Υλικά
1 κιλό |
ντομάτες ώριμες |
1 |
αγγούρι |
½ |
κρεμμύδι |
1 |
πράσινη πιπεριά |
1 |
κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά |
½ |
σκελίδα σκόρδου |
2 φέτες |
ψωμί μπαγιάτικο |
3-4 |
φύλλα βασιλικού ή δυόσμου |
2 κ.σ. |
βίγκαν ξύδι |
1⁄8 κ.γ. |
αλάτι |
1 |
πρέζα πιπέρι |
1 κ.σ. |
ελαιόλαδο (προαιρετικά) |
Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ.
Λιώνουμε το σκόρδο με μία πρέσα και το προσθέτουμε κι αυτό. Θρυμματίζουμε το ψωμί με τα χέρια μας και το προσθέτουμε στο μπλέντερ.
Τέλος, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την οξύτητα και το αλατοπίπερο.
Βάζουμε τη σούπα μας στο ψυγείο για 30' για να αναμειχθούν τα αρώματα των υλικών της.
Σερβίρουμε τη σούπα μας δροσερή από το ψυγείο και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Διαλέξεις ώριμες ευωδιαστές ντομάτες.
Μην ξεχάσεις...
Να την βάλεις για τουλάχιστον 30' στο ψυγείο, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα των υλικών της.
Ήξερες ότι...
Η κρύα σούπα gazpacho έχει τις ρίζες της στις νότιες περιοχές της ιβηρικής χερσονήσου από τη ρωμαϊκή εποχή και τρώγεται ευρέως στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Η συνταγή έχει λίγο αλάτι για να είναι υγιεινή. Φυσικά μπορείς να προσθέσεις περισσότερο, αν το θέλεις.
Αν αναζητάς τη γεύση του λαδιού, μπορείς να προσθέσεις 1 κ.σ. λάδι στη συνταγή. Στην περίπτωση αυτή οι θερμίδες της κάθε μερίδας αυξάνονται σε 210, το λίπος σε 21% και το κορεσμένο λίπος σε 3%.