Υλικά
2 κούπες |
καστανό ρύζι για ριζότο |
4 κούπες |
σπιτικό ζωμό λαχανικών |
500 γρ. |
κολοκύθα |
250 γρ. |
μανιτάρια λευκά |
1 κ.γ. |
θυμάρι αποξηραμένο |
1⁄2 κ.γ. |
μοσχοκάρυδο |
1 |
σκελίδα σκόρδου |
1⁄2 κ.γ. |
ξύσμα λεμονιού |
1⁄2 κ.γ. |
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο |
1⁄2 κούπα |
μαϊντανό, φιλοκομμένο |
3-4 κ.σ. |
διατροφική μαγιά |
Προετοιμασία
- Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετούλες.
- Περνάμε το σκόρδο από μία πρέσα, ή το ψιλοκόβουμε.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε το ρύζι, τον ζωμό λαχανικών, την κολοκύθα, τα μανιτάρια, και τα αρωματικά, εκτός από τον μαϊντανό και τη διατροφική μαγιά, και τα ανακατεύουμε καλά.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το ριζότο να σταθεί για 5'.
Αφαιρούμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη διατροφική μαγιά και σερβίρουμε αμέσως με μια γενναιόδωρη μερίδα λαχανικών στον ατμό, για επιπλέον θρεπτική αξία.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Χρησιμοποιήσεις ένα μεγάλο ταψί για να χωρέσουν όλα τα υλικά. Αλλιώς να μειώσεις τις ποσότητες στο μισό και τον χρόνο μαγειρέματος στα 40' για να μην στεγνώσει το ριζότο σου.
Μην ξεχάσεις...
Να χρησιμοποιήσεις ρύζι για ριζότο για να πετύχεις τη σωστή συνοχή του πιάτου.
Ήξερες ότι...
Όπως όλα τα λαχανικά, η κολοκύθα είναι ένα απίστευτα θρεπτικό τρόφιμο. Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών Α, C, Ε, K, B1, B3, B5, Β6, B9 καθώς και σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου. Παρά την πλούσια γεύση της περιέχει ελάχιστο λίπος.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Ρίχνοντας μερικές χούφτες baby σπανάκι στο τέλος μαζί με τον μαϊντανό.