Ποια είναι τα φρούτα & τα λαχανικά του Ιουνίου;
Το καλοκαίρι έφτασε και μας φέρνει υπέροχα εποχιακά φρούτα και λαχανικά για να μας δροσίζουν, να μας ενυδατώνουν φυσικά, και να μας γεμίζουν ενέργεια και βιταμίνες.
Ποια φρούτα και ποια λαχανικά είναι αυτά που μας προσφέρει η φύση όταν έρχεται ο Ιούνιος ο Θεριστής, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού;
Φρούτα
Αχλάδια από Ιούνιο μέχρι Δεκέμβριο
• Διαλέγουμε αχλάδια από εγχώριες ποικιλίες της εποχής.
• Δοκίμασέ τα σε σαλάτες με μαρούλι, γλυκές χρωματιστές πιπεριές και βαλσάμικο ξύδι.
Βανίλιες από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο
• Τρώγονται εύκολα όταν είμαστε έξω και μπορούμε να τις έχουμε μαζί μας και στην παραλία.
Βερίκοκα από Μάιο μέχρι Ιούλιο
• Επίσης τρώγονται εύκολα όταν είμαστε έξω και είναι ιδανικά για την παραλία.
Βύσσινα από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο
• Αν και τα βύσσινα έχουμε μάθει να τα τρώμε περισσότερο σε γλυκές παρασκευές επειδή έχουν ελαφρώς ξινότερη γεύση από τα κεράσια, αξίζει να τους δώσουμε την ευκαιρία να τα καταναλώνουμε φρέσκα και ωμά, όπως τρώμε και πολλά άλλα φρούτα, για να λαμβάνουμε στο έπακρο τις βιταμίνες τους και την θρεπτική τους αξία. Επίσης, μπορούμε να τα προσθέσουμε και στις φρουτοσαλάτες μας.
• Δοκίμασε να τα βάλεις σε μούσλι με νιφάδες δημητριακών και φυτικό γάλα.
Καρπούζια από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο
• Στην αρχαιότητα το καρπούζι λεγόταν “ο μηλοπέπων”.
• Κόψε σε τριγωνικά κομμάτια το καρπούζι, βάλε στη μία πλευρά ένα ξυλάκι, βάλτα στην κατάψυξη και θα έχεις πανεύκολες, υπέροχες γρανίτες! Μπορείς και να πολτοποιήσεις ελαφρά στο μπλέντερ το καρπούζι και να το βάλεις σε φορμάκια.
• Ήξερες ότι τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι βρώσιμα;
Κεράσια από Μάιο μέχρι Ιούλιο
Μούσμουλα από Μάιο μέχρι Ιούνιο
Νεκταρίνια από μέσα Ιουνίου μέχρι Σεπτέμβριο
Πεπόνια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
• Ναι, το πεπόνι και το καρπούζι είναι φρούτα. Όμως ανήκουν στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, στην οποία ανήκουν οι κολοκύθες και τα αγγούρια, τα οποία πολλοί τα θεωρούμε λαχανικά.
• Για να διαλέξουμε ώριμο και γλυκό πεπόνι, το μυρίζουμε! Όσο πιο έντονη είναι η μυρωδιά του, τόσο πιο γινωμένο είναι.
Ροδάκινα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
• Αν δεν μας αρέσουν πολύ γινωμένα και τα θέλουμε πιο σφιχτά, τα διατηρούμε στο ψυγείο καθώς είναι αρκετά ευαίσθητα στη ζέστη.
Φράουλες από Μάρτιο μέχρι Ιούλιο
• Ταιριάζουν πολύ στις πράσινες σαλάτες με μαρούλι, άισμπερκ, ρόκα, κ.λπ.
• Ιδανικές και για σνακ για το σχολείο, τη δουλειά, ή τη βόλτα.
• Φτιάξε δροσερή vegan γρανίτα χτυπώντας στο μπλέντερ 1 ώριμη μπανάνα με 1 κούπα φράουλες φρέσκιες ή κατεψυγμένες. Βάλε το μείγμα σε φορμάκια παγωτού και έπειτα στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. Αν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένες φράουλες σερβίρεται και αμέσως σαν γρανίτα.
• Δοκίμασε μία συνταγή για δροσερό vegan παγωτό ζουμερή γρανίτα με φράουλα.
Λαχανικά
Αγγούρια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
• Δοκίμασε την εύκολη και δροσερή σαλάτα αγγούρι – γιαούρτι.
Αλμύρα (χόρτα) από Μάιο μέχρι Αύγουστο
Αμπελοφάσουλα από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο
• Εκτός από υπέροχη σαλάτα με λεμόνι ή ξίδι, γίνονται ωραία και μαγειρευτά με ντομάτα.
Αρακάς από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο
• Δοκίμασε να φτιάξεις αρακά με πράσα.
• Για να μαγειρέψουμε και τον φλοιό από τον φρέσκο αρακά (και όχι μόνο τα μπαλάκια), αφαιρούμε με μαχαίρι τις πλαϊνές ίνες και την σκληρή φλούδα στην εσωτερική πλευρά του φλοιού. Αυτό που μένει από τον φλοιό το μαγειρεύουμε μαζί με τον αρακά.
