Τα ρεβίθια είναι τα μαργαριτάρια της vegan διατροφής και έχουμε πολλούς τρόπους να τα απολαύσουμε

Τα ρεβίθια είναι ένα από τα πιο ευέλικτα τρόφιμα. Μπαίνουν στην διατροφή των μωρών από 6 μηνών και μπορούν κυριολεκτικά να υπάρχουν κάθε μέρα στο τραπέζι μας. Η Vegan Mama, Plant Based Nutrition Graduate, παραθέτει ορισμένους από αυτούς τους τρόπους.

Vegan Διατροφή + Υγεία
29/08/2023
5' ανάγνωση

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που τρώμε ρεβίθια στην Ελλάδα είμαι σε ρεβιθόσουπα. Βρίσκουμε ρεβιθόσουπα σε παραδοσιακά εστιατόρια και κυρίως σε νησιά, με πιο φημισμένη συνταγή την ρεβιθάθα Σίφνου. Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής τα ρεβίθια υπάρχουν σε μορφή πάστας, το γνωστό χούμους αλλά και σε μαγειρευτά με λαχανικά. Στην Ιταλία τα ρεβίθια τα βρίσκουμε σε πιάτα με ζυμαρικά και σούπες με ζυμαρικά. Σχεδόν σε κάθε άλλη παραδοσιακή κουζίνα θα βρούμε φαγητά με ρεβίθια.

Πώς μπορώ να τρώω ρεβίθια κάθε μέρα;

Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές που πραγματικά δεν θα μπορείς να πιστέψεις πόσες. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μαγειρέψουμε 1 κιλό ρεβίθια ή όσα χωράει η κατσαρόλα μας al dente. Έτσι, θα τα έχουμε έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας όλη την εβδομάδα.

Πόσα θα χρειαστώ;

Για κάθε μερίδα φαγητού υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε 1-1,5 κούπα μαγειρεμένα.

  • 1 κιλό ξερά ρεβίθια δίνει περίπου 15 κούπες μαγειρεμένα
  • 1 κούπα ξερά ρεβίθια (περ. 200 γρ.) δίνει περίπου 3 κούπες μαγειρεμένα

Πώς τα μαγειρεύουμε στη χύτρα;

Τοποθετούμε τα ρεβίθια μέσα στην χύτρα, σκεπάζουμε με νερό, τουλάχιστον δύο δάχτυλα πάνω από τα ρεβίθια και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της. Ανάβουμε το μάτι στο τέρμα και όταν μετά από 10-15 λεπτά περίπου σηκωθεί το έμβολο, χαμηλώνουμε την ένταση λίγο κάτω από το μισό. Σε 40 λεπτά για μουλιασμένα ρεβίθια, 60 έως 80 λεπτά για αμούλιαστα, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει φυσικά.

Πώς τα μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα;

Επειδή παίρνει πολύ χρόνο (περίπου 2,5-3 ώρες) να μαγειρέψουμε ρεβίθια στην κατσαρόλα είναι καλύτερα να τα μουλιάζουμε από πριν για όσο χρόνο μπορούμε (ιδανικά 8 ώρες).

Ξεπλένουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια με νερό και τα τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με νερό τουλάχιστον τρία δάχτυλα τα ρεβίθια και κλείνουμε το καπάκι. Ανάβουμε το μάτι στο τέρμα και φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, μειώνουμε την ένταση της εστίας, ώστε να διατηρήσουμε έναν μέτριο προς δυνατό ρυθμό βρασμού, καλύπτουμε με το καπάκι, και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μιάμιση ώρα. Φυσικά ελέγχουμε κάθε 20 λεπτά και προσθέτουμε ζεστό νερό αν έχει εξατμιστεί, ώστε πάντα τα ρεβίθια να είναι καλυμμένα από αρκετό νερό.

Αφού μαγειρευτούν, τα βάζουμε σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο μαζί με το ζουμί τους και ετοιμαζόμαστε για τα όμορφα πιάτα που θα φτιάξουμε.

Συνταγές για όλα τα γούστα

Οι ακόλουθες συνταγές μας βοηθούν να πειραματιστούμε και να εξοικειωθούμε με τη χρήση αυτού του πολύτιμιου οσπρίου στην καθημερινή μας μαγειρική.

Φρικασέ με ρεβίθια

Στο φρικασέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι πράσινο φυλλώδες λαχανικό έχουμε: σπανάκια, καυκαλήθρες, μυρώνια, πράσινα κρεμμυδάκια, μαρούλια κάθε είδους. Το φρικασέ είναι πολύ ωραίος τρόπος για να αδειάσουμε το ψυγείο μας από χόρτα και πρασινάδες που δεν έχουμε φάει.

 ⇴ Δες την αγαπημένη μας συνταγή για φρικασέ με ρεβίθια.

