Υλικά
1 3⁄4 κιλό |
λάχανο λευκό |
Κιμάς από ροζ φακές |
|
2 κούπες |
ροζ φακές |
1 |
καρότο |
4 |
κόκκινες πιπεριές |
1 |
κρεμμύδι |
2 |
σκελίδες σκόρδο |
500 γρ. |
ντομάτες φρέσκες |
6 κούπες |
νερό |
3 κ.σ. |
πελτέ ντομάτας |
4 |
μπαχάρια, αλεσμένα |
6 |
γαρύφαλλα, αλεσμένα |
1 φύλλο |
δάφνης |
2 |
ακίδες αστεροειδούς γλυκάνισου (αλεσμένες) |
2 κ.γ. |
κανέλα |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
⅛ κ.γ. |
πιπέρι |
Υλικά για τις στρώσεις |
|
750 γρ. |
πατάτες |
100 γρ. |
σέσκουλα ή σπανάκι |
100 γρ. |
λιαστές ντομάτες |
500 γρ. |
μανιτάρια |
8 κούπες (2 λτ) |
μπεσαμέλ |
Εκτέλεση
Θα χρειαστούμε ένα ταψί 16 μερίδων (ή 2 των 8) και τρεις κατσαρόλες (η μία κανονική για τη μπεσαμέλ, οι άλλες δύο μπορούν να είναι είτε χύτρες ταχύτητας, είτε κανονικές).
Τοποθετούμε ολόκληρο το λάχανο στη χύτρα ταχύτητος, βάζοντας 3 δάχτυλα νερό στη χύτρα και μαγειρεύοντάς το 6' από τη στιγμή που θα χαμηλώσουμε την εστία. Όταν σβήσουμε την εστία αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει πάνω στο μάτι. Εναλλακτικά, το κόβουμε στη μέση και το μαγειρεύουμε 3'. Εάν το κόψουμε σε φύλλα θα χρειαστούμε μόνο 2'. Θέλουμε να μαλακώσει αλλά να παραμείνει τραγανό (θα ψηθεί κι άλλο στον φούρνο). Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος, μαγειρεύουμε το λάχανο σε φύλλα ή κομμένο στη μέση: τα καλύπτουμε με νερό και βράζουμε al dente (να έχουν μαλακώσει, αλλά να "κρατάνε").
Καθώς μαγειρεύεται το λάχανο, κόβουμε πατάτες σε ροδέλες 0,75 εκ., και σκεπάζουμε με αυτές τον πάτο του ταψιού μας. Δεν τις βράζουμε γιατί θα μαγειρευτούν στο ταψί.
Ετοιμάζουμε τον κιμά από κόκκινες φακές: Ψιλοκόβουμε (στο μούλτι ή στο χέρι) το καρότο, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, και το σκόρδο και τα προσθέτουμε στη χύτρα με τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε σε πίεση για 7 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει φυσικά στο σβησμένο μάτι. Αν χρησιμοποιούμε απλή κατσαρόλα, τότε μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει η φακή (περ. 20 λεπτά).
Μόλις ξεκινήσει να μαγειρεύεται ο κιμάς ροζ φακής ξεκινούμε την μπεσαμέλ. Δες εδώ τη συνταγή της πιο υγιεινής μπεσαμέλ του κόσμου.
Καθώς μαγειρεύεται ο κιμάς ροζ φακής και η μπεσαμέλ, ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε με νερό ή aquafaba. Ψιλοκόβουμε τα ωμά σέσκουλα σε ροδέλες 1 εκ.
Ώρα να στήσουμε το τελικό οικοδόμημα. Στο ταψί έχουμε ήδη στρώσει πατάτες. Στρώνουμε πάνω τους 1-2 στρώσεις λάχανο, μετά τον κιμά (αφού βγάλουμε τις δάφνες), και πάνω του τα μανιτάρια. Στη συνέχεια ραντίζουμε με τις λιαστές ντομάτες, τα ψιλοκομμένα σέσκουλα, και 1 ακόμη στρώση λάχανο (προαιρετικά). Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
Ψήνουμε στους 190°C για 90' ή μέχρι να ροδίσει, και το αφήνουμε να σταθεί πριν το κόψουμε.
Καλή όρεξη!
Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...
Η αναλογία για να μαγειρέψεις τον συγκεκριμένο κιμά από φακές είναι 8 κούπες υγρό για κάθε 2 κούπες φακές. Στο υγρό υπολογίζεις τις τριμμένες ντομάτες ή την πασσάτα (αλλά όχι τον πελτέ). Αν δεν έχεις φρέσκες ντομάτες, μπορείς να τις αντικαταστήσεις με 2 κούπες πασσάτα (500 ml). Αν δεν έχεις ούτε πασσάτα, τότε μπορείς να διπλασιάσεις τον πελτέ σε 6 κ.σ. (περίπoυ 100 γρ.) και να αυξήσεις το νερό σε 8 κούπες (2 λίτρα). Αν δεν έχεις πελτέ (αλλά έχεις ντομάτες) τότε μπορείς να αυξήσεις τις ντομάτες σε 1 κιλό. Αν μαγειρεύεις σε κατσαρόλα (αντί για χύτρα ταχύτητος) τότε θα χρειαστεί να προσθέσεις νερό καθώς μαγειρεύεις ώστε η σύσταση του κιμά να είναι στο τέλος ημι-στερεή (δηλ. αρκετά υγρή για να μπορεί να απλώνεται με ένα κουτάλι).
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Αντί για σέσκουλα, με σπανάκι ή με βλήτα. Αν έχεις ήδη μαγειρεμένα χόρτα, τα ψιλοκόβεις και τα προσθέτεις μαγειρεμένα.
Αν σου αρέσει το κρεμμύδι, μπορείς να στρώσεις ροδέλες κρεμμυδιού πάνω από τις πατάτες.