Οι γιατροί προτείνουν περισσότερα φασόλια
Η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) είναι μία μη-κερδοσκοπική οργάνωση ιατρών που ιδρύθηκε το 1985 από τον γιατρό διαβητολόγο Neal Barnard. Αριθμεί 17.000 γιατρούς και 175.000 μέλη. Οι στόχοι της είναι η προώθηση της δημόσιας υγείας μέσω της πρόληψης, και η προώθηση της ιατρικής έρευνας και εκπαίδευσης χωρίς τη χρήση ζώων. Έχει βοηθήσει να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται σύγχρονες διατροφικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία, και ο καρκίνος.
Ζωγραφική με φασόλια, έξω από τον Λευκό Οίκο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας της Γης στις 22 Απριλίου του 2021 η PCRM σχημάτισε τρεις ημέρες πιο πριν στο National Mall της Ουάσιγκτον το σύνθημα “Beans not beef”, δηλαδή “Φασόλια, όχι βοδινό”, χρησιμοποιώντας συσκευασίες από φασόλια.
Στις 22 Απριλίου θα ξεκινούσε η Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος με 38 συμμετέχουσες χώρες.
Οι γιατροί ήθελαν να μεταδώσουν το μήνυμα πως τα φασόλια επιβαρύνουν πολύ λιγότερο το περιβάλλον από το βοδινό κρέας αλλά και παράλληλα προάγουν την ανθρώπινη υγεία. Τα φασόλια δωρίστηκαν σε περαστικούς μετά το τέλος της εκδήλωσης.
Στις 22 Απριλίου ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής του Λευκού Οίκου για το κλίμα.
Αυτό το “happening” είναι μία από πολλές δράσεις της Επιτροπής Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική.
Διάβημα προς τον Λευκό Οίκο
Νωρίτερα, στις 8 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή είχε καταθέσει διάβημα στο Κογκρέσο τεκμηριώνοντας την ανάγκη να ενταχθούν τρεις συγκεκριμένοι στόχοι στους στόχους της Ειδικής Ομάδας Δράσης για το Κλίμα της Κυβέρνησης.
1. Επιδοτήσεις στην παραγωγή
Πρώτον, η Επιτροπή ζητά τη συνεργασία του υπουργείου Γεωργίας με το Κογκρέσο, ώστε να αναπτυχθεί μια στρατηγική που θα μετατοπίσει τις επιδοτήσεις: από επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά και κρέας) ή ζωοτροφές, προς επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή φρούτων, οσπρίων, λαχανικών, και δημητριακών για ανθρώπινη κατανάλωση.
2. Διατροφικές οδηγίες
Δεύτερον, η Επιτροπή ζητά να συμπεριληφθούν ζητήματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας κατά την εκπόνηση των νέων Διατροφικών Οδηγιών των ΗΠΑ για το διάστημα 2025-2030. Με άλλα λόγια, οι Διατροφικές Οδηγίες θα πρέπει να προωθούν την φυτοφαγία και να πάψουν να προωθούν πρότυπα διατροφής που είναι καταστροφικά για τον πλανήτη.
3. Δημοσίως παρεχόμενα γεύματα
Η τρίτη πρόταση της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος με το οποίο θα καταγράφονται οι κλιματικές επιπτώσεις βασικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των ζωικών τροφίμων, που χρησιμοποιούνται σε ομοσπονδιακά προγράμματα τροφίμων, όπως το εθνικό πρόγραμμα σχολικών γευμάτων. Με αυτό το σύστημα θα μπορεί να αποτιμάται και να συγκρίνεται το περιβαλλοντικό κόστος των σχολικών γευμάτων και να πραγματοποιούνται αλλαγές στα προσφερόμενα γεύματα.
