Φυσική φροντίδα για εγκύους και βρέφη
Τί καλύτερο από το να φροντίζουμε την επιδερμίδα μας στην εγκυμοσύνη αλλά και του μωρού μας με φυσικά υλικά;
Όταν χρησιμοποιούμε φυσικά και βρώσιμα υλικά για την φροντίδα του μωρού δεν επιβαρύνουμε την επιδερμίδα του με χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα του εμπορίου και έτσι αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις και τους ερεθισμούς που μπορούν να προκαλέσουν. Επίσης, κάνουμε οικονομία, αφού ελαχιστοποιούμε τα προϊόντα που πρέπει να αγοράσουμε για να χρησιμοποιήσουμε. Τέλος, επιβαρύνουμε λιγότερο το περιβάλλον, τόσο λόγω της σύστασής τους αλλά και επειδή μειώνουμε τις συσκευασίες μας.
Ποια δοκιμασμένα φυσικά υλικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις
Τα φυσικά υλικά που συχνά τα έχουμε και στην κουζίνα μας είναι η καλύτερη επιλογή για να φροντίζουμε την επιδερμίδα μας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και την ευαίσθητη επιδερμίδα των μωρών και των παιδιών.
Για παράδειγμα το αμυγδαλέλαιο, το έλαιο καρύδας, και το βούτυρο καρύδας είναι δοκιμασμένα υλικά που είναι ασφαλή και έχουν πολλές χρήσεις στην εγκυμοσύνη και στην φροντίδα του βρέφους.
Εγκυμοσύνη
Το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται για μασάζ στο περίνεο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποκτήσει ελαστικότητα το περίνεο. Χρησιμοποιείται επίσης και για μασάζ κατά τη διάρκεια του φυσικού τοκετού από τις μαίες για να αποφευχθεί η περινεοτομή. Φυσικά στην αποφυγή της περινεοτομής βοηθά και η υπομονή καθώς και η κατάλληλη στάση τοκετού.
Το βούτυρο κακάο, το βούτυρο/έλαιο καρύδας, το βούτυρο καριτέ (shea butter), και το αμυγδαλέλαιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης στην περιοχή της κοιλιάς. Εφαρμόζοντάς τα συχνά στην επιδερμίδα καταπραΰνουν την αίσθηση κνησμού και μαλακώνουν το δέρμα, βοηθώντας να αποφύγουμε τις ραγάδες.
Περιποίηση βρεφικής επιδερμίδας
Το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται και στα βρέφη για τις κοκκινίλες και τον ερεθισμό που προκαλούν οι πάνες στο δέρμα τους. Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα στην επιδερμίδα του μωρού όποτε υπάρχει ερεθισμός και όχι σε κάθε αλλαγή πάνας. Μετά την αλλαγή πάνας στεγνώνουμε καλά το δέρμα του μωρού, με πετσέτα ή απλώς αφήνοντάς το χωρίς πάνα για λίγο, πριν του φορέσουμε πάλι πάνα.
Το καλό στέγνωμα του μωρού καθώς και η χρήση υφασμάτινων πανών βοηθούν προληπτικά στο να μην ερεθίζεται το δέρμα του μωρού μας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμυγδαλέλαιο και για να κάνουμε χαλαρωτικό μασάζ στο μωρό ή σε ξηροδερμία αν χρειάζεται ενυδάτωση. Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό η ξηροδερμία, αν υπάρχει, είναι φυσιολογική και δεν χρειάζεται τίποτα. Αν όμως ανησυχούμε για κάτι ρωτάμε τον γιατρό μας.
Τα βρέφη για τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες (και για περισσότερο) τα πλένουμε μόνο με νερό. Το νερό καθαρίζει χωρίς να επιβαρύνει την επιδερμίδα τους.
Όταν είμαστε έξω και λερωθεί το μωρό, αν δεν έχουμε πρόσβαση σε βρύση, αντί για μωρομάντηλα, που προκαλούν ξηροδερμία και ερεθισμούς, μπορούμε να έχουμε απαλές χαρτοπετσέτες και μικρά υφασμάτινα πετσετάκια που μπορούμε να βρέξουμε με λίγο νερό, να καθαρίσουμε τοπικά το μωρό και να αλλάξουμε την πάνα.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς την επαφή της επιδερμίδας του μωρού ή και της δικής μας με χημικές ουσίες, για να αποφεύγονται οι ερεθισμοί, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε οικολογικά και φιλικά στο δέρμα σαπούνια και απορρυπαντικά ρούχων. Μία πολύ καλή και οικονομική πρόταση για το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο είναι οι καρποί πλυσίματος (soap nuts) που μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Στην πραγματικότητα τα προϊόντα που χρειαζόμαστε για τα βρέφη και τα παιδιά είναι πολύ λιγότερα από όσα ίσως νομίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε. Τα μωρά δεν χρειάζονται σαμπουάν, αφρόλουτρα, καλλυντικά, κρέμες, και πούδρες. To συχνό μπάνιο με σαπούνι ή αφρόλουτρο απομακρύνει τα φυσικά έλαια που προστατεύουν την επιδερμίδα τους και έτσι προκαλείται ξηροδερμία και ερεθισμοί και αν υπάρχει έκζεμα μπορεί να χειροτερεύει.
Με σκέτο νερό για τουλάχιστον τους 6 πρώτους μήνες, με απλά και φυσικά έλαια, και με αγνό σαπούνι τοπικά, όταν χρειάζεται και όχι συχνά, αποφεύγουμε τους ερεθισμούς και το μωρό μας έχει την απαραίτητη φροντίδα. Τα προϊόντα για το πλύσιμο των βρεφών που μπορούν να αντικαταστήσουν με ασφάλεια το σκέτο νερό είναι ελάχιστα, αναφέρει το Βασιλικό Κολλέγιο των Μαιών της Μεγάλης Βρετανίας, και το μπάνιο δεν πρέπει να γίνεται πιο συχνά από 2-3 φορές την εβδομάδα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του βρέφους.
Η χρήση λαδιού καρύδας δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες έχει φανεί ότι μειώνει τα συμπτώματα εκζέματος σε παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση, πριν τη χρήση των παραπάνω καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας (δερματολόγο, αλλεργιολόγο) για πιθανές μη επιθυμητές αντιδράσεις.
© Vegan Times 11-02-2022
Πηγές:
Butler Tobah, Y. (2020) ‘Can vaginal tears during childbirth be prevented?’, Mayo Clinic, 21 April. (Accessed: 7 February 2022).
Πηγή κύριας εικόνας: Lubomirkin | Unsplash
Scanlan, R. (2018) ‘What parents and professionals need to know about newborn skincare’, Royal College of Midwives, 15 August. (Accessed: 7 February 2022).