Ρεβίθια με λαχανικά σε μαγειρευτά φαγητά

Σοτάρουμε τα λαχανικά μας και, αφού σοταριστούν, προσθέτουμε ρεβίθια αντί για οτιδήποτε ζωικό χρησιμοποιούσαμε ως τώρα. Τόσο απλά!

⇴ Δες την αγαπημένη μας συνταγή για ρεβίθια κοκκινιστά με μελιτζάνες, ένα απλό και όμορφο μαγειρεμένο φαγητό, ιδανικό για το καλοκαίρι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν σάλτσα για μακαρόνια.

Χωριάτικη σαλάτα

Η ελληνική χωριάτικη σαλάτα είναι μία κατηγορία από μόνη της. Δοκιμάστε χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια (αντί για φέτα) – είναι εκπληκτική γευστικά και διατροφικά. Πώς φτιάχνεται; Κόβουμε ντομάτες, αγγούρια, ξερό κρεμμύδι, πιπεριές, ρίχνουμε κάπαρες, καπαρόφυλλα, και φυσικά μία κούπα ρεβίθια ανά μερίδα.

⇴ Δες την αγαπημένη μας συνταγή για χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια.

Καγιανάς (στραπατσάδα) με ρεβίθια

Ο καγιανάς είναι ένα πολύ απλό, μαμαδίστικο, vintage φαγητό, που σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας την συναντούμε ως “στραπατσάδα”. Τα βασικά του υλικά είναι η ντομάτα, το κρεμμύδι, και η ρίγανη (και μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε έντονα αν κάποιος διαφωνεί).

Στην προηγούμενη ζωή μας βάζαμε φέτα μέσα στον καγιανά, τώρα βάζουμε απλό τόφου ή ακόμα καλύτερα ρεβίθια νερόβραστα.

⇴ Δες την αγαπημένη μας συνταγή για στραπατσάδα (καγιανά).

Χούμους σε 225 παραλλαγές

Το χούμους φτιάχνεται από ρεβίθια, σκόρδο, ταχίνι και μπαχαρικά: π.χ. βασιλικό, ρίγανη, κύμινο και κάρυ. Επίσης, στην παλιά ζωή μας βάζαμε πολύ λάδι. Στην τωρινή ζωή μας που φτιάχνουμε τα πιο γευστικά φαγητά με ελάχιστα υλικά και ελάχιστο πρόσθετο λίπος, μας φτάνει ελάχιστο ταχίνι για να δώσει αυτή την υπέροχη γεύση. Για πιο νόστιμη γεύση αντικαθιστούμε το νερό και το λάδι στη συνταγή μας με aquafaba.

Έχουμε πολλές αγαπημένες συνταγές και συνεχώς πειραματιζόμαστε με το χούμους μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάθε βίγκαν νοικοκυριό έχει τη δική του συνταγή για χούμους.

⇴ Μοιραζόμαστε δύο από τις αγαπημένες μας και μην διστάσετε να πειραματιστείτε με όποιο αρωματικό φυτό σας αρέσει: το μεσογειακό μπωλ με χούμους και το χούμους σε 5 παραλλαγές.

Φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες)

Τις περισσότερες φορές φτιάχνουμε τα φαλάφελ με μουλιασμένα ρεβίθια και όχι μαγειρεμένα. Όμως αν έχουμε μαγειρεμένα ρεβίθια, μπορούμε και πάλι να φτιάξουμε την ίδια συνταγή.

Σε σαλάτες οσπρίων

Τα ρεβίθια συνδυάζονται πολύ όμορφα με όλα τα άλλα όσπρια σε σαλάτες με ψιλοκομμένα λαχανικά, ωμά ή ψημένα.

Χοντροκομμένα σε κρύα αλείμματα με ή χωρίς άρωμα θάλασσας

Τα βρασμένα ρεβίθια φτιάχνουν πολύ νόστιμα αλείμματα. Χοντροκόβουμε τα ρεβίθια και προσθέτουμε ψιλοκομμένα λαχανικά και μαγιονέζα ή χούμους.

Μία πολύ ωραία παραλλαγή για να έχουμε άρωμα θάλασσας, είναι να προσθέσουμε τριμμένα φύκια στα χοντροκομμένα ρεβίθια. Αν προσθέσουμε τριμμένο καρότο και μαγιονέζα έχουμε τη βασική συνταγή για ένα απλό αλλά εξαιρετικό άλειμμα που θυμίζει τονοσαλάτα.

Ψητά στον φούρνο

Οι παλιότεροι από μας τα θυμόμαστε σαν στραγάλια. Τα στραγάλια όμως αναβαθμίζονται με τα μυρωδικά και μπαχαρικά που μας αρέσουν. Μερικά από τα υλικά με τα οποία μπορούμε να ανακατέψουμε τα ρεβίθια είναι: χυμός λεμονιού, ταμάρι, θυμάρι, ρίγανη σε σκόνη, σκόρδο σε σκόνη, σκόνη κρεμμυδιού, πάπρικα, πιπέρι καγιέν, μουστάρδα και ίσως λίγη αγαύη. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο είτε για 25 με 30 λεπτά στους 230 βαθμούς Κελσίου ή για 45-55 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ανακατεύουμε κάπου στη μέση του ψησίματος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Vegan Mama Bowl (το γνωστό Buddha Bowl)

Το πιάτο αυτό είναι καλύτερα να το δούμε σαν έναν πίνακα ζωγραφικής, στον οποίον προσθέτουμε χρώματα και υφές, ιδανικά σαν δραστηριότητα μαζί με τα παιδιά μας.

