Υλικά
1 1⁄2 κούπα |
αμύγδαλα (με τη φλούδα) |
9 κούπες |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
2 κούπες |
ζάχαρη λευκή |
2 κούπες |
ελαιόλαδο |
1 κούπα |
ανθόνερο |
1⁄2 κούπα |
κρασί λευκό vegan |
1⁄4 κούπα |
λικέρ μαστίχας |
1⁄4 κούπα |
κονιάκ |
2 δάκρυα |
μαστίχας |
1 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1⁄8 κ.γ. |
μοσχοκάρυδο τριμμένο |
1⁄16 κ.γ. |
αλάτι |
3⁄4 κούπα |
άχνη ζάχαρη |
Προετοιμασία
- Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, ψήνοντάς τα στους 160°C στο φούρνο για 8'-10'. Μετά τα χοντροκόβουμε με μαχαίρι ή στο μούλτι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, τα αμύγδαλα, και την άχνη ζάχαρη σε μια μεγάλη λεκάνη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Τέλος προσθέτουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και αναμειγνύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30'.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους βάζουμε στο ταψί.
Τους ψήνουμε για 25'-30' μέχρι να φουσκώσουν. Είναι έτοιμοι όταν έχουν αρχίσει να ροδίζουν.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους βάζουμε σε μια γιορτινή πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Μην ανακατέψεις τη ζύμη πολλή ώρα, για να βγουν αφράτοι οι κουραμπιέδες.
Μην ξεχάσεις...
Να τους αφήσεις να κρυώσουν, ώστε να σταθεί ωραία η άχνη ζάχαρη και να μην λιώσει.
Ήξερες ότι...
Το όνομά του προέρχεται από την αραβική λέξη Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Πλασμένο σε μικρές μπουκίτσες, χωρίς άχνη ζάχαρη, σαν μπισκότα για τον καφέ.