Υλικά
4-6 κ.σ. |
ξύσμα πορτοκαλιού |
1 κούπα |
φρέσκο χυμό πορτοκαλιού |
4 κ.σ. |
λιναρόσπορο τριμμένο |
1 κούπα |
ζάχαρη καστανή |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
2⁄3 κούπας |
ελαιόλαδο |
2 δόσεις |
βανιλλίνης ή |
2 κ.γ. |
εκχύλισμα βανίλιας |
3 1⁄3 κούπες |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
4 κ.γ. |
baking powder |
4 κ.σ. |
άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ) |
1 κούπα |
φιστίκια Αιγίνης |
Προετοιμασία
- Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
- Στίβουμε τα πορτοκάλια.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπωλ με ένα πιρούνι τον χυμό πορτοκαλιού και τον λιναρόσπορο για 30''.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο, και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Προσθέτουμε τα δύο άλευρα και το baking powder (αν έχουμε κέφι τα περνάμε από σίτα) και ζυμώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι αν χρειάζεται. Η ζύμη θα είναι σχετικά υγρή. Ενσωματώνουμε το ξύσμα και τα φιστίκια Αιγίνης. Η ζύμη θα συνεχίσει να είναι υγρή και να κολλά στα χέρια.
Ρίχνουμες τη μισή ζύμη στο ταψί μας, καθαρίζουμε τα χέρια μας και τα βρέχουμε. Διαμορφώνουμε δύο μακρόστενα φρατζολάκια (όσο πιο χαμηλά σε ύψος, τόσο πιο καλά). Επαναλαμβάνουμε με την άλλη μισή ζύμη.
Ψήνουμε για 28'. Η επάνω επιφάνεια θα πρέπει να ροδίσει κάπως (όχι πολύ). Ίσως δούμε σπασίματα αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνεις τα φρατζολάκια να κρυώσουν για μισή ώρα.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C.
Κόβουμε τις φρατζόλες σε φέτες φάρδους περίπου 1-1,5 εκ. και τις (ξ)απλώνεις με το πλάι τους στο ταψί. Στόχος είναι στο δεύτερο ψήσιμο να ψηθεί και το εσωτερικό τμήμα. Προτιμούμε μαχαίρι χωρίς δοντάκια και κάβουμε με αποφασιστική κίνηση (όχι σιγά-σιγά).
Ψήνουμε για 12'-15', ή έως ότου μας αρέσουν οπτικά.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Προσθέσεις 1⁄4 κούπα ζάχαρη παραπάνω εάν σου αρέσουν πιο γλυκά.
Μην ξεχάσεις...
Να πάρεις το ξύσμα από τα πορτοκάλια πριν τα στίψεις.
Ήξερες ότι...
Η λέξη biscotti, προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει διπλο-φουρνιστά. Τα biscotti ήταν αρτοσκευάσματα που έπαιρναν μαζί τους οι στρατιώτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όταν έφευγαν σε μακριές πορείες. Τα έψηναν δύο φορές ώστε να απομακρύνουν τυχόν υγρασία και να παρατείνουν τον χρόνο διατήρησής τους.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κομματάκια σοκολάτας αντί για φιστίκια Αιγίνης. Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις μέρος από τα φιστίκια Αιγίνης με γκότζι (λυκόμουρα).