Γιώργος Ποθητός: Vegan για μία εβδομάδα
Ας συστηθούμε: Είμαστε μία 3μελής οικογένεια, μπαμπάς (εγώ, ο γράφων και υπεύθυνος για το μαγείρεμα), μαμά και έφηβη κόρη, η οποία πριν από 2 χρόνια συζήτησε μαζί μας το ενδεχόμενο να τρώμε λιγότερα ζωικά τρόφιμα. Κι έτσι κι έγινε!
Δύο χρόνια αργότερα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε vegan διατροφή για μία εβδομάδα.
Συνεπώς εξαιρέσαμε από το μενού μας εντελώς το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (δηλ. τυριά, γιαούρτι και γάλα), τα αυγά, και το μέλι. Ακόμη σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μία καλή ευκαιρία να φάμε πιο υγιεινά, ελαττώνοντας το λάδι και τη ζάχαρη.
Βήμα 1ο: Κάναμε τον προγραμματισμό μας
Αυτό που μας δίδαξαν τα προηγούμενα 2 χρόνια μείωσης των ζωικών, ήταν ότι η μετάβαση πρέπει να γίνει με πλουραλιστικό τρόπο κι όχι με στερήσεις. Δηλαδή δεν εξαιρέσαμε φαγητά, αλλά τα μετατρέψαμε σε vegan, όπως μακαρόνια με κιμά από φακές ή κουνουπίδι και σουβλάκια με μαριναρισμένα μανιτάρια και vegan τζατζίκι. Επιπλέον εμπλουτίσαμε το μενού μας με νέες συνταγές, δοκιμάσαμε, πειραματιστήκαμε, και σαν αποτέλεσμα κάποιους μήνες μετά είχαμε στην φαρέτρα μας πολλά και νόστιμα φαγητά, τα οποία δεν περιείχαν καθόλου ζωικά. Τις συνταγές αυτές τις εντάξαμε στη διατροφή μας και χωρίς να το καταλάβουμε εκτόπισαν συνταγές με ζωικά. Με αυτό τον τρόπο δεν νιώσαμε ότι στερηθήκαμε, αλλά ότι ανακαλύψαμε νέες γεύσεις! 😊
Παρόλα αυτά δεν είχαμε συνειδητά ακολουθήσει ένα καθαρά βίγκαν μενού για μία ή περισσότερες ημέρες για να ζήσουμε απολύτως την εμπειρία της βίγκαν διατροφής.
Για το μενού της vegan εβδομάδας μας, κάναμε ό,τι κάναμε και χρόνια πριν: βρήκαμε συνταγές που μας φάνηκαν ενδιαφέρουσες και τις μαγειρέψαμε. Εξάλλου υπάρχουν τόσες πολλές vegan συνταγές που δεν ξέραμε τί να πρωτοδιαλέξουμε.
Βήμα 2ο: Εξαφανίσαμε τους “πειρασμούς” και κάναμε τα απαραίτητα ψώνια
Την εβδομάδα που αποφασίζαμε το μενού μας κρύψαμε τα αποθέματά μας σε γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκά, ώστε να μην μπούμε στον “πειρασμό” να… τσιμπήσουμε κάτι μη vegan. Ψωνίσαμε τα λαχανικά της εβδομάδας, φρέσκα και κατεψυγμένα, καθώς και περισσότερα φρέσκα φρούτα, τα οποία αποτέλεσαν μία υγιεινή εναλλακτική των γλυκών και των snack που περιέχουν ζωικά.
Βήμα 3ο: Προετοιμάσαμε ό,τι μπορούσαμε εκ των προτέρων
Καθώς το τυρί και τα γαλακτοκομικά τα χρησιμοποιούμε σαν οικογένεια αρκετά στο πρωϊνό και στα σνακ μας, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο να έχουμε έτοιμες vegan εναλλακτικές.
Ξεκινώντας από τον καφέ και ειδικά για όσους αγαπούν τον freddo cappuccino, όπως εμείς, ανακαλύψαμε, κατόπιν συζήτησης με φίλους, ότι το καταλληλότερο γάλα για αφρόγαλο είναι το γάλα σόγιας. Για τις υπόλοιπες συνταγές των πρωινών μας προτιμήσαμε το γάλα αμυγδάλου· μας αρέσει περισσότερο η γεύση του.
Για πρωινό δοκιμάσαμε το πανεύκολο πόριτζ μπανάνας με γάλα αμυγδάλου και τα overnight oats με ταχίνι και κακάο τα οποία είναι μία βολική λύση για να τα πάρεις μαζί σου στη δουλειά, όταν έχεις αργήσει και δεν έχεις χρόνο. Επίσης, αποτελεί μία υγιεινή εναλλακτική για ένα τέλειο γλυκό, εάν σου αρέσουν οι σοκολατένιες γεύσεις. Την Κυριακή απολαύσαμε τα vegan πανκέικς με κόκκινα φρούτα και σιρόπι σφενδάμου, αντί για μέλι.
