Τα ζώα δεν είναι δώρα

Δώρα είναι τα πράγματα και οι εμπειρίες. Και για κάποιους, το πιο σημαντικό δώρο είναι μια ανθρώπινη οικογένεια.

Vegan Life
14/12/2023
6' ανάγνωση

Για κάποια τυχερά παιδιά, ο Άγιος Βασίλης θα φέρει αυτό που θέλουν, γιατί μεγαλώνουν μαζί με ανθρώπους που τα αγαπούν, γνωρίζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και, αν πρόκειται για κάτι που κοστίζει, έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι και μόνο η αγάπη που κρύβεται σε μια σκηνοθεσία, μια αγκαλιά, και ένα μικρό δώρο είναι ό,τι πρέπει για να δώσει χαμόγελο και ελπίδα.

Πολλά παιδιά γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη για να του πουν τί δώρο λαχταρούν να πάρουν. Κάποια παιδιά ζητούν ένα παιχνίδι, κάποια άλλα να ζήσουν σε ένα όμορφο σπίτι, κάποια ζητούν οικογένεια, κάποια τον μπαμπά τους που λείπει ταξίδι, κάποια ζητούν ζεστά παπούτσια.

Και κάποια… κάποια παιδιά ζητούν ένα σκυλάκι.

Μόνο που τα ζώα δεν είναι πράγματα.

Όμως τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, δεν είναι πράγματα, δεν μπορούν να αγοραστούν ή να προσφερθούν ως “δώρο”. Δεν κατασκευάζονται σε εργοστάσια όπως όλα τα άλλα παιχνίδια, αλλά είναι παιδιά μαμάδων που τα έχουν γεννήσει και το φυσικό είναι να ζουν μαζί τους. Ειδικά για τα ζώα που πωλούνται (από ιδιώτες και καταστήματα), είναι παιδιά θηλυκών που έχουν μείνει έγκυα με παρέμβαση και προγραμματισμό από ανθρώπους, με σκοπό να απομακρυνθούν από τη μητέρα τους και να πουληθούν.

Πηγή εικόνας: Chris Leipelt | Unsplash

Μια αδικία για όλα τα ζώα

Είναι άδικο για τα ζώα να τα βάζουμε να γεννούν με μοναδικό σκοπό να τους στερήσουμε τα παιδιά τους για να τα πουλήσουμε σαν δώρα ή σαν εμπορεύματα. Είναι άδικο και για τις μητέρες και για τα μωρά.

Το να αγοράζουμε ζώα από καταστήματα πώλησης ζώων (pet shops) ή από ανθρώπους (φίλους, συγγενείς, και αγνώστους) που κάνουν ανεπισήμως τη δουλειά του “παραγωγού ζώων” είναι επίσης άδικο για τα ζώα εκείνα που έχουν ήδη γεννηθεί, αλλά ζουν στον δρόμο και δεν έχουν μια οικογένεια που να τα αγαπά και να τα φροντίζει. Και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρουν ποτέ και θα πεθάνουν μόνα και ταλαιπωρημένα.

Μα δεν υπάρχουν ειδικά μέρη για να ζουν καλά αυτά τα ζώα;

Υπάρχουν δύο ειδών μέρη για τα ανεπιθύμητα ζώα για να βοηθήσουν στο πρόβλημα που δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι. Τα καταφύγια ζώων συντροφιάς που χρηματοδοτούνται από ιδιώτες και τα δημοτικά κυνοκομεία που χρηματοδοτούνται από δημόσιο χρήμα.

Είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτικά έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά:

  • είναι λίγα, και
  • είναι γεμάτα με ζώα (ανεπιθύμητα ζώα).

Η χωρητικότητά τους είναι σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος. Το δημοτικό κυνοκομείο Χαλκίδας, για παράδειγμα, έχει χώρο για 65 σκύλους. Αυτός ο αριθμός καλύπτεται από 5-10 γέννες. Όμως τα αστείρωτα θηλυκά στην Ελλάδα είναι χιλιάδες, και γεννούν κάθε χρόνο, και όχι μόνο όταν υπάρχουν κενές θέσεις στα κυνοκομεία και τα καταφύγια.

Μα… δεν τα αγαπάνε στα καταφύγια;

Ναι, φυσικά. Όσοι ασχολούνται με περίθαλψη ζώων τα αγαπούν και πονούν με τον πόνο των ζώων. Πολλοί άνθρωποι όμως πιστεύουν ότι τα καταφύγια ζώων “συντροφιάς” έχουν δημιουργηθεί επειδή οι δημιουργοί τους αγαπούν τα ζώα και παίρνουν ευχαρίστηση από το να τα χαϊδεύουν.

Αυτό είναι λάθος. Τα καταφύγια και οι σύλλογοι προστασίας των “αδέσποτων” δημιουργούνται επειδή οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν ζώα, όχι γιατί δεν έχουν τί να κάνουν με τα λεφτά τους και τον χρόνο τους – και σίγουρα όχι γιατί παίρνουν ικανοποίηση από το να βλέπουν πληγωμένα και κατατρεγμένα ζώα και να αγωνιούν για το πού θα χωρέσει το επόμενο.

Το κάθε ζώο που καταλήγει σε καταφύγιο έχει τη δική του –συνήθως πονεμένη– ιστορία. Και για κάθε ζώο που βρίσκεται σε καταφύγιο υπάρχουν χιλιάδες άλλα ζώα που γεννιούνται, γεννούν, πεθαίνουν – πάντα μόνα και χωρίς ποτέ να αποκτήσουν όνομα. Και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε τυπικά ή άτυπα καταφύγια, είναι ψυχικά και οικονομικά εξουθενωμένοι από τον αριθμό των περιστατικών αζήτητων ζώων που καλούνται να διαχειριστούν.

