Υλικά
1 κιλό |
πατάτες |
1 |
κρεμμύδι μέτριο |
1 |
πράσινη πιπεριά |
½ κούπα |
σπιτικό ζωμό λαχανικών (βλ. μικρά μυστικά) |
1 κ.γ. |
ρίγανη αποξηραμένη |
3 |
ντομάτες μεγάλες |
¼ κούπα |
ροζ φακές |
½ κ.γ. |
κανέλα σε σκόνη |
5 |
μπαχάρια |
1 λοβό |
αστεροειδή γλυκάνισο |
2 |
φύλλα δάφνης |
¼ κ.γ. |
αλάτι |
⅛ κ.γ. |
πιπέρι |
Προετοιμασία
- Ξεπλένουμε και τρίβουμε τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, και τις κόβουμε σε κύβους μεγέθους μπουκιάς.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά.
- Αλέθουμε στο μπλέντερ τις ντομάτες.
Εκτέλεση
Ξεκινάμε σωτάροντας σε υψηλή θερμοκρασία τα κρεμμύδια μαζί με τη ρίγανη σε 2 κουταλιές ζωμού. Αφού ροδίσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τις πιπεριές και τις πατάτες και σωτάρουμε για άλλα 2΄ προσθέτοντας όσο ζωμό χρειαστεί.
Προσθέτουμε τις αλεσμένες ντομάτες με το ζουμί τους, τις φακές και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40΄ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Συμπληρώνουμε με νερό εάν χρειάζεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η σύσταση του φαγητού μπορεί να είναι σαν φαγητό με σάλτσα ή πιο στεγνό (όπως στη φωτογραφία), αναλόγως με τα γούστα μας.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Προσθέτεις επιπλέον ζωμό κουταλιά κουταλιά καθώς συνεχίζεται το σωτάρισμα των υλικών.
Ήξερες ότι...
Αντικαθιστώντας το λάδι με ζωμό ή ακουφάμπα στο σωτάρισμα, μειώνεις δραστικά τις θερμίδες και το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ και ευκολοχώνευτο.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με νερό ή ακουφάμπα αντί για ζωμό λαχανικών. Εάν δεν έχουμε έτοιμο ζωμό διαλύουμε έναν κύβο λαχανικών σε ½ κούπα νερό.