Υλικά
½ κούπα |
νερό |
1 |
καρότο μέτριο |
1 |
κλωνάρι σέλινο |
1 |
σκόρδο |
½ κ.γ. |
πιπέρι καγιέν |
1 κ.γ. |
πάπρικα γλυκιά |
½ κ.γ. |
κόλιανδρο σε σκόνη |
1 κ.γ. |
ξύσμα λεμονιού |
1 |
κόκκινη πιπεριά |
1 |
πράσινη πιπεριά |
1 |
κίτρινη πιπεριά |
750 γρ. |
πατάτες |
4 |
ντομάτες μέτριες |
1 κούπα |
ζωμό λαχανικών |
1 |
φύλλο δάφνης |
2 κ.γ. |
τοματοπολτός (χωρίς πρόσθετο αλάτι) |
2 κ.γ. |
χυμό λεμονιού |
Προετοιμασία
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το καρότο, το σέλινο, και το σκόρδο.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πιπεριές και τις πατάτες.
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) ζεσταίνουμε το νερό και σωτάρουμε το καρότο, το σέλινο, και το σκόρδο για 3'- 4΄λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα, και τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε για 3' ώστε να ελευθερώσουν τα αρώματά τους. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τις πιπεριές και μαγειρεύουμε ακόμα για 3'- 4΄. Εάν χρειαστεί βάζουμε λίγο επιπλέον νερό.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τις φρέσκες ντομάτες, τον ζωμό λαχανικών, και το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε. Μόλις πάρουν μια βράση μειώνουμες τη θερμοκρασία, καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15' - 20΄μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία, ρίχνουμε μέσα τον τοματοπολτό και τον φρέσκο χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Να παραλείψεις το πιπέρι καγιέν εάν θέλεις να κάνεις την συνταγή αυτήν πιο φιλική για τα παιδιά. Αν προσθέσεις και ζεστό τραγανιστό ψωμί για τη σάλτσα, αυτή η συνταγή θα γίνει αγαπημένη!
Ήξερες ότι...
Οι ταπεινές πατάτες όλων των ειδών είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα. Είναι χαμηλές σε λίπος και περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών. Η φλούδα τους τρώγεται και είναι εξίσου θρεπτική.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με καλαμπόκι αντί για κίτρινη πιπεριά και κολοκυθάκι σε χοντρές φέτες αντί για πράσινη πιπεριά.