Τί να προσέξουμε στο άρωμά μας;
Στις αρχές του Ιουνίου 2021 μάθαμε πως ψαράδες στην Υεμένη βρήκαν στην κοιλιά μιας νεκρής φάλαινας μεγάλη ποσότητα γκρίζου κεχριμπαριού (ambergris), μιας ουσίας που παράγεται στο έντερο της φάλαινας - φυσητήρα.
H αξία της συγκεκριμένης ποσότητας ανερχόταν περίπου στο 1,5 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 1,2 εκατομμύριο ευρώ). Η συγκεκριμένη ουσία είναι ζωτικής σημασίας για τη φάλαινα-φυσητήρα καθώς χάρη σε αυτήν μπορεί να χωνέψει τις σουπιές και τα καλαμάρια που καταναλώνει χωρίς να τραυματιστεί το έντερο ή τα στομάχια της. Το “γκρι κεχριμπάρι” έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στη φαρμακοποιία και στην αρωματοποιία. Στα αρώματα βοηθά για να διατηρείται περισσότερο το άρωμα.
Τί άλλο μπορεί να περιέχει ένα άρωμα;
Όπως και σε άλλα προϊόντα, που αρκετός κόσμος νομίζει ότι είναι αγνά φυτικά προϊόντα ή ότι δεν περιέχονται συστατικά ζωικής προέλευσης σε αυτά, έτσι και στα αρώματα συχνά περιλαμβάνονται ουσίες που προέρχονται από ζώα.
Αναφερθήκαμε παραπάνω στο γκρι κεχριμπάρι που προέρχεται από την φάλαινα φυσητήρα. Μερικές ακόμη ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία είναι οι εξής:
- Μέλι. Το μέλι είναι προϊόν που παράγεται από την μέλισσα για να χρησιμοποιηθεί από την ίδια ως τροφή. Χρησιμοποιείται για να τονίσει και να δώσει περισσότερη ένταση σε ένα άρωμα ειδικά σε αρώματα λουλουδιών.
- Εκκρίσεις από έναν αδένα κοντά στον πρωκτό από ένα είδος γάτας (civet) καθώς και από ελάφια. Χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικό, και δίνει ένταση στο άρωμα.
- Γάλα. Το γάλα παράγεται μετά από τοκετό και είναι η τροφή του μωρού της αγελάδας, του μωρού της κατσίκας κ.ο.κ.
- Καστορέλαιο. Προέρχεται από εκκρίσεις από έναν αδένα μεταξύ του πρωκτού και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και των δύο φύλων του κάστορα. Χρησιμοποιείται για να δώσει πιο έντονη οσμή σε ένα άρωμα.
Vegan εναλλακτικές για παραγωγή αρωμάτων
Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές πρώτες ύλες, όπως το σανδαλόξυλο, το τριαντάφυλλο, και η ορχιδέα οι οποίες χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν vegan αρώματα χωρίς να χρησιμοποιούνται ζωικά συστατικά. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται vegan συστατικά τα οποία δημιουργούνται σε εργαστήρια. Σύμφωνα με τη Dolma Perfumes υπολογίζεται πως τα σύγχρονα αρώματα μπορεί να περιέχουν συστατικά των οποίων το 50% είναι συνθετικής προέλευσης. Αρκετές εταιρείες προτιμούν τα συνθετικά για μερικούς ακόμη λόγους, όπως τον περιορισμό της υπερσυγκομιδής, κάτι που συμβαίνει με το σανδαλόξυλο, το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, καθώς και την αποφυγή αλλεργιών.
Είναι πολύ όμορφο να μυρίζουμε όμορφα. Είναι ακόμα πιο όμορφο να μυρίζουμε όμορφα γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ζώα για να ζούμε καλά.
Δείτε τα vegan γυναικεία αρώματα καθώς και τα vegan ανδρικά αρώματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
© Vegan Times 04-02-2022
Πηγές:
- Πηγή κύριας εικόνας: the blowup | Unsplash
- BBC (2021) ‘Yemen fishermen find $1.5m of ambergris in the belly of a whale’, 1 June. Available at: https://www.bbc.com/news/av/world-middle-east-57288265 (Accessed: 3 February 2022).
- Britannica ‘Ambergris’, 20 July 1998. (Accessed: 3 February 2022).
- Christopher Kemp Floating Gold: ‘A Natural (and Unnatural) History of Ambergris’, published by the University of Chicago Press. ©2012 by The University of Chicago. (Accessed: 3 February 2022).
- Dolma Perfumes ‘Is perfume vegan?’, 25 May 2020. (Accessed: 3 February 2022)
- Dolma Perfumes, ‘The Truth About Synthetic Ingredients in Perfume’, 15 April 2020. (Accessed: 3 February 2022).
- Sillages Paris, ‘Animal Fragnance: The Truth about animal ingredients’, (Accessed: 3 February 2022).
- Smisthonian Magazine ‘A Brief, Fascinating History of Ambergris’, 2 September 2021. (Accessed: 3 February 2022).
- The Perfume Society, ‘Honey’, (Accessed: 3 February 2022).