Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν να παραμείνουμε ενυδατωμένοι

Το καλοκαίρι που η ζέστη αυξάνεται χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη ενυδάτωση. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ενυδατώνουμε το σώμα μας εσωτερικά, δηλαδή να καταναλώνουμε περισσότερα υγρά και κυρίως νερό, αντί να εστιάζουμε μόνο στην εξωτερική ενυδάτωση της επιδερμίδας μας. Με αυτόν τον τρόπο το δέρμα μας είναι πιο υγιές και λαμπερό, αλλά και όλο το σώμα λειτουργεί καλύτερα “εκ των έσω”.

Vegan Διατροφή + Υγεία
30/05/2023
5' ανάγνωση

Το νερό είναι σημαντικό για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, και ιδιαίτερα για την θερμορύθμιση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το σώμα μας χάνει νερό (μέσω της εφίδρωσης, κ.λπ.) και έτσι είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε το νερό που χάνεται για να είμαστε υγιείς.

Το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους του σώματός μας. Στις γυναίκες 19 – 50 ετών αποτελεί περίπου το 50% του βάρους τους, ενώ στους άνδρες περίπου το 60%. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι οι μύες περιέχουν περισσότερο νερό από το σωματικό λίπος, και οι γυναίκες έχουν εκ φύσεως περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες. Βέβαια τα ποσοστά αυτά επηρεάζονται από την ηλικία και το σωματικό βάρος.

Σίγουρα γνωρίζουμε ότι το νερό είναι η πιο σημαντική πηγή ενυδάτωσης και οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 2,5 – 3,5 λίτρα ημερησίως συνολικά από τρόφιμα και ροφήματα. Οι ποσότητες αυτές διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο, ανάλογα με το φύλο, το βάρος, τη δραστηριότητα, και συνήθως το 80% της πρόσληψής μας προέρχεται από νερό και ροφήματα.

Tip: Αν θέλουμε να αρωματίσουμε το νερό μας προσθέτουμε λίγο φρέσκο δυόσμο, λίγα κομμάτια φρούτου και μερικά παγάκια! Π.χ. ένα κομμάτι καρπούζι, μια φράουλα, μια φέτα λεμόνι ή αγγούρι. Επίσης, αν θέλουμε κάποιο διαφορετικό ρόφημα μπορούμε να φτιάχνουμε τσάι ή αφέψημα με αρωματικά βότανα και να το παγώνουμε, ιδανικά χωρίς να προσθέτουμε γλυκαντικά.

Καράφα με νερό σε εστιατόριο του Cambridge, 2018. © Vegan Mama

Για να προσέχουμε το περιβάλλον και να είμαστε zero waste φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας στις βόλτες μας, και γενικά όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, το δικό μας μπουκάλι/παγούρι/θερμός. Έτσι δεν χρειάζεται να αγοράζουμε νερό σε πλαστικά μπουκάλια και παράλληλα θυμόμαστε και πίνουμε πιο συχνά.

Πηγή εικόνας: Bluewater Sweden | Unsplash.

Σημαντικές πηγές ενυδάτωσης αποτελούν και τα φρούτα και τα λαχανικά. Πολλά λαχανικά και φρούτα περιέχουν τόσο πολύ νερό που είναι σαν να πίνουμε το βάρος τους σε νερό. Ο παρακάτω πίνακας δίνει το ποσοστό νερού που περιέχουν ορισμένα από αυτά.

 

Λαχανικά και φρούτα

Νερό (γρ.) ανά 100 γρ. τροφίμου

Θερμίδες ανά 100 γρ. τροφίμου

1

αγγούρι με φλούδα ωμό

95 γρ.

15

2

μαρούλι ωμό

95 γρ.

15

3

ντομάτες ωμές

95 γρ.

18

4

πιπεριές πράσινες ωμές

94 γρ.

20

5

φασολάκια πράσινα μαγειρεμένα

93 γρ.

22

6

μπάμιες βρασμένες

93 γρ.

22

7

καρπούζι

91 γρ.

30

8

σπανάκι βρασμένο

91 γρ.

23

9

φράουλες

91 γρ.

32

10

καρότα ωμά

90 γρ.

35

11

σέσκουλα βρασμένα

90 γρ.

33

 

Μαζί με το νερό που περιέχουν, μας προσφέρουν πλήθος από θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα τόσο για το δέρμα μας όσο και για τη συνολική υγεία μας.

