Υλικά
3-4 |
μπανάνες |
1 1⁄2 κούπα |
αλεύρι ολικής |
1 κ.γ. |
baking powder |
1⁄2 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1 πρέζα |
αλάτι |
1⁄2 κούπα |
ζάχαρη |
1⁄4 κούπα |
ελαιόλαδο |
1⁄2 κούπα |
νερό |
1 δόση |
βανιλίνης ή |
1 κ.γ. |
εκχύλισμα βανίλιας |
1⁄2 κούπα |
κομματάκια κουβερτούρας vegan |
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπωλ τοποθετούμε τις μπανάνες, ξεφλουδισμένες. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πολτό.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κουβερτούρα και τη σόδα και ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται νερό, προσθέτουμε τόσο όσο για να έχουμε ένα υδαρές μείγμα. Δεν πρέπει να χύνεται, αλλά ούτε να είναι πολύ πηχτό. Κάτι ενδιάμεσο. Τέλος, προσθέτουμε στο μείγμα την κουβερτούρα και τη σόδα και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το μείγμα σε μια φόρμα σιλικόνης ή σε ένα πυρέξ (δεν χρειάζεται λάδωμα) και ψήνουμε για 45'-50'. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι εάν έχει ψηθεί. Αν το μαχαίρι βγαίνει με υγρό μείγμα πάνω του, τότε ψήνουμε 5'-10' ακόμα και ελέγχουμε πάλι.
Όταν ψηθεί, βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε 5' να κρυώσει λίγο, αφαιρούμε από τη φόρμα, και απολαμβάνουμε.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Χρησιμοποιήσεις ώριμες μπανάνες, αλλιώς το κέικ δεν βγαίνει τόσο γλυκό και αφράτο.
Αγοράσεις κουβερτούρα χωρίς γαλακτοκομικά. Αν χρησιμοποιήσεις δάκρυα σοκολάτας, τότε να φροντίσεις να μην περιέχουν γαλακτοκομικά, σελλάκ, ή άλλα ζωικά προϊόντα.
Μην ξεχάσεις...
Εάν φτιάχνεις πιο μεγάλο κέικ (διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα) θα χρειαστεί να το ψήσεις 15'-20′ παραπάνω.
Ήξερες ότι...
Όταν η σόδα έρθει σε επαφή με τα υγρά πρέπει το μείγμα σου να μπει γρήγορα στον φούρνο. Για αυτό την προσθέτεις στο τέλος.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με κανέλα και ginger σκόνη ή ένα από τα δύο (1-2 πρέζες το καθένα, αναλόγως το γούστο σου) αντί για βανίλια, ή με ξύσμα από ένα μανταρίνι.