Υλικά
1 |
κολοκύθα (περ. 3 κιλά) |
Για τις πατάτες |
|
1 κιλό |
πατάτες |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄4 κ.γ. |
πιπέρι |
1 κ.σ. |
θυμάρι |
1 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
Για τη γέμιση |
|
2 |
κρεμμύδια ξερά |
1 κ.σ. |
θυμάρι |
2-3 φύλλα |
δάφνη |
2 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
3-4 σκελίδες |
σκόρδο |
250 γρ. |
μανιτάρια λευκά |
1 κ.σ. |
χυμό λεμονιού |
3 κούπες |
νερό |
1 1⁄2 |
vegan κύβο λαχανικών χωρίς αλάτι |
1 κούπα |
καστανό ρύζι |
3⁄4 κούπα |
καρύδια |
8-10 |
κάστανα |
1 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄4 κ.γ. |
πιπέρι |
Για την κρέμα φασολιών |
|
1⁄2 κούπα |
λευκά ψιλά φασόλια |
1 κούπα |
νερό |
1⁄2 |
vegan κύβο λαχανικών χωρίς αλάτι |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
Αρωματικά για το τέλος |
|
1 κούπα |
άνηθο |
1⁄4 κούπα |
σέλινο |
8-10 |
λιαστές ντομάτες |
450 γρ. |
ανάμεικτα λαχανικά (κτψ) |
Προετοιμασία
Μπορούμε να κάνουμε όλα τα παρακάτω και από την προηγούμενη ημέρα – και να φυλάξουμε στο ψυγείο τα υλικά μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
- Βράζουμε τα φασόλια σε νερό μέχρι να μαλακώσουν.
- Χαράζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε 20' ή τα ψήνουμε στον grill στους 200°C για 15'. Όταν κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Μαγειρεύουμε τα ανάμεικτα λαχανικά al dente στον ατμό.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το σέλινο, και τις λιαστές ντομάτες.
- Κόβουμε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια.
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά την κολοκύθα απ’ έξω. Κόβουμε σιγά-σιγά το καπάκι γύρω-γύρω κρατώντας το μαχαίρι σχεδόν οριζόντια και αδειάζουμε την κολοκύθα από τους σπόρους και τις ίνες με ένα κουτάλι. Έπειτα, την βάζουμε σε ένα ταψί με το καπάκι της από πάνω.
Στη συνέχεια, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, και το ελαιόλαδο. Τις τοποθετούμε στο ταψί γύρω από την κολοκύθα και τις καλύπτουμε με νερό μέχρι τη μέση τους. Ψήνουμε στους 200°C για μία ώρα.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αρχικά σωτάρουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, και το θυμάρι σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο (λιωμένο στην πρέσα) και τα μανιτάρια. Τα σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Μόλις εξατμιστεί ο χυμός, προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών θρυμματισμένο, το καστανό ρύζι, τα καρύδια και τα κάστανα, και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40' σε χαμηλή φωτιά.
Ενώ μαγειρεύεται η γέμιση, χτυπάμε στο μπλέντερ τα φασόλια με 1 κούπα νερό και τον μισό κύβο λαχανικών, ώστε να πάρουμε μια πολύ υδαρή κρέμα.
Όταν το ρύζι της γέμισης μαλακώσει, σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε τον άνηθο και το σέλινο, τις λιαστές ντομάτες, και την κρέμα των λευκών φασολιών. Αυτή είναι η γέμιση (πίνουμε τώρα ένα ποτήρι κρασί για να το γιορτάσουμε).
ΤΙΡ → Μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση, θα έχει ψηθεί η κολοκύθα για την πρώτη ώρα.
Βγάζουμε την μισοψημένη κολοκύθα από τον φούρνο, ανοίγουμε το καπάκι, και ρίχνουμε μέσα τη γέμιση. Μπορούμε είτε να προσθέσουμε και τα μαγειρεμένα ανάμεικτα λαχανικά, ή να τα κρατήσουμε για γαρνιτούρα κατά το σερβίρισμα.
Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα. Ίσως χρειαστεί και παραπάνω, ανάλογα με την κολοκύθα και τον φούρνο μας.
Τοποθετούμε την κολοκύθα σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες και τον ζωμό που έχει δημιουργηθεί στο ταψί από το νερό και τα υγρά της κολοκύθας. Σερβίρουμε κόβοντας κομμάτια από την κολοκύθα σε σφηνοειδή μορφή. Δηλαδή στο κάθε πιάτο σερβίρουμε μία βαρκούλα από κολοκύθα που πάνω της έχει γέμιση.
Τώρα δικαιούμαστε ένα δεύτερο ποτήρι κρασί!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Κόψεις με προσοχή την κολοκύθα για να μην κοπείς.
Μην ξεχάσεις...
Να φυλάξεις τα βρασμένα φασόλια στο ψυγείο μαζί με λίγο από το νερό τους.
Να κρατήσεις τους σπόρους της κολοκύθας και να τους αποξηράνεις. Έτσι θα έχεις σπιτικό ηλιόσπορο για τα movie nights!
Ήξερες ότι...
Όσο περισσότερο ψήνεται η κολοκύθα, τόσο περισσότερο χάνουν το ζωηρό χρώμα τους τα ανάμεικτα λαχανικά.
Αν τα προτιμάς με πολύ ζωντανό πράσινο χρώμα, μπορείς να τα προσθέσεις στην κολοκύθα στο τέλος του μαγειρέματός της, μόλις την βγάλεις από το φούρνο, ή να τα προσθέσεις στην πιατέλα σερβιρίσματος σαν γαρνιτούρα.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με κριθάρι (το δημητριακό, όχι το ζυμαρικό) αντί για ρύζι.