Υλικά
300γρ. |
μακαρόνια φαρφάλες |
2 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
200γρ. |
vegan λουκάνικα |
1⁄2 |
πιπεριά τσίλι |
1 σκελίδα |
σκόρδο |
1 σφηνάκι (20ml) |
λευκό κρασί |
2 κούπες |
φύλλα μπρόκολου |
1⁄2 κούπα |
κόκκινο λάχανο |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
2 κούπες |
νερό από τα μακαρόνια |
3 κουτ. σούπας |
τριμμένο τυρί vegan παρμεζάνα |
1 κ.σ. |
μαϊντανός φριζέ |
Προετοιμασία
- Κόβουμε το τσίλι και το σκόρδο σε φέτες.
- Ξεδιαλέγουμε τα φύλλα από το μπρόκολο και τα πλένεις.
- Κόβουμε το λάχανο σε λωρίδες 1 εκ.
Εκτέλεση
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράση, βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν για 5'.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα vegan λουκάνικα, τα οποία έχουμε διαλύσει σε κομματάκια με το χέρι. Μόλις το λουκάνικο πάρει χρώμα, βάζουμε την πιπεριά τσίλι και το σκόρδο να σωταριστούν για 2'. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί και να απελευθερώσει το άρωμά του.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι τα φύλλα του μπρόκολου, το κόκκινο λάχανο, το αλάτι, και ½ κούπα νερό από τα μακαρόνια που βράζουν. Καπακώνουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε ακόμα για 1'-2', μέχρι να μαλακώσουν.
Εν τω μεταξύ οι φαρφάλες θα είναι σχεδόν έτοιμες. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε δύο κούπες από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. Ρίχνουμε τις φαρφάλες στο τηγάνι μαζί με μισή κούπα από το νερό που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε. Μόλις το πιει ρίχνουμε άλλη μισή κούπα νερό. Εάν δούμε ότι η σάλτσα των μακαρονιών γίνεται στεγνή προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Εάν είναι αρκετά υγρή, περιμένουμε να πιει τα υγρά της.
Σερβίρουμε, προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδου, την παρμεζάνα και τον μαϊντανό, και απολαμβάνουμε παρέα με το αγαπημένο μας πρόσωπο!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Μην αφήσεις τα μακαρόνια να βράσουν πολλή ώρα γιατί θα μαγειρευτούν και στο τηγάνι.
Μην ξεχάσεις...
Να κρατήσεις δύο κούπες νερό από τα μακαρόνια, γιατί με αυτό θα κάνεις την σάλτσα τους.
Να το συνοδεύσεις με λευκό κρασί το οποίο να είναι vegan, γιατί το κρασί δεν είναι πάντα vegan. Μάθε γιατί.
Ήξερες ότι...
Τα φύλλα του μπρόκολου (cime di rapa) είναι ένα πολύ δημοφιλές λαχανικό στην Ιταλία. Συνδέεται ιδιαίτερα με την περιοχή της Απουλίας, από όπου προέρχεται το παραδοσιακό κλασικό πιάτο ζυμαρικών "orecchiette con cime di rapa", από το οποίο εμπνεύστηκε ο δημιουργός της συνταγής μας.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Να κόψεις την πιπεριά τσίλι και το σκόρδο σε χονδρά κομμάτια ώστε να μπορέσεις να τα αφαιρέσεις στο τέλος.