Για παράδειγμα, όταν η σχολική επαρχία Oakland (μία από τις μεγαλύτερες στην Καλιφόρνια) αντικατέστησε το κρέας, τα πουλερικά, και τα ζωικά τυριά με φυτικά τρόφιμα, αυτό μείωσε κατά 14% το αποτύπωμα άνθρακα των προσφερόμενων γευμάτων, οδήγησε σε εξοικονόμηση 56.000 περίπου τόνων νερού (ποσότητα ίση με το νερό 63 πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων), και εξοικονόμησε 42.000 δολάρια (περίπου 37.600 €) σε διάστημα 2 ετών.
Επιστολή προς Υπουργό Γεωργίας
Στις 20 Απριλίου, η Επιτροπή έστειλε επιστολή προς τον Tom Vilsack, υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ, εξηγώντας αναλυτικά τις παραπάνω 3 βασικές προτάσεις για την ευημερία του πλανήτη και την υγεία των ανθρώπων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Η γνώμη μας
Το 2015 η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τις Διατροφικές Οδηγίες 2015-20 των ΗΠΑ πρότεινε τη μετάβαση σε φυτοφαγικές διατροφές για λόγους βιωσιμότητας. Όμως, ενώ η Συμβουλευτική Επιτροπή είχε συμπεριλάβει θέματα βιωσιμότητας στην Έκθεσή της, οτιδήποτε αφορούσε στο περιβάλλον και στη βιωσιμότητα διαγράφηκε από το τελικό κείμενο των Διατροφικών Οδηγιών.
Αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τις Διατροφικές Οδηγίες και τον USDA, επειδή έδειξε ότι η πρώτη προτεραιότητα των Διατροφικών Οδηγιών είναι να εξυπηρετήσουν τους κλάδους παραγωγής ζωικών προϊόντων παρά να προάγουν τη δημόσια υγεία και την υγεία του πλανήτη.
Στις Διατροφικές Οδηγίες του 2020-25 έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις, αλλά αυτές βρίσκονται στα παραρτήματα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πίνακες που δείχνουν ότι κάθε ζωικό τρόφιμο μπορεί να αντικατασταθεί από φυτικά τρόφιμα δίνοντας έτσι σαφείς οδηγίες σε όσες οικογένειες επιθυμούν να υιοθετήσουν vegan διατροφή. Για να γίνουν ευρέως γνωστές, οι σημαντικές αυτές πληροφορίες θα πρέπει να έρθουν στο κυρίως σώμα και στο κύριο διαφημιστικό υλικό των Διατροφικών Οδηγιών και του Υπουργείου Υγείας. Διότι, όπως γνωρίζουμε, η πιθανότητα να διαβάσει κανείς και τα παραρτήματα σε κείμενο 164 σελίδων είναι μάλλον μικρή.
Είναι όμως ευχάριστο ότι αυξάνονται οι επιστήμονες, μεταξύ αυτών ιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, που συνειδητοποιούν ότι η βιωσιμότητα του πλανήτη και η υγεία των ανθρώπων είναι αλληλένδετες και ότι η εξάπλωση της φυτοφαγικής διατροφής (δηλ. μιας διατροφής χωρίς κρέας, ψάρια, ζωικά γαλακτοκομικά, αυγά, κ.λπ.) αποτελεί την μοναδική αποτελεσματική, εφικτή, και οικονομική λύση για να πετύχει η ανθρωπότητα ταυτόχρονα τους στόχους πλανητικής βιωσιμότητας και ανθρώπινης ευημερίας.
Αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε παρόμοιες πρωτοβουλίες και από την ελληνική ιατρική κοινότητα και τα Πανεπιστήμιά μας.
© Vegan Times 31-01-2022
Πηγές:
- Πηγή κύριας εικόνας: physicianscommittee | Instagram
- Physicians Committee for Responsible Medicine (2021) ‘Doctors Group Demonstrates on National Mall to Ask Government for “Beans Not Beef” for Health of Planet and People’, 19 April. (Accessed: 31 January 2022).
- Hamerschlag, K. and Kraus-Polk, J. (2017) Shrinking the Carbon and Water Footprint of School Food: A recipe for combatting climate change. A pilot analysis of Oakland Unified School District’s Food Programs. Friends of the Earth. (Accessed: 31 January 2022).