Υλικά
1 1⁄2 κούπα |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
1 1⁄2 κ.γ. |
baking powder |
1⁄2 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1⁄2 κούπα |
ζάχαρη |
1 κ.γ. |
βανίλια ή |
1 δόση |
βανιλίνης |
1⁄16 κ.γ. |
αλάτι |
1 1⁄4 κούπα |
ελαιόλαδο |
2 κ.σ. |
νερό |
3 πορτοκάλια |
το ξύσμα τους |
1 κούπα |
χυμό πορτοκαλιού |
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα στεγνά υλικά εκτός από το ξύσμα πορτοκαλιού μέσα στη φόρμα (ιδανικά σιλικόνης) που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο.
Προσθέτουμε το λάδι και το νερό και ανακατεύουμε.
Στο τέλος ενσωματώνουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια και το ξύσμα τους και βάζουμε τη φόρμα αμέσως στον φούρνο.
Ψήνουμε 40' μέχρι να ροδίσει. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει υγρή, ψήνουμε άλλα 5' και ελέγχουμε πάλι. Όταν βγαίνει με ελάχιστα ψίχουλα ή εντελώς καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Όταν είναι έτοιμο η πάνω επιφάνεια είναι όμορφα ροδισμένη.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Αφήσεις το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 10' πριν το ξεφορμάρεις και όχι παραπάνω, ώστε να βγει εύκολα.
Μην ξεχάσεις...
Να πάρεις το ξύσμα των πορτοκαλιών πριν τα στύψεις. Αν πάλι το ξεχάσεις δεν πειράζει, το κέικ θα γίνει εξίσου γευστικό.
Ήξερες ότι...
Τα πορτοκάλια ήρθαν από την Κίνα και άρχισαν να καλλιεργούνται στην Ευρώπη από τους Πορτογάλους στους οποίους και οφείλουν την ονομασία τους.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Σε θήκες για μάφινς. Χρόνος ψησίματος για 12 μάφινς - 25' και για 48 (μάφινς μπουκιάς) - 20'.