Ξεκινάμε βάζοντας στο κέντρο του πιάτου μία κούπα ρεβίθια. Ανοίγουμε το ψυγείο μας και προσθέτουμε ό,τι υπάρχει μαγειρεμένο ή ωμό: καστανό ρύζι, τριμμένο καρότο, ψιλοκομμένο λάχανο, ψιλοκομμένη ντομάτα, και αγγούρι, χόρτα κομμένα σε μπουκιές, μαύρες φακές beluga, παντζάρια, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.λπ. Το ωραίο σε αυτό το πιάτο είναι πως κανένα δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο.

Κριτσίνια και κρακεράκια από βρασμένα ρεβίθια

Αυτή είναι μία χρήση βρασμένων ρεβιθιών πού δεν είναι πολύ γνωστή, άλλα που την λατρεύουν τα μωρά και οι γονείς. Είναι τα τέλεια υγιεινά κράκερς, για να ξύνεις τα ούλα σου όταν δεν έχεις βγάλει δόντια, και για να απασχολείσαι, ενώ οι γονείς σου τρέχουν πανικόβλητοι πέρα-δώθε για να κάνουν δουλειές.

Η βασική ιδέα είναι ότι αντικαθιστούμε το αλεύρι στη συνταγή μας κατά περίπου 2/3 με βρασμένα ρεβίθια, και κατά το 1/3 με νιφάδες βρώμης. Tα λιώνουμε μαζί στο μπλέντερ και μετά τα αφαιρούμε από το μπλέντερ, προσθέτουμε διατροφική μαγιά και τα μυρωδικά που μας αρέσουν π.χ. γλυκάνισο, δενδρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη, σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού. Διορθώνουμε την σύσταση είτε με aquafaba ή νερό (αν το ζυμάρι είναι πολύ στεγνό) είτε νιφάδες βρώμης ή αλεύρι βρώμης (αν το ζυμάρι ειναι πολυ υγρο). Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ζυμάρι μέσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά και απλώνουμε με τον πλάστη σε φύλλο. Χαράζουμε το φύλλο στα σχήματα που θέλουμε να έχουν τα κρακεράκια ή τα κριτσίνια μας, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 40 λεπτά).

Διάφορες σούπες με λαχανικά ή και ζυμαρικά

Προσθέστε ρεβίθια στην αγαπημένη σας ντοματόσουπα, ή στην αγαπημένη σας συνταγή για μινεστρόνε. Επίσης, λόγω της ουδέτερης γεύσης τους ταιριάζουν σε όλες τις συνταγές για σούπα με λαχανικά. Τα προσθέτουμε στην αρχή του βρασμού και όχι στο τέλος.

⇴ Δες την αγαπημένη μας συνταγή για σούπα με ρεβίθια με κόκκινη πιπεριά και καρότο.

Σε ριζότι

Προσθέτουμε μισή κούπα ανά άτομο στην αγαπημένη μας συνταγή για ριζότο. Τόσο απλά. Ταιριάζουν ιδιαίτερα σε ριζότι με μανιτάρια, και σε ριζότι με πράσινα μυρωδικά.

⇴ Δες εδώ την αγαπημένη μας συνταγή για ριζότο με ψητή κολοκύθα και μανιτάρια

Σε κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια

Τα ρεβίθια μπορούν να μπουν σε οποιαδήποτε συνταγή σάλτσας ντομάτας για ζυμαρικά ή ρύζι.

⇴ Δες εδώ την αγαπημένη μας συνταγή για φαρφάλε καλοκαιρινές με μελιτζάνα και μανιτάρια.

Σε μπισκότα και brownies

Αντικαθιστούμε το μισό αλεύρι με λιωμένα ρεβίθια και το άλλο μισό με νιφάδες βρώμης.

⇴ Δες εδώ μια απλή αλλά εντυπωσιακά γευστική συνταγή χωρίς αλεύρι για σοκολατένια brownies.

Και τί κάνω με το ζουμί;

Και τέλος… αν μας περισσέψει ζουμί φτιάχνουμε συνταγές με ακουφάμπα!

© Vegan Mama & Vegan Times 15-04-2022

Σημείωση: οι προτάσεις της ομάδας της Vegan Times επισημαίνονται με ⇴ .

Κείμενο από:
Δημοσιεύτηκε: 15/04/2022
Ενημερώθηκε:
29/08/2023

Πηγές:

Κύρια εικόνα: Markus Winkler | Unsplash