Υλικά
1⁄2 κούπα |
αμύγδαλα ωμά |
200 γρ. |
σύκα αποξηραμένα |
4 κ.σ. |
πουρές μήλου |
1⁄2 κ.γ. |
κανέλα |
1⁄4 κ.γ. |
μοσχοκάρυδο |
1 κούπα |
νιφάδες βρώμης |
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ σκεπάζουμε με ζεστό νερό τα ξερά σύκα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν.
Τεμαχίζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια.
Στραγγίζουμε τα σύκα, κόβουμε το καθένα σε 3-4 κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μπλέντερ μαζί με τον πουρέ μήλου, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε μέχρι τα σύκα να γίνουν μια λεία πάστα. Ισως χρειαστεί να αφαιρέσουμε το καπάκι κατά διαστήματα και να ενσωματώσουμε το μείγμα από τις πλευρές του μπλέντερ, ώστε να χτυπηθούν καλά όλα τα υλικά. Τέλος, προσθέτουμε τη βρώμη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα ορθογώνιο δοχείο ή ταψί, και πιέζουμε σε όλα τα σημεία ώστε να ισιώσει η επιφάνεια. Βοηθά να έχουμε υγρά χέρια αν κολλάει πολύ στα χέρια μας. Χαράζουμε το επάνω μέρος της σε 10-12 ορθογώνια ισομεγέθη κομμάτια και βάζουμε το σκεύος μας στην κατάψυξη για 1 ώρα να σφίξει.
Αφαιρούμε το σκεύος από την κατάψυξη και κόβουμε σε κομμάτια κατά μήκος των χαραγμένων γραμμών. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε ένα δοχείο με καπάκι και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Να τυλίξεις τις μπουκίτσες σου σε αντικολλητικό χαρτί πριν τις αποθήκευσεις στην κατάψυξη.
Μην ξεχάσεις...
Να ετοιμάσεις μεγαλύτερη ποσότητα και να την διατηρήσεις στην κατάψυξη, για να έχεις πάντα νόστιμες γλυκές μπουκίτσες να φας ή να κεράσεις.
Ήξερες ότι...
Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες ή στην κατάψυξη για 6-8 εβδομάδες.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με κάρδαμο ή γαρίφαλα ή ακόμα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για επιπλέον γεύση.
Με άλλους ξηρούς καρπούς, όπως κάσιους, φουντούκια ή καρύδια, αντί για αμύγδαλα.
Με σταφίδες ή χουρμάδες αντί για σύκα.