Υλικά
2 |
μελιτζάνες μεγάλες |
3⁄4 κούπα |
γάλα σόγιας ή αμυγδάλου |
1 κ.γ. |
ξύδι |
3⁄4 κούπα |
νερό ανθρακούχο |
1 κούπα |
αλεύρι ολικής άλεσης |
1⁄4 κ.γ. |
θυμάρι αποξηραμένο |
1⁄4 κ.γ. |
ρίγανη αποξηραμένη |
1⁄4 κ.γ. |
πιπέρι μαύρο |
1 κούπα |
τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης |
1⁄2 κούπα |
διατροφική μαγιά |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑΡΑ |
|
1 |
μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο |
2 σκελίδες |
σκόρδο πολτοποιημένες |
1⁄4 κούπα |
σπιτικό ζωμό λαχανικών |
1⁄2 κούπα |
γλυκό κόκκινο κρασί ή ζωμό λαχανικών ή νερό |
800 γρ. |
ντοματάκια κονκασέ χωρίς αλάτι |
2 κ.σ. |
τοματοπολτός |
1 φύλλο |
δάφνη |
1⁄4 κ.γ. |
βασιλικό αποξηραμένο |
1⁄4 κ.γ. |
θυμάρι αποξηραμένο |
1⁄2 κ.γ. |
ρίγανη αποξηραμένη |
1 1⁄2 κ.γ. |
χυμό λεμονιού |
2 κ.γ. |
διατροφική μαγιά |
μαύρο πιπέρι |
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τις μελιτζάνες: Τις πλένουμε και τις τεμαχίζουμε σε στρογγυλές φέτες, πάχους 1 εκ. Τις αλατίζουμε να βγάλουν τα υγρά τους, και τις αφήνουμε για 45' πάνω σε μια καθαρή πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί η υγρασία τους.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα μαρινάρα: Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον ζωμό λαχανικών για 5'-6' σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κρασί και σωτάρουμε για άλλα 5'-6'. Μειώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, κι αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20' μέχρι να δέσει.
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε το κουρκούτι για τις μελιτζάνες: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε ελαφρά το φυτικό γάλα με το ξύδι. Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και το μαύρο πιπέρι και αναμειγνύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το τρίμμα της φρυγανιάς με τη διατροφική μαγιά. Μπορούμε επίσης αντί για φρυγανιά να χρησιμοποιήσουμε μπαγιάτικο ψωμί που θα έχουμε θρυμματίσει στο μπλέντερ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε 2 ταψιά με πατάκι σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Δίπλα τους τοποθετούμε το μπωλ με το κουρκούτι, μετά το μπωλ με το τρίμμα φρυγανιάς και τέλος τα ταψιά. Η γραμμή παραγωγής μας είναι έτοιμη!
Παίρνουμε κάθε φέτα μελιτζάνας, την βουτάμε στο κουρκούτι, την κρατάμε 1''-2'' μέχρι να φύγει το περίσσιο υγρό, την βυθίζουμε στο μπωλ με το τρίμμα για να καλυφθεί καλά η επιφάνειά της, και την τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας 1-2 εκ. κενό μεταξύ κάθε φέτας.
Ψήνουμε στον φούρνο αρχικά για 15', γυρίζουμε τις μελιτζάνες από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 10'-15', μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Τις σερβίρουμε ζεστές, μαζί με την σάλτσα μαρινάρα, και με μία φρέσκια πράσινη σαλάτα. Καλή απόλαυση!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Έχεις ένα μπωλ με ζεστό νερό για να ξεπλένεις τα δάχτυλά σου, εάν λερωθούν πολύ όταν πανάρεις τις φέτες μελιτζάνας, και να τα στεγνώσεις καλά πριν ξεκινήσεις το πανάρισμα της επόμενης φέτας.
Μην ξεχάσεις...
Να συνοδεύσεις το υπέροχο αυτό πιάτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί που είναι vegan, γιατί το κρασί δεν είναι πάντα vegan. Μάθε γιατί.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Σαν συνοδευτική σάλτσα για ζυμαρικά, ή σαν μπιφτέκι μελιτζάνας για ένα νόστιμο burger.
Με φέτες από κολοκυθάκια, γλυκοπατάτα, πατάτα, ακόμα και καρότο, αντί για μελιτζάνα. Κι επειδή ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το λαχανικό, θα διαπιστώσεις ότι έχει ψηθεί εάν τσιμπώντας το με ένα πιρούνι έχει μαλακώσει.