Υλικά
1 |
κρεμμύδι μέτριο |
3 |
σκελίδες σκόρδο |
2 κ.σ. |
τζίντζερ φρέσκο |
1⁄3 |
κούπα νερό |
2 κ.σ. |
κάρυ σε σκόνη |
2 κ.γ. |
κύμινο σε σκόνη |
1 κ.γ. |
τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά) |
300 γρ. |
πατάτες |
1.200 γρ. |
γλυκοπατάτες |
2 λίτρα |
σπιτικό ζωμό λαχανικών |
2 κ.σ. |
πάστα miso ή |
ή 2 κ.γ. |
σάλτσα σόγιας |
1 κούπα |
κόλιαντρο φρέσκο |
1⁄2 |
λεμόνι - τον χυμό του |
1 πρέζα |
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο |
Προετοιμασία
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κύβους.
- Πολτοποιούμε το σκόρδο με την πρέσα σκόρδου.
- Τρίβουμε το τζίντζερ σε λεπτό τρίφτη.
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, και το νερό και τα σωτάρουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (6/9) για 5'-6' μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτεις το κάρυ, το κύμινο και το τσίλι και ανακατεύουμε για 1'-2΄λεπτά έως ότου τα μπαχαρικά βγάλουν τα αρώματά τους. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό για να μην κολλήσουν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες και μαγειρεύουμε για 2'-3΄λεπτά, ανακατεύοντας. Μειώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (4/9) και προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, τον ζωμό λαχανικών και την πάστα miso ή την σάλτσα σόγιας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 25'-30΄ λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει για 5΄. Με ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης.
Την σερβίρουμε, την πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, και αρωματίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Τη συνοδεύουμε με τραγανό ψωμί ολικής αλέσεως και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...
Το μίσο είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα από ζυμωμένους καρπούς σόγιας, μαζί με αλάτι και κότζι (koji), ένα βακτήριο που ενεργοποιεί τη διαδικασία ζύμωσης. Χρησιμοποιείται σε διάφορα ασιατικά φαγητά και σάλτσες.
Αν δεν έχεις ζωμό λαχανικών μπορείς να χρησιμοποιήσεις aquafaba ή νερό.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με baby σπανάκι ή λαχανίδα (kale) που μπορείς να προσθέσεις κατά το τέλος του μαγειρέματος για 3΄μέχρι να μαραθούν.
Με καρότα ή γλυκιά κολοκύθα αντί για γλυκοπατάτα.