Ρεβίθια σούπα της γιαγιάς

Μία κλασική συνταγή με απλά υλικά και γεμάτη γεύση. Ξυπνά μνήμες από παραδοσιακά φαγητά που έφτιαχνε η γιαγιά στο χωριό και μυρωδιές από ξυλόσομπα. Ιδανική για τις πιο κρύες μέρες, την απολαμβάνουμε ζεστή με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα για ένα δυναμωτικό και πλήρες γεύμα.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 4:00'
  • Εκτέλεση 2:00'
  • μερίδες 8

Υλικά

500 γρ.

ρεβίθια

1

ντομάτα

1

κρεμμύδι

2 φύλλα

δάφνη

3 κ.σ.

ελαιόλαδο

1 1⁄2

λεμόνι, τον χυμό του

1 κ.σ.

ταχίνι

3⁄4 κ.γ.

αλάτι

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι

μαϊντανός ή άνηθος ψιλοκομμένος για την παρουσίαση

Προετοιμασία

Αγοράζουμε ρεβίθια και όσπρια γενικότερα φρέσκιας εσοδείας για να είναι πιο "βραστερά" και νόστιμα. Τα προετοιμάζουμε ξεπλένοντάς τα για να φύγει η σκόνη και μουλιάζοντας τα 4-10+ ώρες. Όσες περισσότερες ώρες μουλιάζουμε, τόσο λιγότερος ο χρόνος βρασίματος στην κατσαρόλα. Εάν χρησιμοποιούμε χύτρα τότε το μούλιασμα δεν είναι απαραίτητο.

Εκτέλεση

Μαγείρεμα σε κατσαρόλα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβίθια, τα καλύπτουμε με ζεστό νερό (από τον βραστήρα) και άλλο τόσο, και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Χρησιμοποιούμε ζεστό νερό από τον βραστήρα για να κερδίσουμε ενέργεια. Δεν σκεπάζουμε, ενώ κατά τη διάρκεια του βρασίματος τα ξαφρίζουμε.

Σε αυτό το σημείο έχουμε δύο επιλογές. Είτε να συνεχίσουμε τη βράση συμπληρώνοντας νερό και τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα για να κάνουμε το φαγητό μας, είτε να αλλάξουμε νερό. 

Την δεύτερη περίπτωση την επιλέγουμε για να κρατήσουμε την aquafaba για άλλες χρήσεις.

Είτε στο ίδιο νερό λοιπόν, είτε σε νέο, προσθέτουμε στα ρεβίθια το κρεμμύδι και τη ντομάτα ψιλοκομμένα μαζί με 2 φύλλα δάφνης και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Συμπληρώνουμε νερό ώστε η κατσαρόλα μας να έχει τόσο για να σκεπάζονται τα ρεβίθια μας και διπλάσιο από αυτό.

Ανακατεύουμε αραιά. Το νερό κατά τη διάρκεια της βράσης θα εξατμίζεται και πρέπει να έχουμε το νου μας σε περίπτωση που μειωθεί πολύ να συμπληρώσουμε λίγο (πάντοτε ζεστό για να μην σταματήσει ο βρασμός).

Στο νερό μεταναστεύει μεταξύ άλλων και το άμυλο από τα ρεβίθια κι εμείς ελπίζουμε αυτό το άμυλο να βοηθήσει την σούπα μας να πήξει. Εφόσον έχει περάσει 1,5 ώρα βράσης περίπου προχωράμε στην προσπάθεια πηξίματος.

Βάζουμε στο μπλέντερ δύο κούπες νερό με ρεβίθια από την κατσαρόλα τα χτυπάμε και προσθέτουμε το ταχίνι και τον χυμό λεμονιού. Ξαναχτυπάμε και ρίχνουμε τον αραιό πολτό ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. 

Υπολογίζουμε περίπου 2,5 - 3 ώρες βρασίματος για την ολοκλήρωση της σούπας.

Για ρεβίθια πολύ μαλακά, χρησιμοποιούμε αποφλοιωμένα που θα βρούμε στην αγορά ή τα αποφλοιώνουμε εμείς.

Μαγείρεμα στη χύτρα

Κρατάμε όλα τα παραπάνω βήματα που σχετίζονται με τα υλικά, αλλά μειώνουμε τον χρόνο βράσης σε περίπου 40'-50'.

Γαρνίρουμε με πράσινο μυρωδικό και σερβίρουμε το πιάτο ζεστό. Του ταιριάζουν πολύ τα κρουτόν που φτιάχνουμε πολύ εύκολα σωτάροντας φρέσκο ή μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κομμάτια (κατά προτίμηση χωρίς λάδι) και το φρέσκο πιπέρι.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Προτιμήσεις  ρεβίθια φρέσκιας εσοδείας για να είναι πιο "βραστερά".

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Εάν χρειαστεί να συμπληρώσεις νερό, να είναι πάντοτε ζεστό για να μην σταματήσει ο βρασμός.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

13g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

269mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

5%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

294

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές