Υλικά
2 |
πράσα, μόνο το λευκό μέρος τους |
1 |
κρεμμύδι, μεγάλο |
2 κ.σ. |
νερό |
1⁄4 κούπα |
κρασί λευκό |
1 |
πατάτα, μέτρια |
4-6 κλωνάρια |
κόλιανδο |
1 |
φύλλο δάφνης |
3 κούπες |
σπιτικό ζωμό λαχανικών |
1 |
αβοκάντο ώριμο, μεγάλο |
1 |
λάιμ, τον χυμό του |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄4 κ.γ. |
πιπέρι |
Προετοιμασία
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα και το κρεμμύδι λεπτές ροδέλες, και την πατάτα σε μικρούς κύβους.
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε στο νερό τα πράσα και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν, για περίπου 5'. Προσθέτουμε επιπλέον νερό αν χρειαστεί.
Αυξάνουμε λίγο την θερμοκρασία, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι το κρασί να μετατραπεί σε γλάσο.
Προσθέτουμε την πατάτα, τον κόλιανδρο, τη δάφνη και τον ζωμό λαχανικών, κι αφήνουμε την σούπα να βράσει μέχρι να μαλακώσει η πατάτα, περίπου 15'- 20'.
Κατεβάζουμε από την εστία κι αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει λγάκι. Εντωμεταξύ κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, βγάζουμε το κουκούτσι και το ξεφλουδίζουμε.
Αφαιρούμε τη δάφνη. Προσθέτουμε την σάρκα του αβοκάντο στην κατσαρόλα και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι η σούπα να αποκτήσει μια ομοιογενή υφή. Τέλος προσθέτουμε σταδιακά το λάιμ, δοκιμάζοντας και ρυθμίζοντας το αλατοπίπερο.
Αφήνουμε την σούπα να κρυώσει τελείως πριν την μεταφέρουμε σε ένα σκεύος αποθήκευσης και την βάλουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Σερβίρεται δροσερή.
Συνοδεύεται με δροσερό λευκό κρασί. Διαλέγουμε ένα vegan κρασί, γιατί το κρασί δεν είναι πάντα vegan. Ας μάθουμε γιατί.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Αφήσεις την σούπα να κρυώσει λίγο πριν την χτυπήσεις με το ραβδομπλέντερ, για να μην καείς.
Μην ξεχάσεις...
Εάν δεν θέλεις έντονη γεύση από τον κόλιανδρο, να τον αφαιρέσεις πριν χτυπήσεις την σούπα με το μπλέντερ.
Ήξερες ότι...
Αν δεν έχεις πατάτα, μπορείς να βάλεις μία κούπα από βρασμένα ρεβίθια ή βρασμένα λευκά φασόλια.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με μαϊντανό και λεμόνι αντί για κόλιανδρο και λάιμ, εάν θες μια πιο απαλή γεύση.
Γαρνιρισμένο με 1 κ.σ. vegan γιαούρτι σε κάθε πιάτο.