Υλικά
1 κ.γ. |
ξηρή μαγιά |
1 κ.γ. |
ζάχαρη |
1⁄4 κ.γ. |
ιωδιούχο αλάτι |
2 κούπες |
αλεύρι λευκό |
2 κούπες |
αλεύρι ολικής |
1 1⁄2 κούπα |
νερό |
Για τη γέμιση |
|
3 κούπες |
μάραθο ψιλοκομμένο |
1⁄4 κ.γ. |
ιωδιούχο αλάτι |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι |
2 κ.σ. |
άγλυκο γάλα σόγιας |
Προετοιμασία
- Βάζουμε σε μία λεκάνη τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, μαζί με μία κούπα από το αλεύρι και μία κούπα από το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για όση ώρα θα ετοιμάζουμε τα μαραθόφυλλα, ή και περισσότερο (1-2 ώρες).
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μαραθόφυλλα, αφαιρώντας τα χοντρά κοτσάνια. Τα βάζουμε να βράσουν σε νερό μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν κάπως. Αυτό μπορεί να πάρει από 15' έως 45'. Σουρώνουμε, τοποθετούμε σε μία λεκάνη, και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Ετοιμάζουμε τον πλάστη μας και τις επιφάνειες ψησίματός μας. Θα χρειαστούμε μία επιφάνεια σιλικόνης ή ένα αντικολλητικό χαρτί.
Εκτέλεση
Ξεσκεπάζουμε το μείγμα της ζύμης, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και άλλη μισή κούπα νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι υγρή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αν είναι σφιχτή, βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη, περίπου 100 γρ. το ένα. Ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά φύλλα. Θα βγουν περίπου 20 εκ. στη διάμετρο. Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο ταψί που θα ψήσουμε, απλώνουμε το 1/5 της γέμισης, περίπου 50 γρ., σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο, και στρίβουμε τις άκρες για να κλείσουν. Αλείφουμε ελαφρώς την πάνω επιφάνεια με το γάλα σόγιας. Τρυπάμε με ένα πιρούνι το πάνω φύλλο για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο τις υπόλοιπες 4 πίτες.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν για περίπου 10'-15'.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Εάν βάλεις κι άλλα μυρωδικά, επειδή μαγειρεύονται πιο γρήγορα από τον μάραθο, τα προσθέτεις στην κατσαρόλα όταν ο μάραθος έχει αρχίσει να μαλακώνει.
Μην ξεχάσεις...
Αν έχεις μαγειρέψει αρκετό μάραθο, να κρατήσεις για την συνταγή περίπου 250 γρ. στραγγισμένου μάραθου και τον υπόλοιπο να τον καταψύξεις για μελλοντική χρήση.
Ήξερες ότι...
Ο Μαραθώνας έχει πάρει το όνομά του από τον μάραθο. Ο μάραθος ή φινόκιο (Foeniculum vulgare) φύεται από μόνος του σχεδόν παντού στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Μπορείς να βάλεις στο μείγμα και άλλα μυρωδικά: άνηθο, μυρώνι, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο.
Αν δεν έχεις συνιθίσει να μαγειρεύεις χωρίς λάδι, μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος από το άγλυκο γάλα σόγιας με ελαιόλαδο. Τα διατροφικά είναι χωρίς ελαιόλαδο.