Πώς θα φτιάξεις σπιτικά vegan τυριά;
Ναι, μπορείς να φτιάξεις μόνος/η σου στο σπίτι σου τυριά που είναι νόστιμα και σε βοηθούν να κάνεις πιο υγιεινή τη διατροφή σου αντικαθιστώντας με αυτά τα ζωικά τυριά που έχεις συνηθίσει.
Τί είδη σπιτικών βίγκαν τυριών μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι;
Μπορούμε να φτιάξουμε: Σκληρά, μαλακά, τυριά που αλείφονται, τυριά που λιώνουν, και τυριά κρέμα ή ντιπ. Η γεύση και η υφή ορισμένων σπιτικών φυτικών τυριών είναι πολύ κοντά στις εκδοχές ζωικών τυριών που έχουμε συνηθίσει. Ορισμένα άλλα φυτικά τυριά έχουν διαφορετική (αλλά υπέροχη) γεύση και υφή σε βαθμό που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν τα είχες δοκιμάσει πιο πριν.
Η βάση για τα σπιτικά vegan τυριά παρασκευάζεται εύκολα σε λίγα μόνο λεπτά. Μετά, ανάλογα με το είδος του τυριού που φτιάχνουμε, μπορούμε να το φάμε αμέσως (όπως π.χ. η τυρόκρεμα), ή να το καλλιεργήσουμε. Για την καλλιέργεια χρησιμοποιούμε ένα προβιοτικό νερό που φτιάχνουμε εύκολα στο σπίτι. Τα καλλιεργημένα τυριά παλαιώνονται είτε στο ψυγείο είτε αποξηραίνοντάς τα στον αέρα. Υπάρχει τόση ποικιλία και τόσος χώρος για δημιουργικότητα που σίγουρα θα βρεις τη δική σου μοναδική συνταγή.
Πάμε λοιπόν: Τί χρειάζεσαι και πώς θα φτιάξεις τα δικά σου σπιτικά βιγκαν τυριά;
Τα υλικά που χρειάζεσαι για να φτιάξεις σπιτικά vegan τυριά
Τον κύριο όγκο για τα σπιτικά τυριά τον δίνει ένα ή περισσότερα από τα εξής υλικά:
- Φυτικό γάλα
- Φυτικό γιαούρτι
- Τόφου
- Λευκά φασόλια
- Ξηροί καρποί
Επιπλέον, χρησιμοποιούνται μπαχαρικά και αρτύματα (π.χ. ξύδι). Ανάλογα με το τυρί, χρησιμοποιούνται πηκτικοί παράγοντες (π.χ. άλευρα, άγαρ).
Για τα καλλιεργημένα τυριά θα χρειαστεί να φτιάξεις προβιοτικό νερό, που λέγεται επίσης και ριτζούβελακ (rejuvelac). Το προβιοτικό νερό φτιάχνεται από σπόρους δημητριακών και νερό.
Τα εργαλεία που θα χρειαστείς
Τα δύο σημαντικότερα εργαλεία είναι ένα μπλέντερ και γυάλινες φόρμες. Ανάλογα με το τυρί που θα φτιάξεις, μπορεί να χρειαστείς ένα μεγάλο γυάλινο βάζο για να φτιάξεις το προβιοτικό νερό και γυάλινα βάζα για να το αποθηκεύσεις, και σχάρα για την αποξήρανση ή τουλπάνι. Επίσης πιθανώς να χρειαστείς ξύλινες κουτάλες, αναδευτήρα για ανακάτεμα, μια κατσαρόλα, σουρωτήρι, αντικολλητικό χαρτί.
Γρήγορα σπιτικά τυριά
Τα γρήγορα σπιτικά τυριά δεν χρειάζονται ζύμωση και μπορούν να καταναλωθούν αμέσως μετά την παρασκευή τους (δοκίμασε την τυροκρέμα ή το τυρί από κάσιους) ή αφού σταθεροποιηθούν για λίγες ώρες στο ψυγείο (δοκίμασε την μοτσαρέλλα από φαγόπυρο).
