Υλικά
Μπωλ με υγρά και ζάχαρη |
|
1⁄2 κούπα |
ηλιέλαιο |
1 κούπα |
ζάχαρη |
1 κούπα |
χυμό πορτοκάλι |
1 κ.σ. |
ξύσμα πορτοκαλιού |
1⁄2 κούπα |
νερό |
40 ml |
κονιάκ, ή άλλο λικέρ |
Μπωλ με στερεά |
|
2 κούπες |
αλεύρι ολικής άλεσης |
1 κ.γ. |
κανέλα σε σκόνη |
½ κ.γ. |
γαρύφαλλο σε σκόνη |
1 κ.γ. κοφτό |
μαγειρική σόδα |
2 κ.γ. |
baking powder |
1 πρέζα |
αλάτι |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ |
|
2 κ.σ. |
ζάχαρη άχνη |
1 κ.σ. |
κανέλα σε σκόνη |
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα το λάδι με την ζάχαρη, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το νερό, και το κονιάκ.
Σε άλλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη μαγειρική σόδα, το baking powder, και το αλάτι. Στην συνέχεια ανακατεύουμε τα υλικά των δύο μπωλ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα ταψάκι με διάμετρο 22 ή 24 εκατοστά, καλυμμένο με λαδόκολλα, ρίχνουμε όλο το μείγμα για να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 30'.
Όταν ψηθεί η φανουρόπιτα, την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε 10' για να κρυώσει. Τέλος, με ένα μικρό σουρωτήρι, την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Ανακατέψεις το μείγμα απαλά όταν προσθέσεις το αλεύρι για να γίνει αφράτη η φανουρόπιτά σου.
Μην ξεχάσεις...
Να δοκιμάσεις με μαχαίρι στο κέντρο της φανουρόπιτας για να βεβαιωθείς ότι είναι ψημένη. Όταν το μαχαίρι βγει καθαρό, η φανουρόπιτα είναι έτοιμη.
Ήξερες ότι...
Όταν η σόδα έρθει σε επαφή με τα υγρά πρέπει το μείγμα σου να μπει γρήγορα στο φούρνο.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με 100 γρ. καρύδια και 50 γρ. σταφίδες. Τα ανακατεύουμε στο μείγμα στο μείγμα πριν το βάλουμε στο φούρνο.
Με ελαιόλαδο αντί για ηλιέλαιο.