Βλήτα από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο/αρχές Οκτωβρίου
• Τα προτείνουμε με λεμονάκι χωρίς λάδι, με ή χωρίς διατροφική μαγιά.
Γλιστρίδα (αντράκλα) από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο
• Ταιριάζει πολύ σε όλες τις σαλάτες, ιδιαίτερα με ντομάτες, ελιές και κάπαρη.
Ήξερες ότι στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στα πάρκα, αντί για γκαζόν έχουν φυτέψει γλιστρίδα καθώς είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες;
Καλαμπόκι από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη
• Ψητά ή βραστά είναι ένα τέλειο σνακ για μικρούς και μεγάλους. Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε φάει ένα καλαμπόκι ψητό στην επαρχία σε κάποιο πανηγύρι. Μπουκιά και ανάμνηση.
• Τα καλαμπόκια που είναι τρυφερά μπορούν να καταναλωθούν και ωμά!
Κολοκυθάκια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
• Αν έχουμε κήπο και φυτεύουμε κολοκυθάκια, αξίζει να μαζεύουμε και τους κολοκυθοανθούς, μια απίστευτη λιχουδιά. Θα πρέπει να τους μαζεύουμε όταν είναι φρέσκοι, πριν αρχίσουν να μαραίνονται και πάντα πρωί που είναι ανοιχτοί. Γίνονται νόστιμα ντολμαδάκια με ρύζι όπως τα αμπελόφυλλα, ενώ υπάρχουν και άλλες νόστιμες συνταγές.
Δοκίμασε τη συνταγή μας για κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά.
• Όταν βράζουμε ζυμαρικά, μπορούμε να βάλουμε στην ίδια κατσαρόλα, μερικά κολοκυθάκια να βράσουν μαζί τους. Έτσι, έχουμε γρήγορη και εύκολη σαλάτα που συνοδεύει το γεύμα μας.
• Δοκίμασέ τα και στα παραδοσιακά γεμιστά. Τα στρογγυλά ίσως είναι πιο εύκολα στο γέμισμα.
• Είναι καταπληκτικά στην μπατζίνα (κολοκυθόπιτα με καλαμποκάλευρο) και δεν λείπουν ποτέ από το μπριάμ και το σουφικό της Ικαρίας.
Κουκιά από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο
• Μαγειρεύονται παραδοσιακά με μυρωδικά, κοκκινιστά ή με λεμόνι.
• Χρησιμοποιούνται σε φαλάφελ αντί για ρεβίθια και είναι νόστιμα και σε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια οσπρίων.
Κρεμμύδια ξερά από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο
Μελιτζάνες από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο
• Δοκίμασε τις συνταγές μας με ρεβίθια κοκκινιστά με μελιτζάνα, μελιτζάνες σε κουρκούτι, και τις καλοκαιρινές φαρφάλε με μελιτζάνες.
• Δοκίμασε να βάλεις μελιτζάνες σε απλή κόκκινη σάλτσα για ζυμαρικά ή ρύζι.
Ντομάτες από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
• Από τις πιο καλοκαιρινές λιχουδιές είναι φυσικά οι ντοματοκεφτέδες!
Πιπεριές από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο
• Δοκίμασε να φτιάξεις μακρόστενες πράσινες πιπεριές και πιπεριές τύπου Φλωρίνης γεμιστές με πλιγούρι και μυρωδικά ή με τυρί κρέμα ξηρών καρπών. (Αγαπημένος μας καλοκαιρινός μεζές είναι οι γεμιστές πιπεριές με φέτα αμυγδάλου).
• Για ένα εύκολο και γρήγορο ορεκτικό ψήσε πιπεριές στο γκριλ ή στην τοστιέρα και πρόσθεσε μυρωδικά.
Ραδίκια από Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο
• Φτιάξε μια μεγάλη ποσότητα χόρτα και διατήρησέ τα στο ψυγείο για να έχεις καθημερινά έτοιμη σαλάτα για τις επόμενες 3-4 μέρες.
Ραπανάκια από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο
Σκόρδα από Μάιο μέχρι Αύγουστο
• Φτιάξε δροσερό kid friendly τζατζίκι ανακατεύοντας τριμμένο (και στραγγισμένο) αγγούρι με γιαούρτι σόγιας ή αμυγδάλου.
Σπαράγγια από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο
• Αν βρεθούμε στην ύπαιθρο μπορούμε αν βρούμε να μαζέψουμε άγρια σπαράγγια που είναι ακόμα πιο νόστιμα.
Φασολάκια πράσινα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
• Αν θέλεις μεγαλύτερη ποικιλία μπορείς να φτιάξεις φασολάκια και να προσθέσεις (εκτός από πατάτες) κολοκυθάκια και μελιτζάνες.
Μυρωδικά
- Βασιλικός
- Δυόσμος
- Μάραθος
Η εποχικότητα ορισμένων λαχανικών διαρκεί όλο τον χρόνο κι έτσι μπορούμε να τα βρίσκουμε πάντα και να είναι και νόστιμα. Αυτά είναι τα καρότα, οι πατάτες, τα παντζάρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μαρούλια, το σέλινο και ο μαϊντανός.
© Vegan Times 01-06-2022
Πηγές:
Πηγή κύριας εικόνας: Karolina Grabowska | Pexels