Υλικά
3 κούπες |
φακές μαγειρεμένες & στραγγισμένες ή |
1 κούπα |
φακές αμαγείρευτες |
2 |
φύλλα δάφνης |
2 κ.σ. |
κουκουνάρι |
3 |
πιπεριές πολύχρωμες |
1 |
σκελίδα σκόρδου μεγάλη |
6-7 |
μπαχάρια |
3 |
καρότα μεσαίου μεγέθους |
1 |
πράσο |
1 |
κρεμμύδι |
4 κ.σ. |
μαϊντανό |
2 κ.σ. |
δυόσμο |
1-2 κ.σ. |
aquafaba |
1 κ.σ. |
μηλόξυδο |
1 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
3-4 κ.σ. |
νερό |
αλάτι |
|
πιπέρι |
|
1 συσκευασία |
λεπτό φύλλο για πίτες |
Προετοιμασία
- Βράζουμε τις φακές με την δάφνη και τις σουρώνουμε καλά.
- Εντωμεταξύ πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ροδέλες αλλά όχι σε πολύ μικρά κομμάτια, γιατί θέλουμε να τα νιώθουμε στο στόμα.
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά το κουκουνάρι έως ότου πάρει χρώμα και αναδείξει τα αρώματά του. Μετά προσθέτουμε 1 κ.σ. ακουαφάμπα, τις πιπεριές, το σκόρδο, και το μπαχάρι και σωτάρουμε για 2'. Δεν θέλουμε να μαραθούν, θέλουμε να κρατάνε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, το πράσο, το κρεμμύδι και σωτάρουμε για άλλα 5'-6'. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε 1 κ.σ. ακουαφάμπα ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα, προσθέτουμε τις βρασμένες φακές και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, και το μηλόξυδο, ανακατεύουμε καλά, και αποσύρουμε το μείγμα μας από την εστία.
Σε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους (30 x 22 εκ.) στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάτο και απλώνουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας. Τα φύλλα πρέπει να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού και να προεξέχουν λίγο. Τοποθετούμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα επάνω φύλλα τα ζαρώνουμε και καλύπτουμε τις άκρες με τα φύλλα που έχουμε αφήσει να προεξέχουν από τα πλάγια. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατατεύουμε 1 κ.σ. λάδι με 3-4 κ.σ. νερό και ραντίζουμε την επιφάνεια του φύλλου, ειδικά τα σημεία που υπάρχουν πολλές στρώσεις φύλλων, ώστε να μην ξεραθούν γρήγορα στο ψήσιμο.
Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45' μέχρι να δημιουργηθεί μια όμορφη καστανή κρούστα.
Την σερβίρουμε ζεστή ή και σε θερμοκρασία δωματίου, την συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή σαλάτα ντομάτα και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Σωτάρεις τα λαχανικά με υπομονή σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν την γλύκα τους και να μην ξεροψηθούν.
Ήξερες ότι...
Εάν βράσεις τις φακές στη χύτρα θα χρειαστείς 20', ενώ στην κατσαρόλα 30'-40' ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι οι φακές σου.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Για πιο ουδέτερη γεύση όταν βράζεις τις φακές χύσε το νερό της πρώτης βράσης και ολοκλήρωσε το βράσιμο με νέο νερό.