Ανάγκη για νερό έχουν και τα άλλα ζώα. Φροντίζουμε να προσφέρουμε καθαρό νερό σε όσα ζώα φροντίζουμε ή συναντούμε. Πηγή εικόνας: Treddy Chen | Unsplash.

Τί πρέπει να προσέχουμε όμως και τί να προτιμάμε;

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι βασικά τρόφιμα και θα πρέπει – έτσι κι αλλιώς – να αποτελούν καθημερινή διατροφική συνήθεια όλο τον χρόνο. Μας προσφέρουν ενέργεια, θρεπτικά συστατικά, αλλά και ενυδάτωση – γι’ αυτό τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού συνήθως νιώθουμε την ανάγκη να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους.

Τί καλύτερο από το να έχουμε στο τραπέζι μας φρέσκιες δροσερές σαλάτες και φρέσκα φρούτα εποχής στο πρωινό μας και ως σνακ μέσα στην ημέρα.

Τί πρέπει όμως να προσέξουμε ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος που θα πάρουμε από τα λαχανικά και τα φρούτα;

Φρούτα

Προτιμάμε πάντα να καταναλώνουμε τα φρούτα ολόκληρα και όχι να τα κάνουμε χυμό. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις πολύτιμες ίνες τους, ενώ αποφεύγουμε τα ελεύθερα σάκχαρα που δημιουργούνται όταν τα στύβουμε ή τα πολτοποιούμε. Και να θυμόμαστε ότι μπορούμε να τρώμε άφοβα όσα φρούτα θέλουμε.

Τώρα, αν κάποιες φορές θέλουμε να πιούμε χυμό φρούτων, σίγουρα είναι καλύτερο να προτιμήσουμε φυσικό χυμό και ακόμα καλύτερα σμούδι (με ολόκληρα φρούτα). Γιατί, εκτός του ότι είναι λιγότερο επεξεργασμένος ο φρέσκος χυμός που φτιάχνουμε στο σπίτι ή παραγγέλνουμε όταν είμαστε έξω, αποφεύγουμε τις συσκευασίες των τυποποιημένων χυμών που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τα πλαστικά, και ακόμα περισσότερο οι tetra pak συσκευασίες που αποτελούνται από στρώματα τριών διαφορετικών υλικών, ανακυκλώνονται δύσκολα και απαιτούν μεγάλη σπατάλη ενέργειας για την μεταφορά τους και την ανακύκλωσή τους. Επίσης, αποφεύγουμε αναψυκτικά και τυποποιημένα ροφήματα, όπως τσάι, για τους ίδιους λόγους. Περιέχουν περιττές θερμίδες και με την συσκευασία τους επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον.

Λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά περιέχουν κι αυτά αρκετό νερό για να μας δροσίζουν στη ζέστη και να μας ενυδατώνουν. Φροντίζουμε να έχουμε καθημερινά σαλάτες στο τραπέζι μας, ως συνοδευτικά πιάτα ή και ως κυρίως, ενώ παράλληλα αποτελούν και μια καλή ιδέα για σνακ μέσα στη μέρα. Οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, τα μαρούλια κ.λπ. περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού.

Ακόμα κι όταν είμαστε έξω μπορούμε να παραγγείλουμε μια απλή φρουτοσαλάτα (χωρίς σιρόπι, γιαούρτι ή κρέμες), ή μια σαλάτα με λαχανικά (χωρίς σως ή λάδι) ώστε να ενυδατωθούμε χωρίς περιττές θερμίδες

Δίνοντας στο σώμα μας την ενυδάτωση που χρειάζεται με νερό, φρούτα και λαχανικά, θα έχουμε καλύτερη υγεία και πολύ σύντομα θα νιώθουμε ευεξία στο σώμα μας.

Να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που διψάμε το καλύτερο ρόφημα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας είναι το νερό και όχι τα συσκευασμένα ροφήματα και οι χυμοί.

© Vegan Times 20-06-2022

Δημοσιεύτηκε: 21/06/2022
Ενημερώθηκε:
30/05/2023

Πηγές:

  1. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA) (2010) ‘Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water’, EFSA Journal, 8(3), p. 1459.
  2. Institute of Medicine (U.S.) (ed.) (2005) Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Washington, D.C: National Academies Press.
  3. Πηγή κύριας εικόνας: Bluewater Sweden | Unsplash.