Κάνω τραπέζι την Κυριακή και θα έχω και έναν vegan!
Τί γίνεται όταν ο οικοδεσπότης δεν είναι vegan, αλλά έχει έναν ή περισσότερους vegan καλεσμένους; Τί να προσφέρει στο γεύμα και τί να προσέξει;
Τα σαββατοκύριακα ή και τις γιορτινές ημέρες συνήθως έχουμε περισσότερο χρόνο και βρίσκουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με αγαπημένους μας ανθρώπους – με φίλους και οικογένεια – να φάμε, να χαλαρώσουμε και να περάσουμε χρόνο μαζί τους. Έτσι και τα τραπέζια που οργανώνουμε είναι μια συνεύρεση αγαπημένων ανθρώπων που το φαγητό δεν είναι ο βασικός σκοπός, αλλά η ευκαιρία να βρεθούμε γύρω από ένα τραπέζι, να φάμε, να συζητήσουμε, να θυμηθούμε όσους και όσα μας ενώνουν, να γελάσουμε, και να νοιώσουμε όμορφα.
Όταν ο οικοδεσπότης είναι vegan τα πράγματα είναι εύκολα, αφού και το γεύμα θα είναι εξολοκλήρου vegan και θα γνωρίζει τί να προσέξει. Τί γίνεται όμως όταν ο οικοδεσπότης δεν είναι vegan, αλλά έχει έναν ή περισσότερους vegan καλεσμένους; Τί να προσφέρει στο γεύμα και τί να προσέξει;
Ακολουθούν μερικές χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές:
Ο σχεδιασμός του μενού
- Αν δεν έχεις πολύ χρόνο, μπορείς να φτιάξεις ένα κυρίως πιάτο που να το τρώνε όλοι, ένα δηλαδή vegan πιάτο. Ένα βίγκαν παστίτσιο ή τα βίγκαν κανελόνια είναι πάντα μια επιλογή με σίγουρη επιτυχία. Διαφορετικά, για να τους ικανοποιήσεις όλους, θα πρέπει να ετοιμάσεις δύο κυρίως πιάτα και φυσικά πρέπει και τα δύο να είναι ανάλογα της περίστασης. Θα αποφεύγαμε σε ένα επίσημο γεύμα να προσφέρουμε γεμιστά, φασολάκια ή φακές σούπα που ένας vegan φίλος μας τρώει στην καθημερινότητα, για να μην κάνουμε τετριμμένη την εμπειρία του. Δες εδώ ιδέες για vegan κύρια γεύματα.
- Το ίδιο ισχύει και για τα συνοδευτικά και τις σαλάτες. Φροντίζουμε κάποια από τα ντιπ, τα ορεκτικά και τις σαλάτες να είναι vegan και εάν έχουμε κέφι δημιουργούμε και non vegan. Πάντοτε να έχεις στο νου σου ότι τα vegan εδέσματα, ορεκτικά και μικρογεύματα τα τρώνε όλοι.
- Το επιδόρπιο προτείνουμε ανεπιφύλακτα να είναι vegan. Τα vegan γλυκά μοιάζουν αρκετά με τα non vegan και αρέσουν πολύ σε όλους. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη και το λίπος, συστατικά που διεγείρουν τις αισθήσεις μας, περιλαμβάνονται στα vegan γλυκά στη vegan εκδοχή τους φυσικά. Επιπλέον, όλο και κάποιος καλεσμένος θα φέρει ένα κουτί γλυκά για τις ανάγκες του γεύματος και με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε ποικιλία. Δες εδώ γλυκές vegan απολαύσεις και επιδόρπια.
- Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν στην αγορά πολλά vegan προϊόντα ανάλογα με το γεύμα που θέλεις να ετοιμάσεις. Έτοιμες πίτες, ντιπ και σάλτσες, vegan τυριά, τόφου με γεύσεις και πολλά άλλα που μπορείς να προσθέσεις για να αυξήσεις την ποικιλία στο τραπέζι σου. Εδώ θα δεις πού μπορείς να τα βρεις.
Τα υλικά που θα επιλέξεις
- Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις στις συνταγές σου φρόντισε να είναι vegan. Μην χρησιμοποιήσεις δηλαδή βούτυρο, κρέμα γάλακτος και γάλα από ζώα, αυγά, μέλι, ζελατίνη, κύβο από ζωμό κάποιου ζώου.
