Υλικά
1 κούπα |
αλεύρι ολικής άλεσης |
1⁄4 κούπα |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
1⁄2 κούπα |
ζάχαρη |
1 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1 κ.γ. |
βανίλια ή |
1 δόση |
βανιλίνης |
1⁄16 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄4 κούπα |
ελαιόλαδο |
1⁄2 φλυτζάνι |
νερό |
1 κ.σ. |
παπαρουνόσπορο |
2 κ.σ. |
ξύσμα λεμονιού |
1 κ.γ. |
χυμό λεμονιού |
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Ανακατεύουμεμε ένα κουτάλι όλα τα υλικά εκτός από το ξύσμα λεμονιού μέσα στη φόρμα (ιδανικά σιλικόνης) που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο.
Στο τέλος ενσωματώνουμε τον παπαρουνόσπορο, το ξύσμα, και τον χυμό λεμονιού.
Ψήνουμε για 30'. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει υγρή, ψήνουμε άλλα 5' και ελέγχουμε ξανά. 'Οταν βγαίνει με ελάχιστα ψίχουλα ή εντελώς καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Όταν είναι έτοιμο η πάνω επιφάνεια είναι όμορφα ροδισμένη.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Αφήσεις το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 10' πριν το ξεφορμάρεις (όχι παραπάνω), ώστε να βγει εύκολα.
Μην ξεχάσεις...
Να πάρεις το ξύσμα των λεμονιών πριν τα στύψεις.
Ήξερες ότι...
Οι παπαρουνόσποροι είναι σπόροι που συλλέγονται από ξεραμένους λοβούς του φυτού παπαρούνας. Ταιριάζουν πολύ σε κέικ και ψωμιά, αλλά φτιάχνουν και ωραίο βούτυρο. Η παγκόσμια παραγωγή είναι 76.000 τόνοι με τα 3/4 αυτής να προέρχεται από την Τουρκία, την Τσεχία, την Ισπανία, και την Γαλλία.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Σε θήκες για μάφινς. Χρόνος ψησίματος για 12 μάφινς - 25' και για 48 (μάφινς μπουκιάς) - 20'.