Για αλμυρά πρωϊνά και σνακ ετοιμάσαμε χούμους και τυρόκρεμα με τα οποία γεμίζαμε τις vegan κρέπες μας και χρησιμοποιήσαμε αντί για τυρί στα τοστ μας. Αξιοποιήσαμε το Σαββατοκύριακο που είχαμε περισσότερο χρόνο για να τα προετοιμάσουμε, ώστε να είναι έτοιμα προς κατανάλωση μέσα στην εβδομάδα. Βράσαμε ένα κιλό ρεβίθια και φυλάξαμε το ζουμί τους (aquafaba) για τα φαγητά που μαγειρέψαμε μέσα στην εβδομάδα. Τα περισσότερα βρασμένα ρεβίθια τα χωρίσαμε και τα καταψύξαμε σε σακουλάκια για μελλοντικές χρήσεις, ενώ χρησιμοποιήσαμε γύρω στα 300 γρ. για να φτιάξουμε χούμους, για το οποίο υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Εμείς ετοιμάσαμε την κλασσική εκδοχή και μία πιο γλυκιά με ψητή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης. Προς το τέλος της εβδομάδας που είχαν ωριμάσει και τα αβοκάντο, φτιάξαμε γκουακαμόλε το οποίο απολαύσαμε με σπιτικά κρακεράκια καλαμποκιού.
Φρέσκα ωμά λαχανικά ήταν ένα από τα συνοδευτικά για τα χούμους μας. Αγοράσαμε αγγουράκια και πολύχρωμες πιπεριές και καθαρίσαμε καρότα τα οποία βάλαμε σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό – κρατάνε για τουλάχιστον 3 ημέρες. Ακόμα, πλύναμε ντοματίνια και τα βάλαμε στον πάγκο της κουζίνας, μαζί με βερίκοκα και ροδάκινα, ώστε να μας βρίσκονται “πρόχειρα” όταν θέλαμε να “τσιμπολογήσουμε” κάτι περνώντας.
Μαγειρέψαμε νόστιμες λαχταριστές συνταγές που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τις συνταγές που φτιάχναμε χρησιμοποιώντας υλικά ζωικής προέλευσης. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα την φακόπιτα, τους ρεβιθοκεφτέδες οι οποίοι ταιριάζουν τέλεια με την αρωματική μαϊντανοσαλάτα, τη vegan χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια, και τη δροσερή πολύχρωμη καλοκαιρινή σαλάτα με μαυρομάτικα. Υπέροχα ήταν και τα αρωματικά παραδοσιακά κεφτεδάκια οσπρίων με τις τραγανές ψητές πατάτες.
Φτιάχνοντας τις συνταγές μας πιο ελαφριές, αντικαταστήσαμε το λάδι με σπιτικό ζωμό λαχανικών ή με vegan κρασί, ανάλογα τη συνταγή, και στο σωτάρισμα χρησιμοποιήσαμε την ακουφάμπα που είχαμε φυλάξει. Επίσης, αυξήσαμε τα αρωματικά και τα μπαχαρικά μειώνοντας λίγο το αλάτι.
Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι το φαγητό μάς έδινε και οπτική ευχαρίστηση. Ένα πιάτο γεμάτο χρώματα μας φαινόταν πολύ θελκτικό και στο μάτι, εκτός του ότι η γεύση του ήταν ανέλπιστα λαχταριστή.
Πώς ένιωσα μετά από μία εβδομάδα καθαρά vegan διατροφής;
Υπέροχα!
Κατ’ αρχάς, ανακάλυψα νέα φαγητά όπως η λαχταριστή φακόπιτα και κατάλαβα ότι το τυρί δεν είναι απαραίτητο για να συνοδεύσει ένα φαγητό όπως οι πίτες, ή για να συνοδεύσει ένα φυτοφαγικό φαγητό, όπως οι φακές, ή τα φασολάκια. 😉
Σταμάτησαν τα φουσκώματα: Έχω ευαισθησία με το στομάχι και το έντερό μου και με εντυπωσίασε η βελτίωση που ένιωσα σε μία μόλις εβδομάδα!
Τρώγοντας πιο υγιεινά δεν αισθανόμουν βαρύς και νυσταγμένος μετά το φαγητό, ειδικά μετά το μεσημεριανό που την ήθελα την σιέστα μου! Αντιθέτως, ήμουν γεμάτος ενέργεια και έτοιμος να συνεχίσω την ημέρα μου.
Extra Bonus: Έχασα 2 κιλά! Μια χαρά!
Σαν επόμενο βήμα, αποφασίσαμε σαν οικογένεια να ακολουθήσουμε καθαρά vegan διατροφή τρεις φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας σταδιακά τις ημέρες, μέχρι να την υιοθετήσουμε πλήρως.
© Γιώργος Ποθητός & Vegan Times 11-08-2022
Ο Γιώργος Ποθητός είναι οικονομολόγος με MSc στο Marketing και πλέον ελεύθερος επαγγελματίας που ασχολείται με σεμινάρια. Είναι περήφανος πατέρας μίας έφηβης κόρης και υπεύθυνος για το well-being της οικογένειάς του, την οποία φροντίζει με περισσή αγάπη μαγειρεύοντάς της gourmet φαγητά. Του αρέσει η ethnic κουζίνα και πειραματίζεται συχνά φτιάχνοντας νέες συνταγές. Οι φίλοι του του λένε ότι έπρεπε να έχει γίνει chef.
Πηγές:
- Πηγή κύριας εικόνας: Vegan Liftz | Pexels.