Υλικά
500 γρ. |
ρεβίθια |
1 |
κρεμμύδι μεγάλο |
2 |
καρότα |
1 |
κόκκινη πιπεριά |
1⁄2 κούπα |
άνηθο ψιλοκομμένο |
2 |
λεμόνια, τον χυμό τους |
3,5 κούπες |
νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών |
Προετοιμασία
- Μουλιάζουμε τα ρεβίθια 8-12 ώρες. Αν βιαζόμαστε, δεν χρειάζεται να τα μουλιάσουμε, αλλά θα χρειαστεί να αυξήσουμε τον χρόνο μαγειρέματος σε 1 ώρα και 15' αν μαγειρεύουμε στη χύτρα και σε 2-3 ώρες αν μαγειρεύουμε σε κατσαρόλα. Επίσης τα ωμά ρεβίθια χρειάζονται επιπλέον νερό κατά το μαγείρεμα (όσο νερό θα είχαν απορροφήσει αν τα μουλιάζαμε), δηλ. για 500 γρ. βάζουμε συνολικά 8 κούπες νερού.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, και την κόκκινη πιπεριά στο μούλτι ή (αν δεν έχουμε μούλτι) στο χέρι.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
- Στύβουμε τα λεμόνια.
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στη χύτρα.
Προσθέτουμε νερό ή ζωμό λαχανικών: 3 κούπες αν έχουμε μουλιάσει τα ρεβίθια ή 8 κούπες αν είναι ξερά.
Ασφαλίζουμε το καπάκι της χύτρας και ανάβουμε την εστία στο μέγιστο. Μόλις σηκωθεί το έμβολο της χύτρας, χαμηλώνουμε την ένταση (στο 3/9) και μαγειρεύουμε για 30' (μουλιασμένα) ή για 70' (ξερά). Στο τέλος του χρόνου σβήνουμε την εστία και αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει φυσικά, πάνω στο μάτι.
Σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι και λεμόνι.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Βράσεις τα ρεβίθια μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν πριν προσθέσεις τα λαχανικά, αν μαγειρεύεις σε κατσαρόλα.
Ήξερες ότι...
Όπως όλα τα φυτικά πιάτα, και αυτό το πιάτο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ίνες, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, Βιταμίνη Β1, Β6, Β9 (φολικό οξύ), A, και C. Και όπως όλα τα φυτικά πιάτα, ναι, περιέχει και πρωτεΐνη (17 γρ. ανά πιάτο).
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Η σούπα είναι υπέροχη και κρύα.