Πατάτα: Τί ισχυρισμούς διατροφής θα μπορούσε να αναγράφει αν πουλιόταν συσκευασμένη
Αν η ωμή πατάτα πουλιόταν σαν συσκευασμένο τρόφιμο, θα μπορούσε να φέρει επισήμως τους παρακάτω διατροφικούς ισχυρισμούς.
ΔΕΝ περιέχει ΛΙΠΟΣ (Fat Free)
Πραγματικά: Η πατάτα δεν είναι απλώς “LOW FAT”, είναι “FAT FREE”. Επειδή περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια.
- Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια πατάτες περιέχουν μόλις 0,09 γραμμάρια λίπους.
ΔΕΝ περιέχει ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΛΙΠΟΣ (saturated fat free)
Δεν είναι απλώς “LOW IN SATURATED FAT”, είναι “SATURATED FAT FREE”. Για να μπορεί να φέρει αυτόν τον ισχυρισμό, στα 100 γραμμάρια πατάτας το άθροισμα κορεσμένου λίπους και τρανς λιπαρών δεν ξεπερνά 0,1 γραμμάριο.
• Σε 100 γραμμάρια πατάτες το άθροισμα τρανς και κορεσμένου λίπους είναι μόλις 0,025 γραμμάρια.
Σημειώνουμε ότι το λαχανικό αυτό δεν έχει ούτε χοληστερόλη, ούτε τρανς λιπαρά.
Είναι ΧΑΜΗΛΗ σε ΣΑΚΧΑΡΑ (low in sugars)
Για να μπορεί ένα τρόφιμο να φέρει την επισήμανση LOW IN SUGARS θα πρέπει να μην περιέχει πάνω από 5 γρ. σακχάρων στα 100 γρ. Για να φέρει την επισήμανση SUGARS-FREE θα πρέπει τα σάκχαρα να μην ξεπερνούν τα 0,5 γρ στα 100 γρ.
Ας δούμε πόσα σάκχαρα περιέχει στα 100 γραμμάρια:
• Πατάτα: 0,82 γραμμάρια
• Γλυκοπατάτα: 4,18 γραμμάρια
Και τα δύο είδη λοιπόν μπορούν να ταξινομηθούν ως “LOW IN SUGARS” ενώ η κανονική είναι πολύ κοντά στο όριο των 0,5 γραμμαρίων για να ταξινομηθεί και ως SUGARS-FREE.
Πολύ ΧΑΜΗΛΗ περιεκτικότητα σε ΝΑΤΡΙΟ (very low sodium)
Για να φέρει ένα τρόφιμο αυτήν την επισήμανση θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 0,04 g (=40mg) νατρίου, ή το αντίστοιχο σε αλάτι, ανά 100 γρ ή 100 ml.
• Το λαχανικό περιέχει μόλις 6 mg νατρίου ανά 100 γρ.
Αποτελεί ΠΗΓΗ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΙΝΩΝ (source of fiber)
Για να φέρει ένα τρόφιμο την επισήμανση θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 6 γρ. ινών στα 100 γρ. ή τουλάχιστον 1,5 γρ ινών στις 100 θερμίδες.
• Το λαχανικό περιέχει 2,7 γρ. ινών ανά 100 θερμίδες.
ΔΕΝ είναι ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ (source of protein)
Για να φέρει αυτήν την επισήμανση ένα τρόφιμο θα πρέπει τουλάχιστον 12% των θερμίδων της να προέρχεται από πρωτεΐνη. Αυτήν την διατροφική δήλωση την χάνει οριακά η πατάτα καθώς το ποσοστό της ενέργειάς της που προέρχεται από πρωτεΐνη είναι 10,6%.
Συμπέρασμα
Η ταπεινή πατάτα είναι μάλλον το πιο παραγνωρισμένο τρόφιμο. Έχει:
- ελάχιστο λίπος,
- μηδενικό κορεσμένο λίπος,
- σημαντικό συνδυασμό μετάλλων και βιταμινών, και επίσης
- είναι τρόφιμο χαμηλό σε σάκχαρα.
Διαβάστε περισσότερα για τα διατροφικά οφέλη της πατάτας.
Πηγές:
Εικόνα: Unsplash, Μarkus Spiske
Regulation (EC) No 1924/2006 of the European Parliament and of the Council of 20 December 2006 on nutrition and health claims made on foods (2006) OJ L. Available at: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1924/oj/eng (Accessed: 25 November 2022).
Nutrition declaration - EU labelling rules (no date) Your Europe. Available at: https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/food-labelling/nutrition-declaration/index_en.htm (Accessed: 25 November 2022).
USDA (no date) FoodData Central. Available at: https://fdc.nal.usda.gov (Accessed: 30 November 2022).