- Κοίταξε τα συστατικά πριν αγοράσεις ένα προϊόν για να διαπιστώσεις ότι δεν περιλαμβάνονται συστατικά ζωικής προέλευσης σε προϊόντα που αυτοαποκαλούνται φυτικά και σε προϊόντα που θεωρούνται φυτικά. Η διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι τα μεν έχουν στην ετικέτα τους την λέξη "φυτικό", ενώ τα δε νομίζουμε ότι είναι εξ ορισμού φυτικά. Τόσο τα μεν όσο και τα δε, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να περιέχουν ζωικά συστατικά όπως ζωικά λιπαρά, καζεΐνη ή παράγωγά της. κ.ά. Παράδειγμα για προϊόν που αυτοαποκαλείται φυτικό είναι μια “φυτική” κρέμα γάλακτος που βρίσκουμε στην αγορά η οποία πολύ συχνά περιέχει ορό γάλακτος! Παράδειγμα προϊόντων που συνήθως θεωρούμε φυτικά (ενώ δεν είναι) είναι διάφορα είδη ψωμιού και ζύμες που μπορεί να περιέχουν γάλα, βούτυρο, αυγό, ζελατίνη, ορό γάλακτος, μέλι, διάφορα dressings και σως όπως π.χ. η Γούστερ σως (επειδή πολλές φορές περιέχει αντζούγιες).
- Απόφυγε επίσης προϊόντα με μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων, καθώς αυτά δεν είναι πάντα φυτικής προέλευσης (αλλά δεν το γράφει η ετικέτα).
- Κοίταξε τα συστατικά ώστε να επιλέξεις προϊόντα που γράφουν στην ετικέτα τους 100% από το τάδε συστατικό και δεν περιλαμβάνουν πρόσθετα. Τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι το αλεύρι, το φυστικοβούτυρο, οι σως και τα ντρέσινγκ που περιέχουν βαλσαμικό ξύδι, κ.ά.
- Όταν δεις σε προϊόντα σήμα vegan πιστοποίησης, εμπιστεύσου το. Προσοχή, το σήμα πρέπει να εμπεριέχει την λέξη vegan και όχι την λέξη vegetarian.
- Αγόρασε vegan πιστοποιημένο κρασί και ξύδι καθώς είναι δύο προϊόντα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή κατά την επεξεργασία τους με βοηθήματα που εμπεριέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης.
- Αγόρασε ζάχαρη από ζαχαρότευτλο και όχι από ζαχαροκάλαμο, για τον ίδιο λόγο.
Για όλα τα παραπάνω μπορείς να ζητήσεις συμβουλές από τον vegan καλεσμένο σου ο οποίος θα σε βοηθήσει με χαρά σε ό,τι χρειαστείς. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να θελήσει να σου μειώσει την ενασχόληση και να σου πει “κάνε φασολάκια για εμένα”, εγώ θα είμαι χαρούμενος/η που θα σε δω. Αφήνουμε επάνω σου την απόφαση για το πώς θα τον περιποιηθείς.
Η διαρρύθμιση του τραπεζιού ή του μπουφέ
- Φρόντισε ο vegan καλεσμένος/η να μην έχει μπροστά του/της πιατέλες με μη vegan πιάτα. Καταρχήν, για να έχουν πρόσβαση σε αυτά εκείνοι που πρόκειται να τα φάνε και δεύτερον, διότι ορισμένοι vegan δεν νοιώθουν άνετα στην θέα και την οσμή των τροφών αυτών.
- Βάλε ξεχωριστές κουτάλες στην κάθε πιατέλα, ώστε αυτές που χρησιμοποιούνται στα ζωικά φαγητά να μην μπαίνουν και στα φυτοφαγικά.
- Αν έχεις μπουφέ, φρόντισε οι πιατέλες με ζωικά να είναι μπροστά (πρώτη σειρά), ενώ οι βίγκαν πιατέλες πιο πίσω (δεύτερη σειρά), ή να είναι όλες οι βίγκαν πιατέλες στην αρχή και οι μη βίγκαν στο τέλος του μπουφέ. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις να πέσουν ζωικά μέσα στις βίγκαν πιατέλες καθώς οι καλεσμένοι σου γεμίζουν τα πιάτα τους και περνούν τις κουτάλες πάνω από τις πιατέλες.
- Αν υπάρχουν vegan παιδιά στο γεύμα, φρόντισε να ενημερώσεις τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες γι’ αυτό, ώστε να μην προσφέρουν στα παιδιά κάτι που θα δημιουργήσει αμηχανία.
Τέλος, ανάλογα με την σύνθεση της παρέας, δεν χρειάζεται να ενημερώσεις όλους για το ότι κάποια πιάτα από το μενού είναι βίγκαν – αρκεί να ενημερώσεις τους vegan. Ορισμένοι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον βίγκαν τρόπο ζωής, μπορεί να νιώσουν παραμελημένοι αν δώσεις έμφαση στο ότι έφτιαξες vegan φαγητά.
Η έμφαση έτσι κι αλλιώς σε κάθε τραπέζι είναι στην ευκαιρία που έχουμε να συναντηθούμε, να (επανα)συνδεθούμε, και να απολαύσουμε την παρέα των φίλων μας.
© Vegan Times 25-01-2022
The Podcast | Κάνω τραπέζι την Κυριακή και θα έχω και έναν vegan!
Είσαι ακουστικός τύπος; Άκου τo podcast παρακάτω.
Πηγές:
- Πηγή κύριας εικόνας: Scott Warman | Unsplash