Υλικά
1 κ.γ. |
λιναρόσπορο |
2 κ.σ. |
χυμό λεμονιού |
2 |
γλυκοπατάτες βρασμένες |
2 κούπες |
ρεβίθια βρασμένα |
2 σκελίδες |
σκόρδο |
1 |
κρεμμύδι ξερό |
1 |
κόκκινη πιπεριά |
2 κ.γ. |
κύμινο |
1 κ.γ. |
κουρκουμά |
1⁄2 κ.γ. |
καπνιστή πάπρικα |
1⁄4 κ.γ. |
αλάτι |
1 πρέζα |
πιπέρι |
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με τον λιναρόσπορο σε ένα μικρό δοχείο.
Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια και τις γλυκοπατάτες και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με μία πρέσα πατάτας. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα περάσουμε από το μπλέντερ και να τα ψιλοκόψουμε ανάλογα με την υφή που θέλουμε να έχουν τα μπιφτέκια μας.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στο χέρι ή στο μπλέντερ, περνάμε το σκόρδο από τον πολτοποιητή, κόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κομμάτια, και τα προσθέτουμε στο μπωλ.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με τον λιναρόσπορο.
Τέλος, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα μας στο ψυγείο 20'-30' για να σφίξει και να απορροφήσει τα αρώματα από τα μπαχαρικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη.
Ψήνουμε για 20'-25' ή μέχρι να ροδίσουν και σερβίρουμε.
Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ωμή πράσινη σαλάτα, ριζότο, vegan χυλοπίτες με ντομάτα, μαγειρεμένα χόρτα, μπάμιες, αρακά, πουρέ πατάτας ή να τα χρησιμοποιήσουμε σε μπέργκερ.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Βρέξεις τα χέρια σου εάν κολλά το μείγμα στα χέρια σου, ή να βάλεις το μείγμα στο ψυγείο για 20'-30', εάν δεν το έχεις κάνει ήδη.
Μην ξεχάσεις...
Να προσθέσεις λίγες νιφάδες βρώμης αν το μείγμα είναι πολύ υγρό ή λίγο υγρό (aquafaba ή νερό ή χυμό λεμονιού) αν το μείγμα είναι πολύ ξηρό.
Ήξερες ότι...
Το μείγμα είναι αρκετά "δεμένο" και ο λιναρόσπορος μπαίνει εδώ κυρίως για την διατροφική του αξία, όχι για να σφίξει το μείγμα. Μπορείς να παραλείψεις τον λιναρόσπορο και απλώς να προσθέσεις τον χυμό λεμονιού για γεύση.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σπανάκι ή κατεψυγμένο αρακά στο μείγμα.