Υλικά
2 κούπες |
φαγόπυρο |
1 |
κρεμμύδι μέτριο |
1 |
σκελίδα σκόρδο |
3 κ.γ. |
κάρυ |
1⁄2 κ.γ. |
κουρκουμά |
1 κ.γ. |
κύμινο |
400 γρ. |
μανιτάρια |
1 κούπα |
αρακά κατεψυγμένο |
1 |
φύλλο δάφνης |
4 1⁄2 κούπες |
σπιτικό ζωμό λαχανικών |
Προετοιμασία
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και το κρεμμύδια σε κύβους.
- Λιώνουμετο σκόρδο με την πρέσα.
Εκτέλεση
Τοποθετούμε το φαγόπυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το καβουρδίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μυρίσει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1/3 κούπας νερό, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε στο νερό για 3'-4'. Προσθέτουμε το κάρυ, τον κουρκουμά και το κύμινο και σωτάρουμε για άλλα 3'. Τέλος, προσθέτουμε τα μανιτάρια, και λίγο ακόμα νερό αν χρειαστεί, και μαγειρεύουμε για άλλα 3' μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
Μεταφέρουμε το μείγμα των μανιταριών στην κατσαρόλα με το φαγόπυρο. Προσθέτουμε τον αρακά, τη δάφνη και το ζωμό λαχανικών κι ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20' -30', χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 10΄πριν το σερβίρουμε. Καλή όρεξη!
Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...
Το φαγόπυρο (buckwheat) ή μαυροσίταρο δεν είναι δημητριακό, αλλά σπόρος. Είναι πολύ διαδεδομένο στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία, αλλά και στην Κίνα. Στα ρώσικα και στα ουκρανικά λέγεται γκρέτσκα (που σημαίνει "ελληνικός σπόρος"). Μαγειρεύεται ολόκληρο όπως τα δημητριακά ή χρησιμοποιείται σε μορφή αλεύρου.
Το μαγειρεμένο πιλάφι διατηρείται στο ψυγείο για 4 ημέρες.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με σκόνη ή νιφάδες τσίλι, εάν προτιμάς τις πιο καυτερές γεύσεις.
Με επιπλέον λαχανικά, όπως καρότο, πράσο, ή φασολάκια.