Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ JACKFRUIT |
|
1 |
κρεμμύδι |
1 |
σκελίδα σκόρδου |
2 κούπες |
jackfruit φρέσκο ή |
225-250 γρ. |
στραγγισμένο από κονσέρβα |
250 γρ. |
μανιτάρια |
1 κ.σ. |
μείγμα BBQ (μπάρμπεκιου) |
1⁄2 κούπα |
κρασί κόκκινο vegan |
4 κ.σ. |
τοματοπελτέ |
1⁄2 κούπα |
νερό |
1⁄4 κ.γ. |
αλάτι |
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ |
|
1 κιλό |
πατάτες |
1 |
κρεμμύδι |
2 κ.γ. |
δενδρολίβανο τριμμένο |
2 κ.γ. |
θυμάρι ξερό |
1⁄8 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι |
Προετοιμασία
Ξεπλένουμε το τζάκφρουτ με τρεχούμενο νερό, το βάζουμε σε μια πετσέτα και το στύβουμε μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να μπορεί να απορροφήσει τις γεύσεις που θα του δώσουμε. Στα μεγάλα κομμάτια, διαχωρίζουμε απαλά τις ίνες με το χέρι ή με δύο πιρούνια, ώστε να πάρουν το μέγεθος που μας αρέσει. Όσο πιο μικρά κομμάτια, τόσο πιο πολύ θα απορροφήσουν τις γεύσεις.
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τις πατάτες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος μπουκιάς. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε κατά μήκος στα 2, μετά κόβουμε το κάθε μισό σταυρωτά, και διαχωρίζουμε τις φέτες. Τοποθετούμε πατάτες και φέτες κρεμμυδιού στο ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 25', μέχρι οι πατάτες να ροδίσουν ελαφρώς. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, και με μια μεταλλική ξύστρα ή ξύλινη σπάτουλα ξεκολλάμε τις πατάτες από τον πάτο του ταψιού. Δεν ανησυχούμε μήπως "τραυματίσουμε" μερικές πατάτες, γιατί αυτό θα τις κάνει ακόμα πιο τραγανές και νόστιμες. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι, και ανακατεύουμε ξανά.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20', ή μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες στον βαθμό που μας αρέσει.
Μέχρι να ψηθούν οι πατάτες ετοιμάζουμε το τζάκφρουτ:
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε σε λίγο νερό το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τα μανιτάρια σε υψηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το τζάκφρουτ μαζί με το μείγμα των μπαχαρικών μας και σωτάρουμε μέχρι να εξατμιστεί το υγρό. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 4/9.
Προσθέτουμε τον πελτέ και το νερό και σιγοβράζουμε στο 4/9 με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 2'-3' ή μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό. Αν κατά λάθος εξατμιστεί όλο το υγρό, προσθέτουμε λίγο νερό ή aquafaba.
Σερβίρουμε με ένα ποτήρι vegan κρασί και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Διαλέξεις νεαρό (άγουρο) τζάκφρουτ το οποίο πωλείται σε άλμη. Το ώριμο είναι γλυκό και περιέχει σιρόπι. Θα το βρεις σε ασιατικά καταστήματα και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Επιλέξεις ένα κρασί που είναι vegan, γιατί το κρασί δεν είναι πάντα vegan. Μάθε γιατί.
Μην ξεχάσεις...
Να δοκιμάσεις και εάν χρειαστεί να προσθέσεις περισσότερο από το μείγμα BBQ.
Ήξερες ότι...
Το τζάκφρουτ είναι στα αλήθεια φρούτο!
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με λευκό αντί για κόκκινο κρασί και χωρίς πελτέ.