Σε ποιον να στείλουμε τον Άγιο Βασίλη, τελικά;

Αυτά τα αζήτητα ζώα είναι οι πρόσφυγες του πολιτισμού μας. Είναι τα ζώα που περισσεύουν, τα ζώα που γεννιούνται χωρίς να υπάρχει ένα σπίτι για αυτά, ή τα ζώα που φέρνουν οι εκτροφείς στη ζωή και δεν είναι και τόσο όμορφα ή “ευπώλητα”.

Είναι ώρα ο Άγιος Βασίλης να θυμηθεί και αυτά τα ζώα και να τους χαρίσει μια ανθρώπινη οικογένεια.

Μια σοβαρή απόφαση

Σαφώς η απόφαση για να αυξήσουμε την οικογένειά μας κατά ένα μέλος δεν είναι μικρή απόφαση.

Όπως και ένα δίποδο παιδί, ένα τετράποδο παιδί απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, και χρήματα για να ζήσει μια καλή ζωή. Το να μοιραστούμε τη ζωή μας με ένα ζώο αποτελεί μια δέσμευση ζωής. Η καθημερινότητά μας αλλάζει, οι διακοπές μας αλλάζουν. Το ζώο δεν μπορούμε να το επιστρέψουμε αν δεν χωρά στο lifestyle μας ή να το πετάξουμε αν δεν χωρά στη βιβλιοθήκη μας.

Από την άλλη, δεν είναι μικρό πράγμα το να χαρίζεις καλή ζωή σε ένα ζώο. Και αν νιώθεις έτοιμος/η να προσφέρεις… αυτά που θα κερδίσεις σε αντάλλαγμα θα είναι πολλαπλάσια.

Πηγή Εικόνας: Fritz_the_Cat | Pixabay

Πώς να το κάνω;

Επισκέψου ένα καταφύγιο ζώων που γνωρίζεις ώστε να γνωρίσεις από κοντά κάποια ζώα και να μιλήσεις με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν.

Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα dogsvoice.gr που βοηθά στην ανεύρεση οικογενειών για σκύλους. Στην πλατφόρμα συμμετέχουν 118 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και μπορείς να κάνεις αναζήτηση ανά γεωγραφική περιοχή, ανά φύλο, ηλικία, και μέγεθος σκύλου, και να δεις φωτογραφίες από τους σκύλους που αναζητούν οικογένεια. Σήμερα που γράφεται το άρθρο, υπάρχουν 1.197 σκύλοι χωρίς οικογένεια.

Δες τους σκύλους που δεν έχουν οικογένεια στην πλατφόρμα dogsvoice.gr.

Είναι ώρα να στείλουμε τον Άγιο Βασίλη σε αυτά τα αζήτητα ζώα.

Και αν θέλω, αλλά δεν μπορώ σε αυτή τη φάση της ζωής μου;

Εκτός από το να υιοθετήσεις ένα ζώο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να στείλεις τον Άγιο Βασίλη σε ένα ζώο:

  • μπορείς να προσφέρεις χρήματα σε μηνιαία βάση σε καταφύγια (ο θεσμός των εικονικών υιοθεσιών είναι μια μορφή τέτοιας συνεισφοράς)
  • μπορείς να συνεισφέρεις χρόνο σε ένα καταφύγιο ζώων για να βοηθάς με την φροντίδα των ζώων
  • μπορείς να προσφέρεις χρήματα ή προσωπική εργασία για στείρωση των αδέσποτων ζώων

Κάνε δώρο μια εικονική υιοθεσία σε έναν σκύλο ή μία γάτα που φροντίζει η ΜΚΟ Save a Greek Stray.

Ό,τι από τα παραπάνω μπορείς να κάνεις, βοηθάς σημαντικά τα ζώα.

Μια ευχή που μόνο εμείς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε

Αυτή τη χρονιά λοιπόν, μπορούμε να στείλουμε τον Άγιο Βασίλη σε ένα ή πολλά ταλαιπωρημένα ζώα που ήδη υπάρχουν.

Και μπορούμε να μάθουμε πώς να ζούμε βίγκαν, ώστε μέσα από την καθημερινότητά μας να εξαλείψουμε εν τη γενέσει τους όλες τις μορφές αδικίας που υφίστανται τα ζώα. Γιατί ζώα δεν είναι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες και τα καναρίνια. Ζώα είναι όλα τα ζώα που φέρνουμε εμείς στη ζωή με μοναδικό σκοπό να τα χρησιμοποιήσουμε για δικές μας ανάγκες (για φαγητό, ρούχα, διασκέδαση, συντροφιά, κ.λπ.).

Φέτος, ας γίνει ο κάθε ένας από μας ένας Άγιος Βασίλης για όλα τα ζώα. Αν έχουμε σχέση με παιδιά που θέλουν να συνδεθούν με ζώα, το να κάνουμε δώρο στα παιδιά την εμπειρία του να είσαι βίγκαν και να σέβεσαι όλα τα ζώα είναι ένα πολύτιμο δώρο ζωής.

© Vegan Times 22-12-2021

Δημοσιεύτηκε: 22/12/2021
Ενημερώθηκε:
14/12/2023

Πηγές:

Πηγή κύριας εικόνας: Bradley Pinsey | Unsplash