Καλλιεργημένα σπιτικά τυριά
Τα καλλιεργημένα τυριά είναι κάτι αντίστοιχο με τα κρασιά. Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθεί η γεύση τους, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα σε ανταμείβει. Με την καλλιέργεια το τυρί αποκτά ένταση, βάθος, και τη γεύση umami (την 5η γεύση, που επίσης την διαθέτει η διατροφική μαγιά).
Για την καλλιέργεια των τυριών θα χρησιμοποιήσεις είτε νερό με προβιοτικά που θα φτιάξεις στο σπίτι, είτε βίγκαν γιαούρτι με προβιοτικά, είτε κάψουλες με βίγκαν προβιοτικά. Δοκίμασε το τυρί από αμύγδαλα και προβιοτικά. Δοκίμασε επίσης και τη φρέσκια vegan μοτσαρέλλα με προβιοτικά.
Η καλλιέργεια διαρκεί από 8 ώρες έως 3 ημέρες. Σε ζεστές ημέρες η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορα, ενώ όταν έχει κρύο γίνεται πιο αργά. Μετά από αυτό, προσθέτεις μπαχαρικά και αρωματικά. Αναλόγως το τυρί σε αυτό το στάδιο προσθέτεις ένα ή περισσότερα πηκτικά μέσα (άγαρ, άμυλο ταπιόκας, καραγεννάνη, ή ξανθάνη). Έπειτα βάζεις το τυρί σου σε φόρμες για να πάρει το σχήμα που θέλεις και τοποθετείς στο ψυγείο για λίγες ώρες ώστε να σταθεροποιηθεί. Ύστερα τα τυριά μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο για μία εβδομάδα έως 4 μήνες ή να διατηρηθούν στην κατάψυξη για έως 4 μήνες.
Σπιτικά τυριά με ξήρανση
Η αποξήρανση δημιουργεί πιο σκληρά τυριά. Η διαδικασία είναι όπως της καλλιέργειας. Αφού καλλιεργηθούν, αυτά τα τυριά αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο, είτε σε σχάρα ή κρεμασμένα στον αέρα, σε έναν χώρο με χαμηλή θερμοκρασία (από 13-18 βαθμούς Κελσίου). Με αυτήν την τεχνική σχηματίζεται εξωτερική κρούστα στο τυρί.
Σπιτικά τυριά που λιώνουν και τεντώνουν
Η διαδικασία είναι όπως στα καλλιεργημένα. Όμως σε αυτά, είτε στο αρχικό μείγμα είτε μετά την καλλιέργεια είναι απαραίτητα τα πηκτικά μέσα.
Τί είδη τυριών μπορώ να φτιάξω;
Σχεδόν τα πάντα! Από τυριά που θυμίζουν μπρι, γκούντα, τσένταρ, έμμενταλ, γραβιέρα, καμαμπέρ, σέβρ, μέχρι τυριά που είναι πιο περίτεχνα και περιέχουν ελιές, λιαστές ντομάτες, σκόρδο, σχοινόπρασο, κ.ά.
Ήξερες ότι…
Το πρώτο βιβλίο για μη καλλιεργημένα βίγκαν σπιτικά τυριά δημοσιεύτηκε το 1993 από την Jo Stepaniak. Έχει τίτλο “The Ultimate Uncheese Cookbook” και έγινε μεγάλη επιτυχία. Επανακυκλοφόρησε σε εορταστική έκδοση 10ετίας το 2003.
Το πρώτο βιβλίο για καλλιεργημένα βίγκαν τυριά εκδόθηκε το 2012. Συγγραφέας του η Miyoko Schinner που έκτοτε δημιούργησε μια πετυχημένη επιχείρηση βίγκαν τυριών και δικαίως θεωρείται “βασίλισσα των τυριών”. Πρόσφατα μπήκε στη λίστα Forbes “50 over 50” με τις πιο σημαντικές και πετυχημένες γυναίκες του πλανήτη.
© Vegan Mama & Vegan Times, 01-03-2022
Πηγές:
- Πηγή κύριας εικόνας: © Dr Mannahs Happy Cheeze
- Schinner, M.N. (2012) Artisan vegan cheese: from everyday to gourmet. Summertown, Tenn: Book Pub. Co.
- Stepaniak, J. (2003) The ultimate uncheese cookbook. 10th anniversary ed. Summertown, Tenn: Book Pub. Co.