Cruelty Free ή Vegan;
Ποιο σήμα είναι καλύτερο να επιλέγω για τα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά μου;
Βλέπουμε πολλά προϊόντα με cruelty free πιστοποίηση και πολλά με vegan πιστοποίηση. Τί σημαίνει η καθεμία, ποιες είναι οι διαφορές τους και ποια τελικά να προτιμάμε, ώστε να ξέρουμε ότι δεν βλάπτουμε ζώα με τις επιλογές μας;
Τί σημαίνει vegan πιστοποίηση;
Όταν ένα προϊόν έχει vegan πιστοποίηση το προϊόν δεν περιέχει κανένα ζωικό συστατικό, ούτε έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο ζωικό συστατικό σαν βοηθητικό μέσο (όπως π.χ. η ζελατίνη) κατά την διαδικασία παραγωγής. Η vegan πιστοποίηση σημαίνει επιπλέον ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί πειραματισμός σε ζώα για τα συστατικά του συγκεκριμένου προϊόντος ούτε για το τελικό προϊόν.
Τί σημαίνει cruelty free πιστοποίηση;
Η cruelty free πιστοποίηση σημαίνει ότι τα συστατικά των προϊόντων που παράγει μία επιχείρηση και τα τελικά προϊόντα της δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα από την ίδια ή από άλλες επιχειρήσεις. Μπορεί όμως το προϊόν να περιέχει ζωικά συστατικά όπως γάλα, μέλι, ζελατίνη, ζωική κερατίνη κ.λπ.
Σε τί διαφέρουν οι δύο πιστοποιήσεις;
Στην πιστοποίηση cruelty free, η λέξη “βαναυσότητα” (cruelty) χρησιμοποιείται με τρόπο που υπονοεί ότι μόνο η συγκεκριμένη χρήση των ζώων (δηλ. για πειραματισμό καλλυντικών και απορρυπαντικών) είναι βάναυση αλλά όχι όλες οι άλλες (π.χ. για τροφή, ένδυση, ψυχαγωγία, κ.λπ.). Στην πιστοποίηση vegan καμία χρήση ζώων δεν είναι αποδεκτή.
Άλλη μια διαφορά είναι ότι η cruelty free πιστοποίηση αποδίδεται στην εταιρεία, άρα αφορά όλα της τα προϊόντα, ενώ η vegan πιστοποίηση αποδίδεται στα προϊόντα, άρα μια εταιρεία με πιστοποίηση cruelty free μπορεί να διαθέτει vegan και μη vegan προϊόντα. Θα πρέπει λοιπόν, να ελέγχουμε την συσκευασία του προϊόντος που μας ενδιαφέρει για να δούμε το λογότυπο της vegan πιστοποίησης.
Ποια από τις δύο πιστοποιήσεις να προτιμώ;
Αν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στις δύο πιστοποιήσεις η vegan καλύπτει και τα δύο σημεία, δηλαδή, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ζώα για κανέναν από τους δύο λόγους (ως εισροές ή ως υποκείμενα πειραματισμού για τα συστατικά) στο προϊόν. Η βίγκαν πιστοποίηση εμπεριέχει τόσο την απουσία συστατικών και βοηθητικών υλικών ζωικής προέλευσης όσο και την απουσία πειραματισμού σε ζώα.
Εν τέλει, δεν έχει νόημα να επιλέξουμε ένα προϊόν με μόνο κριτήριο την cruelty free πιστοποίηση διότι το προϊόν μπορεί να περιέχει ζωικά συστατικά, και αυτό δεν ωφελεί τα ζώα. Επιπλέον, η cruelty free πιστοποίηση δημιουργεί ένα πρακτικό εμπόδιο: είναι δύσκολο για εμάς να αποφασίσουμε αν θα το υιοθετήσουμε, επειδή θα πρέπει να ελέγξουμε τα συστατικά του (που δεν είναι πάντα εύκολο) ή και να ρωτήσουμε την ίδια την εταιρεία για να βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχει ζωικά.
Συνεπώς, η βίγκαν πιστοποίηση είναι η πιο ξεκάθαρη και ασφαλής επιλογή.
Ποιες επιχειρήσεις να προτιμώ;
Είναι χρήσιμο και σημαντικό αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, να στηρίζουμε με τις αγορές μας τις εταιρείες εκείνες που δείχνουν ότι προσπαθούν να διευκολύνουν τον βίγκαν τρόπο ζωής και πιστοποιούν τα προϊόντα τους, κρίνοντας την στάση τους από το σύνολο των προϊόντων τους. Αν κάποια εταιρεία έχει vegan πιστοποίηση σε αρκετά ή και όλα της τα προϊόντα τότε συνεισφέρει περισσότερο στη διάχυση του βίγκαν τρόπου ζωής από μια επιχείρηση που έχει μόνο ένα βίγκαν προϊόν, απλώς για να καλύπτει το καταναλωτικό κοινό των βίγκαν.
Τέλος, μια εταιρεία που αυξάνει συνεχώς την αναλογία των βίγκαν προϊόντων της δείχνει με τον πιο έμπρακτο αλλά και απλό τρόπο ότι ασπάζεται τις αρχές του βιγκανισμού και διευκολύνει την υιοθέτησή του από μεγαλύτερο κοινό.
© Vegan Times 28-04-2022
Πηγές:
- Πηγή κύριας εικόνας: Sarah Chai | Pexels.