πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορούμε να φάμε βίγκαν γεύματα παντού. Τέλος, τα σούπερ μάρκετ έχουν στα ράφια τους μία πληθώρα από βίγκαν προϊόντα, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους γίνονται όλο και πιο πολλά. Όσο μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει, τόσο περισσότερα προϊόντα και γεύματα θα βρίσκουμε!

Vegan Times: Έχετε εργαλεία έγκριτης & επιστημονικής πληροφόρησης στα χέρια σας, ώστε να μπορείτε εμπεριστατωμένα να ενημερώσετε τους/τις μαθητές/τριές σας σχετικά με τον vegan τρόπο ζωής, δεδομένου ότι η διδακτέα ύλη δεν συμπεριλαμβάνει τέτοιες πτυχές της πραγματικότητας;

Ελένη Ταϊρίδου: Η εμπεριστατωμένη ενημέρωση είναι βασικό στοιχείο στη ζωή μου είτε αυτό αφορά τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων είτε τη σχέση μου με τον βιγκανισμό. Υπάρχει μία τεράστια βιβλιογραφία σχετικά με τα ζώα, τον πλανήτη, αλλά και την υγεία μας, την οποία και αξιοποιώ σε κάθε ευκαιρία είτε για περαιτέρω δική μου πληροφόρηση είτε για να παραπέμψω τους μαθητές μου σε ανάγνωση αυτών των εγχειριδίων. Ονοματικά θα αναφέρω μερικά: «Ζώα στα Πλοκάμια της Ανθρώπινης Ηθικής» του Σταύρου Καραγεωργάκη, «Τί είναι ο Σπισισμός;» του Oscar Horta, «Τρώγοντας Ζώα» του Foer Jonathan Safran, «How Not to die» του Michael Greger και «China Study» του T. Colin Campbell.

Vegan Times: “Η συμπεριληπτικότητα είναι η έμπρακτη αποδοχή της διαφορετικότητας και είναι αναμφισβήτητα ένας από τους στόχους της εκπαίδευσης ενός νέου ανθρώπου”. Κατά πόσο αυτό σας βρίσκει σύμφωνη και με ποιους τρόπους την εφαρμόζετε στη δουλειά σας;

Ελένη Ταϊρίδου: Η συγκεκριμένη φράση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Η διαφορετικότητα είναι κάτι μοναδικό για εμένα, αφού εκ των πραγμάτων όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθώ καθημερινά να τηρώ τον προγραμματισμό που η ίδια έχω φτιάξει, ώστε να προσφέρω στο κάθε παιδί όλα όσα χρειάζεται πάντα με βάση τις δικές του ανάγκες και φυσικά μέσα στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισης. Εργαζόμενη παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα και διδάσκοντας μικρές ομάδες μαθητών, θεωρώ πως μία τέτοια οπτική και διαχείριση είναι εκτός από απαραίτητη και ηθική, αν θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια το κάθε άτομο προσωπικά! 

Vegan Times: Έχετε ενεργό παρουσία στα social media, αλλά και το δικό σας website www.whenhelencooks.com. Μιλήστε μας γι' αυτό. Πώς ξεκίνησε; Τί μπορούμε να βρούμε στο website σας;

