Υλικά
10 |
φύλλα κρούστας |
2 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
για την κρέμα |
|
1 λίτρο |
νερό |
1 1⁄2 κούπα |
σιμιγδάλι |
1⁄2 κούπα |
ζάχαρη λευκή |
2 δόσεις |
βανιλλίνης ή |
2 κ.γ. |
εκχύλισμα βανίλιας |
1 κ.σ. |
ξύσμα λεμονιού |
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα αναμειγνύουμε το νερό, το σιμιγδάλι, και τη ζάχαρη. Ανάβουμε την εστία σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (π.χ. 6/9). Ανακατεύουμε ήρεμα με την πλάτη μιας ξύλινης κουτάλας ή με σύρμα ή με πηρούνι πού και πού. Μαγειρεύουμε έως ότου πήξει και γίνει μια υδαρή κρέμα. Όταν πήξει βγάζουμε από την εστία και ανακατεύουμε στην κρέμα τη βανιλίνη και το ξύσμα λεμονιού.
Λαδώνουμε με ένα πινέλο τον πάτο του ταψιού. Απλώνουμε τα πέντε πρώτα φύλλα, υγραίνοντας με το λάδι ελαφρά σε κάποια σημεία την πάνω επιφάνεια του κάθε φύλλου. Όταν τοποθετήσουμε το έκτο φύλλο, βάζουμε πάνω του την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, υγραίνοντας με το υπόλοιπο λάδι την πάνω επιφάνεια όλων εκτός του τελευταίου. Το τελευταίο φύλλο το υγραίνουμε με νερό ή γάλα σόγιας: ρίχνουμε με το χέρι μας το νερό και το απλώνουμε με την παλάμη μας. Τρυπάμε 5-6 φορές με ένα πηρούνι την πάνω επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30' μέχρι να ροδίσει. Την σερβίρουμε αχνιστή, ψιλοκομμένη σε μακρόστενα κομμάτια, και πασπαλισμένη με πολλή κανέλλα και ζάχαρη άχνη.
Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...
Η μπουγάτσα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Βόρειας Ελλάδας. Κάθε μπουγατσατζίδικο έχει τις δικές του συνταγές και τους δικούς του fans! Kάποια μπουγατσατζίδικα ανοίγουν στις 3 το πρωί και έχουν ξεπουλήσει μέσα σε λίγες ώρες.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Να υγράνεις τα φύλλα με άγλυκο γάλα σόγιας, ή με μείγμα ελαιολάδου & ροφήματος σόγιας σε ίσες ποσότητες.
Να τυλίξεις τρίγωνα μπουγατσοπιτάκια.
Να χρησιμοποιήσεις πιο χοντρό φύλλο, εάν δεν έχεις φύλλο κρούστας.