Μαγείρεμα και σωτάρισμα χωρίς λάδι. Γιατί;

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να απολαμβάνουμε κάποιο γλυκό ή να τρώμε απ’ έξω μερικές φορές. Το να τρώμε πιο υγιεινά και ελαφριά καθημερινά, μας δίνει την δυνατότητα όταν τρώμε πιο σπάνια κάποια λαδερά και ανθυγιεινά τρόφιμα να μην επιβαρύνουμε τόσο τον οργανισμό μας, όσο εάν τρώγαμε έτσι κάθε μέρα. Μια εύκολη λύση είναι να μάθουμε να μαγειρεύουμε με λιγότερο ή καθόλου λάδι. Διαβάστε πώς!

Vegan Διατροφή + Υγεία
14/12/2023
5' ανάγνωση

Αν κανείς θέλει να πετύχει την βέλτιστη διατροφή, δηλ. μια διατροφή με τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά και τις λιγότερες θερμίδες, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κανένα λάδι ή λίπος δεν είναι απαραίτητο στην διατροφή μας. Τα λάδια και τα λίπη μειώνουν την θρεπτική πυκνότητα της διατροφής μας και αυξάνουν την θερμιδική της πυκνότητα.

Γιατί ένα φαγητό γίνεται πιο υγιεινό αν το μαγειρέψουμε με λιγότερο ή καθόλου λάδι;

Το λάδι, όπως και οποιοδήποτε συστατικό που διαχωρίζεται από τον καρπό στον οποίο ανήκει, χάνει διατροφική αξία σε σχέση με το τρόφιμο από το οποίο προήλθε. Για αυτόν τον λόγο, οι ελιές, ο ηλιόσπορος, η σόγια, το καλαμπόκι, είναι πλούσιες τροφές όταν καταναλώνονται ολόκληρες, αλλά το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο κ.ο.κ. δεν είναι. Όταν καταναλώνουμε ολόκληρες και όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, λαμβάνουμε τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό μας, όπως και το λίπος που περιέχεται φυσικά σε κάθε τρόφιμο, με ισορροπημένο τρόπο και χωρίς να επιβαρύνεται η υγεία μας.

Φυσικά, παίζει πάντα ρόλο το τί περιέχει η διατροφή μας. Αν η διατροφή μας περιέχει λαχανικά σωταρισμένα με βούτυρο, τότε το να τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο αποτελεί βελτίωση. Αν όμως η διατροφή μας περιέχει λαχανικά σωταρισμένα με νερό τότε το να προσθέσουμε λάδι δεν βελτιώνει την διατροφή μας· το αντίθετο μάλιστα: αυξάνει τις θερμίδες που παίρνουμε από κάθε πιάτο που τρώμε και μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από μια δεδομένη ποσότητα θερμίδων. 

Πώς μαγειρεύουμε χωρίς λάδι;

Υπάρχουν δύο τρόποι: Ο ένας είναι να μειώσουμε στο μισό το λάδι που χρησιμοποιούμε, και ο δεύτερος είναι να μην χρησιμοποιούμε καθόλου λάδι.

Το να μειώσουμε το λάδι είναι εύκολο. Κάθε φορά που μαγειρεύουμε μετρούμε το λάδι που προσθέτουμε και την επόμενη φορά το μειώνουμε στο μισό. Αφού συνηθίσουμε την πιο ελαφριά γεύση, καθώς και το πόσο πιο ελαφριά νιώθουμε μετά το φαγητό, τότε θα μας έρθει πολύ φυσικά η ανάγκη να το μειώσουμε κι άλλο. Σε πολλούς ανθρώπους η διαδικασία της σταδιακής μετάβασης σε μαγείρεμα χωρίς λάδι δεν παίρνει περισσότερους από 2-3 μήνες.

Επίσης εύκολο είναι το να μαγειρέψουμε χωρίς καθόλου λάδι:

  • Σωτάρουμε χωρίς λάδι, με τους τρόπους που περιγράφουμε παρακάτω.
  • Αντικαθιστούμε το λάδι στις συνταγές ψωμιού, κριτσινιών, κ.λπ. με νερό. Αν θέλουμε να το κάνουμε σταδιακά, αντικαθιστούμε με άγλυκο φυτικό γάλα (όχι όμως γάλα καρύδας, διότι περιέχει πολλά λιπαρά).
  • Αντικαθιστούμε το λάδι ή το βούτυρο σε κέικ με σάλτσα μήλου (apple sauce), με αβοκάντο ή ταχίνι.
  • Δεν προσθέτουμε λάδι στα μαγειρευτά.
  • Συνοδεύουμε τις σαλάτες με ωμά λαχανικά με λεμόνι, διάφορα είδη ξυδιού, vegan γούστερ σως, ταμάρι, κ.λπ.
  • Συνοδεύουμε τα βραστά χόρτα και λαχανικά με αλατοπίπερο, μυρωδικά, λεμόνι, διατροφική μαγιά, ξύδι, vegan γούστερ σως, ταμάρι, κ.λπ. Φυσικά πολλοί άνθρωποι βρίσκουν νόστιμη τη γεύση και χωρίς τίποτα από αυτά.

Πώς σωτάρουμε χωρίς λάδι;

Για να αποφύγουμε εντελώς το λάδι από το φαγητό, μπορούμε να σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο ή κάποιο άλλο λαχανικό όπως μανιτάρια, με τους παρακάτω τρόπους:

  • Μπορούμε να σωτάρουμε χωρίς τίποτα. Είναι πολύ καλός τρόπος για να καραμελώσουμε κρεμμύδια. Θέλει μέτρια προς χαμηλή φωτιά και συχνό ανακάτεμα μέχρι να πάρουν χρώμα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη, βασιλικό, μαντζουράνα, κ.ά.) κατά το ξηρό σωτάρισμα και να απολαύσουμε τη μυρωδιά τους.
  • Μπορούμε να σωτάρουμε με σκέτο νερό. Ξεκινούμε με 2-3 κουταλιές σούπας νερό και προσθέτουμε λίγο νερό αν εξατμιστεί και δεν έχουν μαλακώσει όσο θέλουμε τα λαχανικά μας.
  • Όπως κάνουμε με το νερό, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών, ούζο για άρωμα, μπύρα, ντοματόζουμο, ή νερό, και προς το τέλος να προσθέσουμε κρασί ή σάλτσα σόγιας.

Το φαγητό χωρίς ελαιόλαδο ή οποιοδήποτε άλλο λάδι ίσως στην αρχή να μας δίνει την εντύπωση του άνοστου και νερόβραστου, λόγω της συνήθειας που ίσως έχουμε, αλλά αν κάποιος αρχίσει να τρώει έτσι, θα δει ότι είναι κι αυτό μια ιδέα. Η γεύση μας αλλάζει σύντομα και τα φαγητά με λάδι μας φαίνονται βαριά, ενώ τα φαγητά χωρίς λάδι μας φαίνονται ελαφριά και το ίδιο νόστιμα. Δίνουμε νοστιμιά με τα υλικά μας, με μυρωδικά και μπαχαρικά στο μαγείρεμα. Στην ενότητα “Συνταγές” θα βρεις πολλές συνταγές χωρίς πρόσθετο λάδι.

© Vegan Times 03-07-2021

Δημοσιεύτηκε: 03/07/2021
Ενημερώθηκε:
14/12/2023

Πηγές:

Κύρια εικόνα: Φρικασέ με ρεβίθια και ταχινολέμονο μαγειρεμένο χωρίς λάδι. Πηγή: Vegan Mama