Ελένη Ταϊρίδου: Το “When Helen Cooks” ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια. Η ιδέα για τη δημιουργία του blog μαγειρικής και του website μου αργότερα προήλθε από την αγάπη μου για τη μαγειρική και τον βιγκανισμό. Συγκεκριμένα, όταν έγινα vegan, άρχισα να δημοσιεύω στον προσωπικό μου λογαριασμό στα social media διάφορες φωτογραφίες από τα γεύματά μου. Λαμβάνοντας πολλά μηνύματα σχετικά με τις συνταγές και τις γεύσεις που έφτιαχνα, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα blog, ώστε να μπορεί ο καθένας να βρει οργανωμένα και ολοκληρωμένα όσα ψάχνει. Έτσι, δημιούργησα από το μηδέν και μόνη μου το website μου, το οποίο έφτιαξα με πολύ κόπο και απεριόριστη αγάπη. Σήμερα οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να βρει στον ιστότοπό μου πολλές συνταγές για όλες τις ώρες της ημέρας και τις περιστάσεις, οι οποίες συνταγές είναι αποκλειστικά vegan! Ταυτόχρονα, στο blog μου υπάρχουν και κάποιες ακόμα στήλες που αγαπώ πολύ τόσο εγώ όσο και ο κόσμος. Ειδικότερα, συνηθίζω να μοιράζομαι οικολογικές συμβουλές, vegan ή/και vegan friendly εστιατόρια που επισκέπτομαι, αλλά και πολλά άρθρα για τα ταξίδια που κάνω τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Vegan Times: Περιηγούμενος κανείς στο website σας καταλαβαίνει πως λατρεύετε τα ταξίδια. Ποιος είναι μέχρι στιγμής ο αγαπημένος σας προορισμός και γιατί; Τί κοιτάτε ως vegan πριν ταξιδέψετε, ποια είναι για σας η πιο vegan friendly πόλη στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που έχετε επισκεφθεί, και ποιος είναι ο επόμενος προορισμός σας;

Ελένη Ταϊρίδου: Πράγματι, τα ταξίδια είναι μία πολύ μεγάλη αγάπη για εμένα, αφού η γνωριμία με άλλα μέρη και ανθρώπους, η δοκιμή νέων γεύσεων και οι δημιουργία αναμνήσεων είναι πράγματα που με γεμίζουν ψυχικά. Στο website μου (whenhelencooks.com) μπορεί κανείς να βρει πολλά άρθρα γι’ αυτά τα ταξίδια. Ο αγαπημένος μου προορισμός μέχρι στιγμής είναι το Παρίσι! Η πόλη αυτή έχει μία μαγεία που σίγουρα με επηρέασε σημαντικά. Η ομορφιά των κτιρίων, η ευγένεια των ανθρώπων, η κουλτούρα, και φυσικά οι αμέτρητες vegan επιλογές θέτουν το Παρίσι ως τον No1 προορισμό στο εξωτερικό για εμένα. Όσον αφορά την Ελλάδα, μία πόλη που αγαπώ πολύ παρόλο που δεν έχω βρεθεί για μεγάλο διάστημα εκεί (το εύχομαι βέβαια να γίνει σύντομα) είναι το Ναύπλιο. Γενικότερα, η Πελοπόννησος είναι ένα από τα ομορφότερα τοπία που έχω δει στην Ελλάδα. Οι vegan επιλογές επίσης, αν και δεν είναι πολλές, υπάρχουν και πιστεύω πως με την πάροδο του χρόνου θα γίνονται όλο και περισσότερες. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, όταν αποφασίζω να ταξιδέψω, σίγουρα το αν υπάρχει μία πληθώρα vegan επιλογών στον προορισμό είναι κάτι που με ενδιαφέρει και ψάχνω προτού καταλήξω στην τελική μου επιλογή. Μαζί με αυτό φυσικά, πολλοί ακόμα παράγοντες παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο, όπως τα αξιοθέατα, ο πολιτισμός της κάθε χώρας και το αν υπάρχουν δραστηριότητες ή εκδηλώσεις που θα ήθελα να ακολουθήσω στο διάστημα αυτό της παραμονής μου εκεί.

VeganTimes: Πώς θεωρείτε ότι θα εξελιχθεί ο vegan τρόπος ζωής στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Ελένη Ταϊρίδου: Ο βιγκανισμός εχεί ήδη αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Με την πάροδο αυτή των ετών περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται και επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο ζωής και διατροφής. Προσωπικά, μέσα από την επαφή μου με τους ανθρώπους στα social media, μπορώ να πω πως παρατηρώ μία ραγδαία άνθηση και το ενδιαφέρον γίνεται όλο και πιο έντονο. Συνοψίζοντας, πιστεύω και εύχομαι ειλικρινά το μέλλον που έρχεται να είναι vegan!

© Vegan Times 24-05-2022

Κείμενο από:
Δημοσιεύτηκε: 27/05/2022
Ενημερώθηκε:
12/06/2023