Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ |
|
2 κούπες |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
½ κ.γ. |
baking powder |
1 κ.γ. |
αλάτι |
½ κούπα |
βούτυρο vegan |
4 κ.σ. |
γιαούρτι vegan απλό |
1 κ.σ. |
ξύδι |
1-2 κ.σ. |
νερό ή φυτικό ρόφημα |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ |
|
1 |
κρεμμύδι |
2 |
πράσα |
250 γρ. |
μανιτάρια champignon |
½ κ.γ. |
θυμάρι ξερό |
1⁄8 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄4 κ.γ. |
πιπέρι |
2 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
200 γρ. |
σπανάκι |
100 γρ. |
silken τόφου |
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το baking powder, και το αλάτι και ανακατεύουμε. Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο, το κόβουμε σε μικρούς κύβους, το ρίχνουμε στον κάδο, και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να διαλυθεί και η ζύμη να μοιάζει με χοντρά, υγρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύδι και ξαναχτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη. Αν δούμε ότι είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε 1 κ.σ. φυτικό ρόφημα ή νερό, παγωμένο από το ψυγείο. Αν δεν έχουμε μίξερ, κάνουμε την ίδια διαδικασία με το χέρι. Απλά θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε σε μια μεμβράνη, και την βάζουμε στο ψυγείο για 30'. Μπορούμενα φτιάξουμε τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα και να την αφήσουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε τη γέμιση
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμύδι και τα πράσα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα με λίγο νερό για 2'-3'. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα μπαχαρικά, και το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά, γιατί θέλουμε η γέμισή μας να είναι σχετικά στεγνή.
Διαλύουμε το τόφου με ένα πιρούνι. Βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το τόφου, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσουμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30-35 εκ.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετούμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες για να μην κολλάει, και την ανοίγουμε σε φύλλο με διαμέτρο λίγο μεγαλύτερη από το ταψί μας. Στην συνέχεια αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, μεταφέρουμε το φύλλο με την κάτω λαδόκολλα πάνω από το ταψί, αναποδογυρίζουμε τη λαδόκολλα και απλώνουμε το φύλλο στο ταψί. Τέλος, τοποθετούμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο αφήνοντας ένα περιθώριο 4-5 εκ. ώστε να μπορέσουμε να διπλώσουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου φτιάχνοντας ένα ακανόνιστο στεφάνι.
Ψήνουμε στους 180°C για 10'. Χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε άλλα 20'-30' λεπτά μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 10', σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Είναι το βούτυρο παγωμένο. Βγάλτο από το ψυγείο αμέσως πριν το χτυπήσεις.
Μην ξεχάσεις...
Να προσθέσεις λίγο παγωμένο νερό ή φυτικό γάλα, εάν η ζύμη σου βγει πολύ σφικτή.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Προσθέτοντας στη γέμιση 100γρ. φυτικό τυρί τύπου φέτας, πριν βάλεις την galette στο φούρνο.