Υλικά
150 γρ. |
αλεύρι βρώμης |
100 γρ. |
κακάο |
110 γρ. |
ζάχαρη καρύδας ή καστανή |
1 1⁄2 κ.σ. |
baking powder |
1 |
πρέζα αλάτι |
½ κ.γ. |
κανέλα |
250 γρ. |
ρεβίθια βρασμένα |
160 γρ. |
φυστικοβούτυρο |
8 κ.σ. |
σιρόπι αγαύης |
2 |
μπανάνες ώριμες |
75 γρ. |
νερό |
1 ½ κ.σ. |
εκχύλισμα βανίλιας ή |
2 |
δόσεις βανιλίνης |
2 κ.γ. |
χυμό λεμονιού |
100 γρ. |
σταγόνες κουβερτούρας (90 γρ. για το μείγμα & 10 γρ. για πασπάλισμα) |
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι βρώμης, το κακάο, τη ζάχαρη, το baking powder, το αλάτι και την κανέλα, κι ανακατεύουμε πολύ καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τις μπανάνες με τη μισή ποσότητα νερού και συμπληρώνουμε σταδιακά με νερό μέχρι να αποκτήσουμε ένα σχετικά υδαρές μείγμα.
Προσθέτουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια, το φυστικοβούτυρο, το σιρόπι αγαύης, τη βανίλια, και τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε όλα πολύ καλά. Θέλουμε το τελικό μείγμα να είναι τελείως λείο.
Αδειάζουμε το μείγμα στο μπωλ με τα στερεά υλικά, ρίχνουμε τα 90 γρ. σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού.
Σε μια φόρμα ή σε ένα ταψάκι στρώνουμε ένα φύλλο σιλικόνης ή μία λαδόκολλα, βάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε στους 200°C για 10'. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε για ακόμα 10'. Προσέχουμε να μην το ψήσουμε παραπάνω γιατί δεν θα είναι υγρό.
Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τα 10 γρ. σταγόνες κουβερτούρας που έχουμε κρατήσει, όσο ακόμα καίει για να λιώσουν. Αφήνουμε τη φόρμα να κρυώσει 15' πριν το βγάλουμε για να το κόψουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Βάλεις τo νερό σταδιακά όταν χτυπήσεις τις μπανάνες, ώστε να αποκτήσεις ένα σχετικά υδαρές μείγμα.
Μην ψήσεις το μείγμα σου παραπάνω ώρα, γιατί τα brownies δεν θα βγουν υγρά.
Ήξερες ότι...
Η συνταγή είναι gluten free, γιατί δεν έχει αλεύρι.
1,5 κ.σ. baking soda είναι 20 γρ., ή 1 φακελάκι.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Εάν δεν βρίσκεις βίγκαν σταγόνες κουβερτούρας, βάλε βίγκαν κουβερτούρα κομμένη.