Υλικά
1 κούπα (200 γρ.) |
ρύζι γλασέ |
2 κούπες |
νερό |
4 κούπες |
γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη |
4 κ.σ. |
ζάχαρη |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε καλά.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το αλάτι και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας κολλήσει, με σύρμα εάν έχουμε ανοξείδωτη κατσαρόλα, ή με ξύλινη κουτάλα εάν έχουμε κατσαρόλα με αντικολλητική επίστρωση. Το ρυζόγαλο το κάνουμε πάντα στην πιο χαμηλή θερμοκρασία η οποία μας επιτρέπει να μην στεγνώνει απότομα ο πάτος της κατσαρόλας, αλλά να εξελίσσεται ο βρασμός.
Όταν τα υγρά έχουν απορροφηθεί από το ρύζι και εξατμιστεί, προσθέτουμε μία κούπα αμυγδαλόγαλο σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου χρειαστεί τη δεύτερη κούπα αμυγδαλόγαλου, κ.ο.κ.
Όταν προσθέσουμε και την τέταρτη κούπα δοκιμάζουμε το ρυζόγαλο να δούμε εάν έχει δέσει όπως το θέλουμε.
Βγάζουμε από τη φωτιά, το σερβίρουμε ζεστό με λίγη κανέλα ή ψιλοκομμένα φρούτα και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Μην βράσει πολύ το ρύζι γιατί θα χαθεί στο ρυζόγαλο. Θέλεις μία al dente προσέγγιση.
Ήξερες ότι...
Εάν έχεις ανοξείδωτη κατσαρόλα και σύρμα προτίμησέ τα, ώστε το σύρμα να μην ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας για να νιώθεις σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ρύζι. Καθώς ο βρασμός εξελίσσεται όταν ανακατεύεις θα νιώθεις όλο και λιγότερο το ρύζι. Καταλαβαίνεις ότι το ρυζόγαλο είναι έτοιμο όταν το νιώθεις λίγο το ρύζι κατά το ανακάτεμα.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Τα αρωματικά στο ρυζόγαλο, π.χ. κανέλα, μαστίχα, μπαχαρικά, σκεπάζουν τη γλυκύτητα με αποτέλεσμα να σου φανεί άγλυκο. Εάν δεν θέλεις να προσθέσεις 5η κουταλιά ζάχαρης στο ρυζόγαλο απόφυγε τα έντονα αρωματικά. Εφόσον χρησιμοποιείς φυτικό γάλα αυτό δίνει ήδη άρωμα.