Πουρές πατάτας και σάλτσα μανιταριών με κόκκινο κρασί

Μία χορταστική συνταγή με την γήινη γεύση των μανιταριών και το άρωμα του κόκκινου κρασιού. Ένα πιάτο ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι το οποίο θα απολαύσουν όλοι οι καλεσμένοι σας. Μπορεί να φαίνεται ότι χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία εύκολη συνταγή. Απλά μαρινάρετε από την προηγούμενη ημέρα τα μανιτάρια σας, για να αποκτήσει η σάλτσα σας πιο έντονη γεύση.

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 2:00'
  • Εκτέλεση 1:30'
  • μερίδες 4

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ

2 κιλά

πατάτες

1⁄2 κούπα

σπιτικό ζωμό λαχανικών

2⁄3 κούπα

γάλα αμυγδάλου ή σόγιας

1⁄4 κ.γ.

μοσχοκάρυδο τριμμένο

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

500 γρ.

μανιτάρια brown, πλευρώτους ή σιτάκε

1 κ.σ.

φρέσκα φύλλα θυμαριού ή

2 κ.γ.

θυμάρι αποξηραμένο

4 κλωναράκια

φρέσκο δεντρολίβανο

1 1⁄4 κούπα

κόκκινο κρασί

1 κούπα

σπιτικό ζωμό λαχανικών

1

σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 1⁄2 κ.γ.

σιρόπι σφενδάμου

1 κ.σ.

διατροφική μαγιά

1 κ.σ.

άμυλο καλαμποκιού

1⁄8 κ.γ.

αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Στρώνουμε ομοιόμορφα τα μανιτάρια σε ένα μεγάλο ορθογώνιο σκεύος φύλαξης τροφίμων με καπάκι. Πασπαλίζουμε με τα φύλλα θυμαριού και τοποθετούμε από επάνω τα κλωνάρια δεντρολίβανου.
  2. Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το κόκκινο κρασί, τον ζωμό λαχανικών, το σκόρδο και το σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στα μανιτάρια, τα σκεπάζουμε με το καπάκι του σκεύους, και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2-4 ώρες, ή όλη τη νύχτα.

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον πουρέ

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ισομεγέθη κομμάτια περίπου 4 εκατοτών. Βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τις πατάτες και μαγειρεύουμε για 20΄-25΄ μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε καλά, τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το φυτικό γάλα και το μοσχοκάρυδο. Τις πολτοποιουμε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τον αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα μανιταριών

Μεταφέρουμε τα μανιτάρια μαζί το μαρινάρισμά τους σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή θερμοκρασία για 10΄. Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15΄μέχρι να μειωθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Με μία λαβίδα αφαιρούμε τα κλωνάρια του δεντρολίβανου και τα πετάμε.

Σε μια μικρή κανάτα ή μπωλ ανακατεύουμε το άμυλο καλαμποκιού με 1 κ.σ. νερό, το προσθέτουμε στην σάλτσα κι ανακατεύουμε όσο ψήνεται για 1΄περίπου. Η σάλτσα πρέπει να πήξει και να γίνει γυαλιστερή. Μόλις φτάσει στην επιθυμητή συνοχή, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε μοιράζοντας στα πιάτα τον πουρέ πατάτας και προσθέτοντας μια γενναιόδωρη ποσότητα από την σάλτσα των μανιταριών με το κόκκινο κρασί. Γευόμαστε και απολαμβάνουμε!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Αραιώσεις την σάλτσα σου με λίγο επιπλέον νερό ή  ζωμό λαχανικών, εάν σου φαίνεται πηχτή.

Εάν πάλι σου φαίνεται λεπτόρευστη, πρόσθεσε 1 ακόμα κουταλιά σούπας άμυλο καλαμποκιού για να πήξει.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να μαρινάρεις τα μανιτάρια σου από την προηγούμενη ημέρα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το κρασί δεν είναι πάντα vegan; Μάθε γιατί.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών, ή με έναν συνδυασμό διαφορετικών μανιταριών για να δημιουργήσεις αντίθεση στην υφή.

Να προσθέσεις, αντί για αλάτι, γκαράμ μασάλα (garam masala) στον πουρέ πατάτας.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

86g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

793mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

4%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

20%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

220

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})